ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raport PwC: În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală

02 Iulie 2019   |   T. S.

În industria manufacturieră, agricultură și utilități, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie și automatizare

 
 
În următorii zece ani, 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, relevă raportul PwC’s Workforce Disruption Index, prezentat pe 2 iulie 2019 în cadrul evenimentului Workforce for the future. Upskilling for Era 4.0. Potrivit raportului, vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-și îmbunătățească abilitățile digitale întrucât automatizarea și introducerea inteligenței artificiale vor elimina treptat activitățile repetitive.

”Raportul prezintă în premieră pentru România potențialul impact al noilor tehnologii asupra locurilor de muncă, fiind foarte util pentru cei preocupați de modul în care transformarea digitală va reconfigura modelele de afaceri, anumite industrii și chiar economia țării. Cea mai importantă observație este că dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților devine vitală și că, totodată, trebuie încurajate parteneriatele cu instituțiile guvernamentale pentru a căuta zone de interes comun, cum ar fi infrastructura, educația sau sănătatea, în care e nevoie de investiții pentru a stimula adoptarea noilor tehnologii. În lipsa investițiilor, nu pot apărea noi locuri de muncă în sectoare esențiale. Mai mult, în cazul economiilor vulnerabile la automatizare și la schimbarea modelelor de afaceri, există riscul destul de mare ca unele locuri de muncă să dispară. Prin urmare, preocuparea pentru educație și recalificare, inclusiv a guvernelor, poate să atenueze presiunea asupra persoanelor cu abilități care vor fi tot mai puțin cerute pe piața muncii în viitor”, spune Ionuț Sas, Partener PwC România.


Principalele concluzii ale raportului pentru România:

•    600.000 de locuri de muncă vor resimți impactul noilor tehnologii în România. Pentru menținerea, respectiv crearea lor fiind necesară o strategie în domeniile inovării și digitalizării.
•    Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, dar impun și aplicarea unor strategii de îmbunătățire a abilităților digitale ale lucrătorilor.
•    Cele 600.000 de locuri de muncă pot aduce o contribuție la creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României de 66 miliarde dolari, până în anul 2029.
•    În industria manufacturieră, agricultură și utilități, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite, având în vedere că aceste sectoare nu folosesc, în prezent, tehnologie și automatizare. În aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătățirea abilităților digitale ale angajaților.
•    Noile tehnologii vor genera noi locuri de muncă în special în domeniile: sănătate, educație sau servicii financiare.

“Schimbările sociale, economice, culturale și tehnologice au un impact asupra fiecărei industrii și ocupațiilor. În acest context, raportul PwC reprezintă un punct de plecare pentru organizațiile care vor să obțină un avantaj competitiv și să analizeze perspectivele pentru industria lor, precum și modul în care pot reacționa la schimbare. De exemplu, companiile care depind de costurile scăzute cu forța de muncă, cum ar fi cele din industria prelucrătoare, pot începe să se reorganizeze intern, să își adapteze procesele și să investească în dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților pentru a face față obiectivelor pe termen lung”, explică Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16107 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...