ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii a crescut semnificativ în trimestrul 2, până la o valoare estimată de 1,4-1,6 miliarde de euro

09 Iulie 2019   |   AGERPRES

Numărul total de tranzacţii anunţate în al doilea trimestru a fost de 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată. Pentru comparaţie, în primele trei luni ale anului, au fost anunţate 16 tranzacţii, iar în al doilea trimestru al anului 2018, un număr de 27 de tranzacţii.

Sursa: Photo by rawpixel on Unsplash

 
 
Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii a avut o creştere semnificativă în al doilea trimestru al anului, comparativ cu primele trei luni, dar şi faţă de perioada similară din 2018, iar, potrivit estimărilor Deloitte, valoarea totală a acesteia, inclusiv tranzacţiile care nu au avut o valoare comunicată, a fost de 1,4 - 1,6 miliarde de euro, în timp ce tranzacţiile comunicate au totalizat 790 de milioane de euro.

"În piaţa de fuziuni şi achiziţii, trimestrul al doilea al anului a adus două premiere: finanţarea în valoare de 568 de milioane de dolari atrasă de către UiPath, în urma căreia evaluarea companiei a ajuns la 7 miliarde de dolari, un nivel record pentru un start-up românesc, şi preluarea de către EximBank, o bancă deţinută de statul român prin intermediul Ministerului de Finanţe, a Băncii Româneşti. Este a patra oară când ne întâlnim cu UiPath în raportările noastre trimestriale: prima dată în 2017, iar apoi de două ori în 2018, compania având o evoluţie spectaculoasă de la o perioadă la alta", a afirmat Ioana Filipescu Stamboli, partener corporate Finance, Deloitte România.


Numărul total de tranzacţii anunţate în al doilea trimestru a fost de 30, inclusiv cele care nu au avut o valoare comunicată. Pentru comparaţie, în primele trei luni ale anului, au fost anunţate 16 tranzacţii, iar în al doilea trimestru al anului 2018, un număr de 27 de tranzacţii.

"După un început modest, piaţa de M&A a consemnat un reviriment în al doilea trimestru, când estimăm că au fost patru tranzacţii cu o valoare de câte minimum 100 de milioane de euro. Dacă ne uităm cumulat la primul semestru al anului, piaţa de M&A calculată în funcţie de tranzacţiile cu valoare comunicată a fost de aproape 909 milioane de euro. Remarcăm că tendinţa de a nu comunica valoarea tranzacţiilor a continuat să se accentueze", a adăugat Ioana Filipescu Stamboli.

Cele mai mari tranzacţii din al doilea trimestru al anului 2019 au fost: noua rundă de finanţare, în valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obţinută de UiPath, companie din domeniul automatizării robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari (în cadrul acestei runde de finanţare au participat mai mulţi investitori financiari); preluarea de către EximBank a 99,28% din Banca Românească de la National Bank of Greece (valoare necomunicată); achiziţia unui pachet minoritar din acţiunile Superbet, cel mai mare jucător de pe piaţa pariurilor sportive din România, de către fondul de investiţii Blackstone, valoarea tranzacţiei fiind de 175 de milioane de euro; preluarea de către fraţii Pavăl, proprietarii Dedeman, a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicată) şi investiţia de aproape 60 de milioane de euro anunţată de CEE Equity în modernizarea şi dezvoltarea a 15 silozuri de grâu şi hub-uri logistice ale Brise Group.

"În sectorul imobiliar, piaţa de M&A s-a menţinut dinamică în al doilea trimestru al anului, cea mai mare tranzacţie fiind preluarea de către Dedeman a clădirii de birouri The Office din Cluj-Napoca", a precizat Irina Dimitriu, Partener la Reff & Asociaţii, societatea de avocaţi reprezentând reţeaua globală Deloitte Legal în România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16038 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...