ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de capital din România a crescut cu 18 procente în 12 luni

08 Martie 2021   |   Agerpres

Conform raportului, piaţa de capital din România a adus creşteri semnificative pentru investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Într-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o creştere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele.

 
 
Indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din BET listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a crescut cu 17,7% de la finalul lunii februarie 2020 şi până la finalul lunii trecute, iar aproape un sfert din acest ritm de creştere, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat în primele două luni ale acestui an, potrivit unui raport al Bursei.
 
"Remarcăm un interes crescut pentru companiile aşa-numite de creştere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar şi pentru companiile cu un istoric solid listate pe piaţa reglementată. Această efervescenţă este reflectată şi în nivelul de tranzacţionare cu diferite tipuri de instrumente financiare, iar valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit 2,4 miliarde de lei în primele două luni luând în calcul cele două pieţe care au avut creşteri semnificative, de 16% pentru piaţa reglementată şi de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a început într-o notă puternic optimistă pentru Bursa de Valori Bucureşti. Acest fapt este rezultatul cumulativ, pe de o parte, al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova ca un pilon esenţial de finanţare şi, pe de altă parte, de o înţelegere mai bună şi încredere sporită în rândul acţionarilor companiilor româneşti care sesisează oportunităţile multiple oferite de prezenţa pe bursă", a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.
 
Conform raportului, piaţa de capital din România a adus creşteri semnificative pentru investitorii prezenţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Într-un context dominat de pandemia de coronavirus, ultimele 12 luni au adus o creştere de 17,7% la nivelul indicelui BET-TR, care include şi dividendele.
 
Astfel, în ultima şedinţă de tranzacţionare din februarie 2020, BET-TR se afla la un nivel de 14.599 de puncte, pentru ca la finalul lunii trecute să ajungă la 17.179 puncte. Aproape un sfert din ritmul total de creştere din ultimele 12 luni, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR în ianuarie şi februarie anul acesta.
 
Valoarea totală a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost în creştere la finalul primelor două luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe Piaţa Reglementată a BVB au fost realizate tranzacţii totale de 2,25 miliarde de lei, +16,4% faţă de ianuarie-februarie 2020. Pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, valoarea cumulată a tranzacţiilor a ajuns la 187 milioane de lei în primele două luni ale anului comparativ cu un nivel de 42 de milioane de lei în 2020, ceea ce înseamnă o creştere de 343%.
 
"Suntem într-un moment pozitiv pentru piaţă, în care premisele pentru a accelera dezvoltarea pieţei de capital sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanţii la piaţă. De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a creşte reprezentativitatea României în indicii internaţionali capătă tot mai multă consistenţă. Din martie, România se prezintă în faţa investitorilor internaţionali care urmăresc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania şi Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet şi TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt şanse ca această listă să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puţin încă o companie. În plus, tot mai mulţi români au ales să devină investitori la bursă şi numărul lor este în creştere. Acest fapt se reflectă şi în nivelul activităţii de tranzacţionare şi ne bucură să vedem o lichiditate în creştere în acest an după un 2020 foarte bun: în primele două luni, lichiditatea medie zilnică a fost peste nivelul aceleiaşi perioade din 2020. Continuăm eforturile de îmbunătăţire a lichidităţii întregii pieţe şi avem în vedere o serie de initiaţive care să stimuleze vizibilitatea emitenţilor, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză şi promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate", a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.
 
Activitatea investiţională la BVB îşi continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obţinute în 2020 când investitorii prezenţi pe bursa românească au tranzacţionat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei româneşti şi a depăşit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13133 / 17630
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...