ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Navigating 2020: Ghidul Dentons privind prioritățile de supraveghere financiară la nivelul Uniunii Europene

10 Martie 2020   |   BizLawyer

Instituțiile financiare europene trebuie să se pregătească pentru o creștere a atenției autorităților cu privire la aspectele de guvernanță corporativă, o intensificare a inspecțiilor tematice care evaluează anumite aspecte privind conducerea activităților acestora și mai multe controale la fața locului.

Sursa: Pixabay

 
 
Dentons, cea mai mare firmă de avocatură din lume, a lansat ghidul Navigating 2020 care oferă informații detaliate privind politicile zonei euro, ale Uniunii Bancare și ale Uniunii Piețelor de Capital precum și privind prioritățile de supraveghere ale UE pentru anul 2020 și pe mai departe.

Ghidul Navigating 2020 reprezintă o resursă pe care o pot consulta atât instituțiile financiare sub reglementare europeană, cât și alți participanți din piață, pentru a înțelege obiectivele supravegherii și rezultatele așteptate ca urmare a acesteia, cu accent pe provocările de conformitate cu care se vor confrunta în anul ce vine. Raportul continuă tradiția stabilită de ghidul Navigating 2019 publicat anul trecut și care s-a bucurat de o primire foarte bună.


Concluzii cheie

Continuând pe modelul anului 2019, autoritățile de la nivel european (EBA, ESMA, EIOPA), Uniunea Bancară (ECB-SSM și SRM), și autoritățile naționale solicită ca activitățile de supraveghere să se efectueze pe un ton și cu o frecvență mai puternice și mai coordonate.

Michael Huertas, Co-lider al Grupului european privind reglementarea în domeniul instituțiilor financiare explică semnificația acestui trend pentru instituțiile financiare din UE: “Autoritățile sunt mai concentrate pe „direcționarea strategică” și analiza generală a modelului de afaceri. Instituțiile supravegheate nu vor trebui doar să se concentreze pe cerințele de conformitate și guvernanță, ci și să fie pregătite să explice și să apere procesul decizional și modul în care au ajuns la o anumită decizie.”

Comunitatea de supraveghere încearcă să intensifice atât inspecțiile tematice, cât și controalele la fața locului coordonate și multijurisdicționale. Deficiențele privind guvernanța, riscurile și desfășurarea activităților sunt susceptibile să facă obiectul unei supravegheri mult mai accentuate. Autoritățile de supraveghere a serviciilor financiare la nivel european țintesc să-și aprofundeze mandatul existent, dar și să dezvolte noi domenii de interes în următorul deceniu.

Următoarele aspecte au potențial de a afecta toți participanții din piețele Uniunii Europene și a Uniunii Bancare:

  1.     Accelerarea ritmului de pregătire în procesul de înlocuire a ratei de referință interbancare oferite la tranzacții (IBOR), având în vedere termenele limită
  2.     Scăderea riscului, în cadrul conducerilor, de a întâmpina derapaje în desfășurarea activității, începând de la combaterea spălării banilor și până la raportarea corectă din perspectivă de reglementare
  3.     Îmbunătățirea rentabilității afacerii și a eficienței prin digitalizare (încurajată cu tărie de către autoritățile de reglementare) și / sau consolidare (prin fuziuni și achiziții)

Alte tematici de reglementare cheie pentru 2020 vor fi pregătirea operațională pentru Brexit și rolul Pactului Ecologic European și al finanțării durabile pentru obținerea neutralității emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.

Ghidul Navigating 2020 a fost elaborat de membrii Dentons’ Eurozone Hub, un grup european de avocați specializați care oferă consultanță privind aspecte de reglementare, supraveghere și politică monetară în zona euro.
Ghidul poate fi descărcat în mod gratuit accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2020/february/28/navigating-2020
Ghidul Navigating 2019 este de asemenea disponibil accesând linkul
https://www.dentons.com/en/insights/guides-reports-and-whitepapers/2019/january/31/financial-regulatory-outlook-2019
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14975 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...