
Piaţa serviciilor de curăţenie din România, estimată la aproape două miliarde de lei în 2019 (analiză)
13 August 2020
AGERPRESDistribuţia geografică a afacerilor din curăţenie arată că Bucureştiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 531 milioane de lei (29% din total), urmat de judeţul Cluj - cu o cifră de afaceri de 133 de milioane lei (7,3% din total) şi Prahova (afaceri de 101 milioane de lei, echivalentul a 5,5% din total).
![]() |
Piaţa locală de curăţenie din România este estimată la aproape două miliarde de lei, iar în 2018 cele mai mari zece companii din domeniu au concentrat 16% din cifra de afaceri totală a industriei, potrivit unei analize realizată de analiştii KeysFin.
În ceea ce priveşte cifra de afaceri a pieţei locale de servicii de curăţenie (întreţinerea curăţeniei, curăţenia generală sau post-construcţie), aceasta a crescut cu 21%, în 2018, faţă de 2017, respectiv cu 120% faţă de 2009, ajungând la 1,8 miliarde de lei.
Analiştii estimează continuarea ritmului de creştere la aproape două miliarde de lei, în 2019, şi stabilizarea pieţei la finele anului 2020 pe cele trei segmente majore: comercial (clădiri de birouri, magazine), industrial (depozite, spaţii de producţie, hale industriale, parcări subterane, spaţii care necesită operaţiuni de specifice de curăţenie) şi rezidenţial (case sau apartamente).
În ceea ce priveşte cifra de afaceri a pieţei locale de servicii de curăţenie (întreţinerea curăţeniei, curăţenia generală sau post-construcţie), aceasta a crescut cu 21%, în 2018, faţă de 2017, respectiv cu 120% faţă de 2009, ajungând la 1,8 miliarde de lei.
Analiştii estimează continuarea ritmului de creştere la aproape două miliarde de lei, în 2019, şi stabilizarea pieţei la finele anului 2020 pe cele trei segmente majore: comercial (clădiri de birouri, magazine), industrial (depozite, spaţii de producţie, hale industriale, parcări subterane, spaţii care necesită operaţiuni de specifice de curăţenie) şi rezidenţial (case sau apartamente).
Conform analizei de specialitate, în topul celor mai mari companii de curăţenie, după cifra de afaceri, pe primele trei locuri se află: Fabi Total Grup SRL (46,2 milioane de lei, 2,5% din total), Coral Impex SRL (37,8 milioane de lei şi 2,1% din total) şi Libro Events SRL (36,5 milioane de lei, respectiv 2% din total).
Cercetarea KeysFin evidenţiază şi faptul că, în 2018, numărul de companii din domeniu a crescut cu peste 50% faţă de 2009, respectiv de la 2.800 la 4.200. Pentru 2019, analiştii estimează un avans, până la aproximativ 4.400 de companii, pentru ca, în 2020, piaţa să revină la nivelul din 2018.
Distribuţia geografică a afacerilor din curăţenie arată că Bucureştiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 531 milioane de lei (29% din total), urmat de judeţul Cluj - cu o cifră de afaceri de 133 de milioane lei (7,3% din total) şi Prahova (afaceri de 101 milioane de lei, echivalentul a 5,5% din total).
La nivelul anului 2018, în domeniu lucrau 27.400 de angajaţi, cu 2,6% mai mulţi decât în 2017, şi cu aproape 9% mai mulţi decât în 2009. Totodată, costul mediu pentru fiecare angajat a crescut cu 140%, în perioada 2009 - 2018.
"Odată cu conştientizarea importanţei prevenirii răspândirii Coronavirus, regulile de curăţenie au devenit din ce în ce mai clare şi stricte, atât pentru persoane, cât şi pentru mediul privat, reprezentat de unităţi publice - terase, saloane, magazine alimentare şi hipermarketuri, şi companii - spaţii de birouri, fabrici, hale etc. Astfel, prezenţa produselor de dezinfecţie în orice spaţiu deschis publicului, cât şi dezinfectarea periodică a spaţiilor private traficate reprezintă cerinţe obligatorii în momentul de faţă, iar firmele de curăţenie româneşti s-au adaptat şi oferă soluţii competitive pentru mediul de afaceri local", explică reprezentanţii KeysFin.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companiile selectate în urma analizei interne calitative la Ministerul Finanţelor Publice (la sfârşitul perioadei) şi care au ca domeniu principal de activitate unul dintre codurile CAEN aferente grupei 821, respectiv Activităţi de curăţenie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16718 / 19433 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...