
Piața de consultanță în resurse umane din Cluj-Napoca crește cu 15% în prima jumătate din 2019
04 Septembrie 2019
BizLawyer♦ Companiile din Cluj-Napoca au investit, în 2018, circa 10 milioane euro în servicii de consultanță și strategie în resurse umane, fiind a două piață după București, ca mărime; ♦ Cererea în București este diversificată, în timp ce în Cluj-Napoca, 80% dintre clienți vin din industria de IT și Shared Services ♦ Piața bucureșteană este tradiționalistă, spre deosebire de cea clujeană, care este mai deschisă spre inovație.
HPDI (Human Performance Development International) estimează că valoarea serviciilor de training, team building, coaching și consultanță strategică în resurse umane din Cluj-Napoca a crescut cu 15%, în primul semestru (S1) din 2019, față de aceeași perioadă din 2018, situându-se la 6 milioane de euro. Piața din Cluj-Napoca este similară cu cea din capitală în ceea ce privește bugetele investite în programele de training și team building, iar perioadele de implementare ale acestora au durate asemănătoare.
Potrivit reprezentanților HPDI, piața clujeană este mai puțin diversificată decât cea bucureșteană, 80% dintre cereri venind din partea companiilor de IT și servicii externalizate din zona de Shared Services, fiind dominată de jucători de tip antreprenorial, în detrimentul multinaționalelor. Biroul HPDI din Cluj-Napoca a fost deschis în 2016, iar de-a lungul timpului aici au fost implementate 58 de programe de training și team building, în valoare de 250.000 euro. La acestea au participat 3.000 de oameni, angajați ai unor companii importante, active pe piața din Cluj-Napoca, printre care se numără: Arobs Transilvania Software, Betfair, Emerson, Wolters Kluwer, Forest&Biomass, Garmin, Sykes, Tenaris, Ulma Packaging etc. După București, piața de consultanță în resurse umane din Cluj-Napoca este a doua ca mărime, urmată de Timișoara.
Potrivit reprezentanților HPDI, piața clujeană este mai puțin diversificată decât cea bucureșteană, 80% dintre cereri venind din partea companiilor de IT și servicii externalizate din zona de Shared Services, fiind dominată de jucători de tip antreprenorial, în detrimentul multinaționalelor. Biroul HPDI din Cluj-Napoca a fost deschis în 2016, iar de-a lungul timpului aici au fost implementate 58 de programe de training și team building, în valoare de 250.000 euro. La acestea au participat 3.000 de oameni, angajați ai unor companii importante, active pe piața din Cluj-Napoca, printre care se numără: Arobs Transilvania Software, Betfair, Emerson, Wolters Kluwer, Forest&Biomass, Garmin, Sykes, Tenaris, Ulma Packaging etc. După București, piața de consultanță în resurse umane din Cluj-Napoca este a doua ca mărime, urmată de Timișoara.
“Piața serviciilor de consultanță în resurse umane este puternică în orașele mari din zona de vest a țării, Cluj fiind principalul pol. Ceea ce am observat în cei trei ani de când suntem activi aici, este numărul mare de antreprenori, care sunt dornici să investească în creșterea companiilor prin programe de coeziune a echipelor și de dezvoltare a angajaților. Datorită acestei caracteristici antreprenoriale, piața din Cluj este mai deschisă către inovație față de cea din București, unde predomină multinaționalele, iar mulți manageri preferă să adopte rețete verificate. Clienții din Cluj sunt mai orientați către noutate, și ne provoacă mereu să creăm concepte noi de training și team building, adaptate nevoilor lor. Companiile din Cluj apreciază ideile noi, dar practice și le place să fie surprinși cu programe cât mai interesante. Cred că aceasta este o trăsătură pe care ar fi bine să o regăsim mai mult și în București și sper că se va întâmpla așa în perioada următoare, pentru că semne sunt deja”, explică Petru Păcuraru, fondator al HPDI.
Conform HPDI, piața din Cluj-Napoca este una puternic relațională, înclinată către construirea de parteneriate solide, cu furnizori pe care companiile să-i cunoască bine și în care să aibă încredere, deoarece preferă să îi schimbe cât mai rar.
“Înclinația spre inovație a companiilor din Cluj ne-a dat posibilitatea de a implementa un concept de training pe care l-am denumit Academia 1st Time Manager și care reprezintă un program de training cu o durată de patru luni, dedicat celor care urmează să devină manageri sau care sunt de puțin timp în această funcție. Clujul a fost rampa de lansare a acestui program HPDI, ajuns la cea de-a șasea ediție, și care a avut rezultate foarte bune și pe partea de inducție și retenție a angajaților”, a adăugat Corina Goran, Business Development Manager al HPDI, pentru Transilvania.
Biroul din Cluj-Napoca a fost cea de a doua filială a HPDI, după cea din Timișoara, inaugurată în 2013. Pe viitor, reprezentanții companiei iau în calcul și deschiderea unui birou în Iași. “În luarea deciziei de extindere, ne ghidăm după numărul de solicitări primite din anumite regiuni ale țării, potențialul zonei respective din punct de vedere al pieței muncii, precum și de posibilitatea de a ne conecta cu alte orașe mari din vecinătate. București, Cluj-Napoca, Timișoara și, în viitor, Iași sunt zonele pe care ne concentrăm și care au cea mai mare efervescență pe piața muncii”, a încheiat fondatorul HPDI.
HPDI (Human Performance Development International) este al treilea cel mai important jucător de pe piața locală, în domeniul furnizării serviciilor de training, coaching, team building, consultanță și strategie în resurse umane. Compania a fost înființată în 2001, de Petru Păcuraru, și are în prezent peste 30 de angajați și colaboratori. Încă de la înființare, HPDI a beneficiat de sprijinul și know-how-ul lui Jim Bagnola, unul dintre cei mai cunoscuți vorbitori internaționali, trainer NASA, Secret Service, US Air Force și NATO. De-a lungul timpului, HPDI a colaborat cu peste 200 dintre cele mai mari companii active pe piața locală, printre care se numără: Raiffeisen, Legrand, BCR, Continental, Hutchinson, Dacia, GTS, Oracle, Oriflame, Honeywell, Hutchinson, BCR, Unicredit etc.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 18522 / 19518 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...