ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Economiei anunță redeschiderea tuturor minelor. Primele 3, din cele 530 închise, redevin operaționale

12 Iunie 2019   |   AGERPRES

Potrivit ministrului de resort, România deţine resurse importante de care se poate profita pentru o dezvoltare economică, iar unul dintre proiectele ministerului pe care îl conduce este "de a face o companie de proiecte între CupruMin şi MoldoMin".

 
 
Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, că au fost redeschise trei mine în perimetrul Jolotca, din judeţul Harghita, oficialul adăugând totodată că, într-un an, "vă promit că vom avea toate minele deschise".

"Economia românească trebuie să producă şi să aducă bani la buget. E foarte bine că îi cheltuim, dar trebuie o atenţie mare pe investiţii pentru ca economia românească să înceapă să producă. Nu poţi dezvolta o industrie fără resurse. Din fericire pentru noi, România are resurse. Vreau să vă anunţ în premieră că am redeschis primele trei mine din cele 530 închise, la perimetrul minier Jolotca, din judeţul Harghita, mine care se află la Radioactiv Măgurele în coordonarea Ministerului Economiei. Vorbim despre primele trei mine redeschise, după 1989 încoace. Aceste mine au materiale rare care ne vor pune în alianţa bateriilor într-o zonă extrem de bună. Avem europiu, material extrem de rar care se foloseşte la semiconductori şi, mai ales, la sistemul de răcire al bateriilor. Aceste materiale rare ne vor pune pe harta lumii aşa cum ne-a pus IT-ul, pe care unii vor să-l readucă la începuturi, în România. Într-un an de zile, vă promit că vom avea toate minele deschise", a spus Bădălău.


Potrivit ministrului de resort, România deţine resurse importante de care se poate profita pentru o dezvoltare economică, iar unul dintre proiectele ministerului pe care îl conduce este "de a face o companie de proiecte între CupruMin şi MoldoMin".

"România stă pe 400 de tone de aur, şi nu vorbesc de Roşia Montană, pe 2.800 de tone de argint şi pe câteva zeci de mii de tone de cupru. CupruMin şi MoldoMin reprezintă a treia sursă de cupru din Europa. De asemenea, România stă pe materiale precum cobalt şi grafit care nu există în Europa, şi care în afară de câteva ţări din lume, nu le are nimeni. Materiale extrem de rare pentru care, numai anul acesta, au fost acordate 27 de autorizaţii de prospecţiune. Nu putem avea o siderurgie sau metalurgie fără a reporni aceste mine. Proiectul nostru ca minister este de a face o companie de proiecte între CupruMin şi MoldoMin. MoldoMin este în lichidare din 2013 şi nu vreau să acuz pe nimeni, dar cineva a vrut foarte clar să blocheze aceste lucruri. Singura mină din ţară care este exploatabilă în momentul acesta este CupruMin care exportă la container materialul brut în China. Dacă dumneavoastră consideraţi că creşte o economie, atunci este grav. Există în momentul acesta minereu valoros pe care vrem să-l punem pe hartă şi pe această bază să construim nouă siderurgie. Avem Galaţiul care încă funcţionează şi vânzarea se va încheia în câteva zile cu toate condiţiile de mediu. Avem Târgovişte Siderurgie care funcţionează la jumătate", a explicat Niculae Bădălău.

Acesta a menţionat că pentru dezvoltarea unei economii puternice, România are nevoie de energie ieftină şi prin intermediul exploatărilor offshore va avea şansa să devină independentă din punct de vedere energetic.

"Să dezvoltăm o economie puternică ne trebuie energie ieftină. România are şansă prin offshore să devină independentă energetic. În momentul ăsta, consumăm ca energie cam 9.800 Mw din care reuşim să-i asigurăm atât din energie verde undeva la un sfert, dar extrem de variabilă, pentru că atunci când nu bate vântul nu avem energie acolo. Avem o energie cursivă sau liniară din cea atomo, undeva la 2.000 Mw, avem o energie hidro ieftină şi avem Complexul Oltenia care produce energie la costuri destul de mari. La Ministerul Economiei avem Transelectrica. România exportă un tren de sare zilnic. Nici sarea nu mai putem să o procesăm, ceea ce este trist", a subliniat ministrul Economiei.

Oficiali din Guvernul României, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiilor publice centrale şi locale şi ai companiilor cu activitate de construcţii participă, miercuri, la prima ediţie a conferinţei "Upgrade Romania - Marile proiecte de investiţii din 2019".
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16094 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...