ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Principalele aeroporturi din România şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro (analiză)

24 Martie 2023   |   Agerpres

Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.

 
 
Principalele aeroporturi din România, precum şi infrastructura critică aeriană beneficiază de investiţii de aproape un miliard de euro, pe fondul creşterii fluxului de pasageri care tranzitează România pe rutele aeriene, dar şi ca urmare a deciziilor strategice de întărire a bazelor NATO din România, pe fondul evoluţiilor geo-politice recente, arată o analiză realizată de o companie de consultanţă juridică.
 
Unele dintre proiecte sunt în curs de derulare încă din 2022, majoritatea investiţiilor urmând a fi absorbite până în 2024.
 
Potrivit specialiştilor ONV Law, finanţările provin din fonduri locale sau de la bugetul de stat, dar şi fondurile europene accesate de autorităţi au o pondere semnificativă în dezvoltarea infrastructurii aeriene locale. Unele proiecte de modernizare au fost începute anul trecut, iar altele vor fi demarate în 2023.
 
Conform datelor analizate de companie, cele mai mari opt investiţii sunt: Aeroportul Internaţional Henri Coandă, 163 milioane de euro pentru modernizarea căilor de rulare şi extinderea platformei de parcare a aeronavelor - lucrările au demarate în etape, în 2022, iar termenul de finalizare este de doi ani; Aeroportul Internaţional Braşov, 130 milioane de euro - acesta va deveni operaţional din 15 iunie 2023; Aeroportul Internaţional Craiova, 100 milioane de euro pentru construirea unui nou terminal - termenul de finalizare a lucrărilor fiind finalul anului 2024.
 
De asemenea, Aeroportul Internaţional Iaşi beneficiază de investiţii de 61 milioane de euro pentru extinderea terminalelor existente, termenul estimat de finalizare a lucrărilor fiind sfârşitul anului 2023 iar Aeroportul "Delta Dunării" Tulcea are alocate 27 milioane euro pentru modernizarea şi extinderea terminalului de pasageri şi modernizarea platformei de îmbarcare-debarcare şi a căii de rulare Alfa (construite în 1973). Aeroportul Internaţional "Avram Iancu" Cluj-Napoca dispune de 46 milioane de euro pentru extinderea terminalului plecări, termenul de execuţie a lucrărilor fiind de 11 luni iar Aeroportul Internaţional "Mihail Kogalniceanu" Constanţa are 37 milioane de euro pentru investiţii într-un nou terminal, turn de control, parcare. Proiectul este în curs de licitaţie, iar termenul de execuţie a lucrărilor este de 7 luni.
 
Nu în ultimul rând, Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia SA are alocaţi 17 milioane euro pentru investiţii într-un nou terminal plecări curse externe, cu termen de proiectare şi execuţie de 20 de luni.
 
Potrivit analizei, şi în infrastructura aeriană critică vor fi realizate curând investiţii majore de peste 400 milioane de euro, în bazele NATO de la Câmpia Turzii şi Mihail Kogălniceanu, având în vedere cele mai recente evoluţii geo-politice.
 
Doar în 2022, casa de avocatură ONV Law a asistat astfel de proiecte majore de infrastructură, cu un volum de investiţii care însumează peste 50 de milioane de euro. Principalele provocări ale proiectelor de acest tip constau în termenele de execuţie mai scurte decât cele recomandate în studiile de fezabilitate din cauza lansării licitaţiilor cu întârziere, potrivit specialiştilor.
 
Contractele de finanţare au termene precise (cele care sunt încheiate pe POIM au termen decembrie 2023), iar autorităţile contractante prevăd în documentaţii ca termenul de execuţie să se finalizeze până la sfârşitul lui decembrie 2023 pentru a nu ieşi din prevederile finanţatorului. Aceste situaţii fac dificilă decizia operatorilor economici de a participa la licitaţie din cauza termenelor de execuţie impuse, care sunt prea scurte pentru astfel de lucrări de anvergură, precizează sursa citată.
 
"România este un hub important atât pentru călătoriile de business, dar şi pentru turismul medical şi chiar cel general, sezonier. În contextul regional recent şi al deciziilor strategice geo - politice, ne aşteptăm la un volum din ce în ce mai ridicat de investiţii în infrastructura aeriană critică", a declarat Alina Bilan, partener ONV Law şi specialist în achiziţii publice.
 
Fluxul de pasageri pe aeroporturile din ţară a revenit aproape de valorile înregistrate înainte de pandemie. Dacă în 2019 numărul pasagerilor depăşea 23 de milioane, în 2020 fluxul anual a fost de doar puţin peste 7 milioane, cu o uşoară creştere înregistrată în 2021 (11 milioane). În 2022, s-a înregistrat o creştere de 87% faţă de anul precedent, cu un volum de peste 21 de milioane de călători pe aeroporturile din România. Pentru 2023, estimările arată că se va înregistra un număr record de pasageri, de 24 de milioane. Până în 2040, numărul pasagerilor care vor alege transportul pe calea aeriană ar putea atinge pragul de 50 de milioane de călători, se menţionează în analiza citată.
 
ONV Law a fost fondată în anul 2000 şi acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3598 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...