ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa vinului din România va scădea în 2020 cu 5,5%, la 1,7 miliarde de lei (analiză)

17 Decembrie 2020   |   AGERPRES

La nivelul anului 2019, piaţa locală a vinului a însumat aproximativ 1,8 miliarde lei, în scădere cu 11,4% comparativ cu anul anterior.

 
 
Cifra de afaceri pe care o va înregistra piaţa vinului din România în acest an va ajunge la aproximativ 1,7 miliarde de lei, în scădere cu 5,5% faţă de rezultatul raportat în 2019, reiese dintr-o analiză realizată de KeysFin.

La nivelul anului 2019, piaţa locală a vinului a însumat aproximativ 1,8 miliarde lei, în scădere cu 11,4% comparativ cu anul anterior.

"Este de menţionat însă că rezultatul net al pieţei vinului din ultimii ani a fost sever afectat de rezultatele financiare ale Murfatlar SA, al cărei faliment a fost declarat în 2018, însă, bineînţeles, creşterea din 2019 s-a datorat şi eficientizării business-urilor celorlalţi mari jucători din piaţă. În ceea ce priveşte scăderea cifrei de afaceri din piaţa vinurilor locale, aceasta a fost cauzată în principal de condiţiile meteo nefavorabile. Cu toate acestea, ţara noastră rămâne pe locul 13 în topul celor mai mari producători de vin din lume şi pe locul 6 în Europa", susţin specialişti KeysFin.


Potrivit analizei de specialitate, în 2019, în România existau 576 de companii care se ocupau de producţia de vinuri şi/sau cultivarea de struguri (CAEN 1102 - producţia de vin din struguri şi CAEN 0121 - cultivarea strugurilor), cu 5% mai puţine faţă de anul 2018, însă în creştere cu 36% faţă de 2009.

Anul trecut, cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost generată de companiile medii, cu 69% din total. Totodată, companiile medii au angajat 53% din forţa de muncă a acestei pieţe, acestea fiind urmate de cele mici, cu o pondere de 27%. În acelaşi timp, dintre companiile analizate, 279, adică 48% din total, au înregistrat profit în 2019, iar 230 au fost pe pierdere, în timp ce restul au avut un rezultat nul.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri, judeţul Alba este pe primul loc pe piaţa vinului, cu 279,9 milioane lei şi 16% din total, cea mai mare companie de aici fiind Jidvei Filiala Alba.

Clasamentul este completat de judeţul Vrancea (260,3 milioane lei şi 14,8% din total), judeţul Prahova (243,6 milioane lei şi 13,9%), judeţul Timiş (243 milioane lei şi 13,9%) şi Bucureşti (193,8 milioane lei şi 11%). Primele cinci judeţe din ţară au generat, anul trecut, 69,6% din cifra de afaceri a sectorului.

În ierarhia producătorilor de vin locali, liderul pieţei, cu o cotă de 11,3% şi 199 milioane lei cifră de afaceri, este Cramele Recaş, urmat de Jidvei Filiala Alba (10,9%), Cotnari (8,2 %), Crama Ceptura (5,8%) şi Zarea (5,7%). Topul primilor zece producători de vin din România au avut o cifră de afaceri cumulată de 980,4 milioane de lei, în 2019, echivalentul a 56,4% din piaţă.

La capitolul profitabilitate, în 2019, Cramele Recaş se află pe prima poziţie, cu un rezultat pozitiv care reprezintă peste un sfert din profitul industriei. Pe următoarele locuri se află Jidvei Filiala Alba, Crama Ceptura, Zarea şi La Barrique.

Conform KeysFin, numărul mediu de salariaţi din acest domeniu a scăzut cu aproape 6%, în 2019, cu 3% în ultimii 5 ani, însă cu aproape o cincime în ultimii zece ani, la 5.700 de angajaţi. În acest context, Vincon Vrancea este cel mai mare angajator, cu 7,6% din forţa de muncă a sectorului, compania fiind urmată de Cotnari (6,4%), Zarea (3,8%), Jidvei Filiala Alba (3,1%) şi Cetatea de Baltă.

Estimările Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIVV) arată că, la nivel mondial, producţia de vin este estimată, în acest an, la 258 milioane hectolitri, volumul fiind apropiat de cel cel din 2018 şi uşor mai bun decât cel din 2019, când au fost produşi 256 de milioane de hectolitri.

În Uniunea Europeană, volumul producţiei de vin este estimat la 159 milioane hectolitri pentru 2020, cu 5% mai mult decât în 2019. În această marjă sunt preconizate creşteri în Franţa (43,9 milioane hectolitri, +4%), Spania (37,5 milioane hectolitri, +11%), Germania (8,9 milioane hectolitri, +8%), Ungaria (2,9 milioane hectolitri, +22%) şi Austria (2,7 milioane hectolitri, +10%).

Pe de altă parte, Italia, cel mai mare producător de vinuri din lume, consemnează o scădere uşoară, de 1%, ajungând la 47,2 milioane hectolitri, în 2019. De asemenea, România (3,6 milioane hectolitri) şi Grecia (două milioane hectolitri) au scăderi de 7%, respectiv 2% la producţia anuală, raportat la anul anterior.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) care au ca domeniu principal de activitate producţia de vin din struguri şi cultivarea strugurilor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13159 / 16906
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...