ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România mai aproape de revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, potrivit Moody’s

10 Iulie 2025   |   BizLawyer

Agenția internațională de rating anticipează că deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 6,1% din PIB în 2026, dacă planul de măsuri fiscal – bugetare este implementat integral

 
 
Agenția internațională de rating Moody's apreciază eforturile Guvernului României de a reduce deficitul bugetar, considerând măsurile fiscal-bugetare recent asumate drept "un pas important" în direcția echilibrării bugetare. În cel mai recent raport al agenției, publicat pe 9 iulie, Moody's subliniază că planul Guvernului ar trebui să reducă deficitul și să încetinească creșterea datoriei publice mai repede decât anticipa anterior. 

Potrivit raportului, pachetul fiscal asumat săptămâna aceasta va genera o consolidare de aproximativ 0,6% din PIB pentru 2025, contribuția semnificativă venind din majorarea cotelor TVA începând cu 1 august 2025. Pentru 2026, Moody's estimează o consolidare bugetară de circa 3% din PIB, ca efect cumulat al măsurilor adoptate în 2025 și al celor care se vor aplica din 2026 (majorarea impozitelor pe dividende și plafonarea indexării salariilor și pensiilor din sectorul public). 


Totodată, agenția subliniază că implementarea completă și eficientă a măsurilor și menținerea disciplinei fiscale vor fi esențiale pentru revenirea pe traiectoria fiscal-bugetară, având în vedere amploarea consolidării planificate.

„După semnalul de încredere primit pe 8 iulie la Bruxelles, în cadrul ECOFIN, analiza Moody's ne reconfirmă că strategia actualului Guvern este una sustenabilă, care va reconstrui încrederea în România. Continuăm să implementăm reformele necesare nu doar pentru a consolida finanțele publice, ci pentru a face din România o destinație din ce în ce mai atractivă investițional, care să ofere mai multe oportunități tuturor,” a declarat Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. 

Principalele recomandări și provocări semnalate de Moody's

Raportul Moody's evidențiază o serie de recomandări și provocări esențiale pentru succesul consolidării fiscale a României:

•    Aderarea strictă la țintele fiscale: Moody's subliniază că respectarea cu strictețe a țintelor fiscale stabilite este esențială pentru succesul programului de consolidare. Angajamentul ferm față de obiectivele bugetare este considerat crucial pentru a menține credibilitatea fiscală a României și pentru a asigura o reducere durabilă a deficitului. Agenția avertizează că orice deviere de la planul asumat ar putea submina eforturile de stabilizare și ar putea exercita presiuni descendente suplimentare asupra ratingului suveran al țării.

•    Gestionarea provocărilor de implementare: Agenția de rating atrage atenția asupra faptului că implementarea completă și eficientă a pachetului de măsuri fiscale va fi o provocare semnificativă. Moody's identifică riscul ca unele dintre măsurile planificate să nu genereze contribuția estimată la reducerea deficitului, fie din cauza unor deficiențe în execuție, fie din cauza unor condiții economice neprevăzute. În acest context, recomandarea este ca Guvernul să fie pregătit să realizeze ajustări dacă este necesar, pentru a se asigura că obiectivele fiscale sunt atinse și programul de consolidare rămâne pe traiectoria stabilită.

•    Implementarea pachetului secundar și a reformelor PNRR: Moody's consideră implementarea integrală a celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale și a reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca fiind crucială pentru o consolidare fiscală suplimentară și, implicit, pentru accesarea fondurilor europene. 

•    Maximizarea absorbției fondurilor UE: Accesarea fondurilor din PNRR și din bugetul UE este esențială pentru susținerea creșterii economice, mai ales în contextul impactului programului de consolidare fiscală. Conform raportului Moody's, maximizarea absorbției acestor fonduri va atenua presiunile economice pe termen scurt și va contribui la realizarea potențialului de creștere pe termen mediu, facilitând în același timp eforturile de ajustare fiscală.

Deficitul bugetar și datoria publică, pe o traiectorie îmbunătățită

Dacă măsurile fiscal - bugetare sunt implementate integral, Moody's anticipează că deficitul fiscal al României ar putea ajunge la 7,8% din PIB în 2025 și 6,1% din PIB în 2026. Aceasta reprezintă o îmbunătățire față de prognozele anterioare ale agenției, care indicau un deficit de 8,3% și, respectiv, 7,7% din PIB.

În ceea ce privește datoria guvernamentală, deși aceasta ar continua să crească până la 62,6% din PIB la sfârșitul anului 2026 (de la 54,8% în 2024), Moody's estimează acum că datoria se va plafona la aproximativ 66,5% din PIB începând cu 2029. Această proiecție este sub nivelul maxim de aproape 71% din PIB prognozat în martie, când perspectiva României a fost schimbată în negativă.

Agenția de rating apreciază, de asemenea, intenția Guvernului de a adopta un al doilea pachet de măsuri, până la sfârșitul lunii iulie a.c., care ar putea include noi măsuri fiscale atât pentru generarea de venituri cât și pentru reducerea cheltuielilor de investiții în 2025 și 2026. Acestea, împreună cu reforme în guvernanța companiilor de stat și a agențiilor de reglementare, vor contribui suplimentar la reducerea deficitului, subliniază raportul.  

Totodată, analiza Moody`s publicată pe 9 iulie face trimitere la decizia de retrogradare a ratingului la Negativ din 14 martie, în care se menționa că decizia poate fi reversată la Stabil, dacă situația economică se va îmbunătăți. Mai exact, dacă indicatorii legați de sustenabilitatea datoriei publice nu se vor înrăutăți atât de mult pe cât estima Moody’s în acel moment, ratingul României poate fi readus la perspectivă stabilă.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 9 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...