ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF a modificat proiectul privind rectificarea bugetară; deficitul se majorează cu suma de 6,231 miliarde lei

26 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Astfel, bugetul de stat pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1,893 miliarde lei, iar la cheltuieli cu suma de 905,9 milioane lei credite de angajament şi cu 8,124 miliarde lei credite bugetare.

 
 
Ministerul Finanţelor a publicat o nouă variantă a proiectului de Ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2021, aceasta prevăzând majorarea deficitului bugetului de stat cu suma de 6,231 miliarde lei.
 
Astfel, bugetul de stat pe anul 2021 se majorează la venituri cu suma de 1,893 miliarde lei, iar la cheltuieli cu suma de 905,9 milioane lei credite de angajament şi cu 8,124 miliarde lei credite bugetare.
 
Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,105 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 6,21 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash creşte cu suma de 1,105 miliarde lei lei.
 
Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, calculat potrivit metodologiei naţionale (cash), creşte la 84,905 miliarde lei, acesta menţinându-se la 7,13% din PIB.
 
Conform noului proiect, în cazul veniturilor bugetului de stat, influenţele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii de venituri: impozit pe profit +1,747 miliarde lei, alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice +220 milioane lei; taxa pe valoarea adăugată +4,909 miliarde lei; alte impozite şi taxe generale pe bunuri şi servicii +136,9 milioane lei; taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi -2,251 miliarde lei; impozit pe comerţul exterior şi tranzacţiile internaţionale +205,8 milioane lei; alte impozite şi taxe fiscale +14,8 milioane lei; contribuţii de asigurări sociale +39,9 milioane lei; venituri nefiscale: +84,9 milioane lei;, venituri din capital +105,5 milioane lei; sume primite de la UE/alţi donatori în contul plăţilor efectuate şi prefinanţări aferente cadrului financiar 2014-2020: -2.786,4 milioane lei.
 
În ceea ce priveşte cheltuielile bugetului de stat anul 2021, cheltuielile de personal se majorează, per sold, cu 1,134 miliarde lei (din care 1,122 miliarde lei sume suplimentare pentru plata drepturilor de natură salarială stabilite prin hotărâri judecătoreşti pentru personalul din sistemul judiciar şi diminuarea altor naturi de cheltuieli din cadrul titlului cheltuieli de personal), cheltuielile cu bunuri şi servicii cu 443,3 milioane lei, cele cu dobânzile cresc cu 1,263 miliarde lei, cheltuielile cu subvenţiile se majorează cu 397 milioane lei, transferurile între unităţi ale administraţiei publice cu 2,988 miliarde lei, alte transferuri cresc cu 511,4 milioane lei, cheltuielile cu asistenţa socială vor fi pe plus cu 2,442 miliarde lei, proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se diminuează cu 3,587 miliarde lei, alte cheltuieli cresc cu 503,4 milioane lei. Fondurile de rezervă se majorează cu 727,3 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă se diminuează cu 99,2 milioane lei, cheltuielile de capital se majorează cu 11,3 milioane lei şi împrumuturile acordate se majorează cu 1,399 miliarde lei.
 
Revizuirea datelor a fost determinată de instituirea cadrului legal pentru ca statul român, prin Ministerul Finanţelor, să poată acorda CEC Bank un împrumut subordonat în valoare de 1,4 miliarde lei, pe 10 ani, în scopul majorării fondurilor proprii de nivel 2 ale beneficiarului, în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 575/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerinţele prudenţiale pentru instituţiile de credit şi firmele de investiţii şi de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012, cu modificările şi completările ulterioare.
 
În prima variantă a proiectului de rectificare era prevăzută majorarea deficitului bugetului de stat cu suma de 4,831 miliarde lei. Veniturile bugetului de stat pe 2021 erau estimate în creştere cu 1,112 miliarde lei, în timp ce la capitolul cheltuieli se propunea diminuarea cu suma de 1,297 miliarde lei la credite de angajament şi creşterea cu suma de 5,943 miliarde lei la creditele bugetare.
 
În ceea ce priveşte veniturile bugetului general consolidat, acestea se majorau, pe sold, cu suma de 4,324 miliarde lei. Cheltuielile bugetului general consolidat se majora, pe sold, cu suma de 5,429 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash cu suma de 1,105 miliarde lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9435 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...