ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Numărul managerilor români îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, în creştere de la an la an (studiu)

26 Octombrie 2023   |   Agerpres

În ceea ce priveşte gradul de încredere al mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi comparativ cu datele raportate la finele anului trecut.

 
 
Peste un sfert dintre managerii români (27%) s-au declarat îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă în primul semestru al acestui an, arată datele unui studiu privind piaţa muncii.
 
Conform cercetării Confidex, realizată de Impetum Group, ajunsă la cea de-a noua ediţie, criza forţei de muncă este, încă de la începutul acestui an, cea mai mare frică a managerilor români, chiar peste fenomenul creşterii preţurilor.
 
În ceea ce priveşte gradul de încredere al mediului de afaceri în economie, 27% dintre manageri se declarau, în primul semestru al acestui an, îngrijoraţi de lipsa forţei de muncă, cu 16% mai mulţi comparativ cu datele raportate la finele anului trecut.
 
"Astfel, criza forţei de muncă pare să devină una dintre principalele preocupări ale oamenilor de afaceri, depăşind alte subiecte îngrijorătoare precum rata inflaţiei şi majorarea preţurilor, subiecte care, la finalul anului trecut, îi preocupau pe aproape jumătate dintre managerii chestionaţi de Confidex", notează sursa citată.
 
O rezolvare a acestei probleme este, în viziunea unor manageri, o reprezintă integrarea în mediul privat a unor angajaţi din sistemul public. De asemenea, o soluţie la care apelează managerii români este importul de resursă umană, care, însă, s-a dovedit a fi un proces complicat.
 
România nu este o ţară atractivă pentru muncitorii imigranţi, astfel încât reţinerea lor este o provocare în sine, precizează realizatorii studiului.
 
"Deşi, în ultimul an, inflaţia a fost fenomenul care a atras în mod preponderent atenţia opiniei publice, adevărata îngrijorare a managerilor români, în prima jumătate din 2023, este legată de criza forţei de muncă. Aceasta este generată, pe de o parte, de lipsa resursei umane specializate în domenii de activitate specifice şi, pe de altă parte, de faptul că piaţa autohtonă a forţei de muncă încă nu este suficient de atractivă încât să reţină la nivel local oamenii talentaţi şi care pot face performanţă. În plus, vedem că se adaugă şi o problemă calitativă a relaţiilor de muncă. Aceasta este generată de perioadele de incertitudine care creează nelinişte în rândul angajaţilor şi poate chiar defocusare şi o nerăbdare manifestate în procesul de aprofundare a relaţiilor interne din organizaţie sau chiar a domeniului profesional", explică Andrei Cionca, directorul general al Impetum Group.
 
Confidex este singurul studiu longitudinal din România care măsoară încrederea managerilor români în economie şi să decripteze provocările cu care se confruntă mediul de business local.
 
Realizată de Impetum Group, cercetarea oferă, de peste trei ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România. La ultimele opt ediţii ale studiului au contribuit peste 2.500 de antreprenori şi executivi C-Level.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1712 / 16851
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...