ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Navigating 2020: Ghidul Dentons privind prioritățile de supraveghere financiară la nivelul Uniunii Europene

10 Martie 2020   |   BizLawyer

Instituțiile financiare europene trebuie să se pregătească pentru o creștere a atenției autorităților cu privire la aspectele de guvernanță corporativă, o intensificare a inspecțiilor tematice care evaluează anumite aspecte privind conducerea activităților acestora și mai multe controale la fața locului.

Sursa: Pixabay

 
 
Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, a lansat ghidul Navigating 2020 care oferă informații detaliate privind politicile zonei euro, ale Uniunii Bancare și ale Uniunii Piețelor de Capital precum și privind prioritățile de supraveghere ale UE pentru anul 2020 și pe mai departe.

Ghidul Navigating 2020 reprezintă o resursă pe care o pot consulta atât instituțiile financiare sub reglementare europeană, cât și alți participanți din piață, pentru a înțelege obiectivele supravegherii și rezultatele așteptate ca urmare a acesteia, cu accent pe provocările de conformitate cu care se vor confrunta în anul ce vine. Raportul continuă tradiția stabilită de ghidul Navigating 2019 publicat anul trecut și care s-a bucurat de o primire foarte bună.


Concluzii cheie

Continuând pe modelul anului 2019, autoritățile de la nivel european (EBA, ESMA, EIOPA), Uniunea Bancară (ECB-SSM și SRM), și autoritățile naționale solicită ca activitățile de supraveghere să se efectueze pe un ton și cu o frecvență mai puternice și mai coordonate.

Michael Huertas, Co-lider al Grupului european privind reglementarea în domeniul instituțiilor financiare explică semnificația acestui trend pentru instituțiile financiare din UE: “Autoritățile sunt mai concentrate pe „direcționarea strategică” și analiza generală a modelului de afaceri. Instituțiile supravegheate nu vor trebui doar să se concentreze pe cerințele de conformitate și guvernanță, ci și să fie pregătite să explice și să apere procesul decizional și modul în care au ajuns la o anumită decizie.”

Comunitatea de supraveghere încearcă să intensifice atât inspecțiile tematice, cât și controalele la fața locului coordonate și multijurisdicționale. Deficiențele privind guvernanța, riscurile și desfășurarea activităților sunt susceptibile să facă obiectul unei supravegheri mult mai accentuate. Autoritățile de supraveghere a serviciilor financiare la nivel european țintesc să-și aprofundeze mandatul existent, dar și să dezvolte noi domenii de interes în următorul deceniu.

Următoarele aspecte au potențial de a afecta toți participanții din piețele Uniunii Europene și a Uniunii Bancare:

  1.     Accelerarea ritmului de pregătire în procesul de înlocuire a ratei de referință interbancare oferite la tranzacții (IBOR), având în vedere termenele limită
  2.     Scăderea riscului, în cadrul conducerilor, de a întâmpina derapaje în desfășurarea activității, începând de la combaterea spălării banilor și până la raportarea corectă din perspectivă de reglementare
  3.     Îmbunătățirea rentabilității afacerii și a eficienței prin digitalizare (încurajată cu tărie de către autoritățile de reglementare) și / sau consolidare (prin fuziuni și achiziții)

Alte tematici de reglementare cheie pentru 2020 vor fi pregătirea operațională pentru Brexit și rolul Pactului Ecologic European și al finanțării durabile pentru obținerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.

Ghidul Navigating 2020 a fost elaborat de membrii Dentons’ Eurozone Hub, un grup european de avocați specializați care oferă consultanță privind aspecte de reglementare, supraveghere și politică monetară în zona euro.
Ghidul poate fi descărcat în mod gratuit accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2020/february/28/navigating-2020
Ghidul Navigating 2019 este de asemenea disponibil accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2019/january/31/financial-regulatory-outlook-2019
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17669 / 19454
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...