ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sectorul transporturi rutiere de mărfuri: 61% dintre companiile locale au un risc mediu-mare și mare de insolvență

23 Mai 2019   |   BizLawyer

Sectorul transporturilor este supus capriciilor situației externe, în condițiile în care economiile importante este de așteptat să încetinească în acest an.

Sursa: Pixabay

 
 
Sectorul transporturilor rutiere de mărfuri rămâne unul vulnerabil, aflat în strânsă legătură cu infrastructura din România, arată o analiză Coface. La sfârșitul anului 2017, în țara noastră, numărul înmatriculărilor noi de autocamioane de ocazie importate era de aproape trei ori mai mare decât numărul înmatricularilor de autocamioane noi. Din acest motiv și, probabil a ritmului redus de înlocuire a parcului auto învechit, la sfârșitul lui 2017, trei sferturi dintre autovehiculele de marfă aflate în circulație (75%) erau mai vechi de 10 ani.

Din punctul de vedere al tipului de acoperământ, în structura rețelei de drumuri publice s-au înregistrat 34.900 km (41%) drumuri modernizate, 21.074 km (24%) drumuri cu îmbrăcăminți ușoare rutiere și 30.125 km (35%) drumuri pietruite și de pământ. La sfârșitul anului 2017, în România, existau 763 de kilometri de autostradă, aproximativ 1% din numărul total de kilometri de drumuri. Comparativ cu 2016, în 2017, s-au construit 16 kilometri suplimentari de autostradă.


Sectorul transporturilor este supus capriciilor situației externe, în condițiile în care economiile importante este de așteptat să încetinească în acest an. Conform Eurostat, transportul internațional reprezintă până la 73% din totalul transporturilor rutiere românești, o pondere mai mare decât media UE, situată la 36%. De asemenea, în Polonia, transportul internațional reprezintă 63% din totalul transporturilor, în Ungaria 71%, în Slovacia 84%, iar ponderea cea mai mare din UE o deține Lituania, cu aproape 91%. 

Pentru analiza curentă au fost agregate datele a 34.619 companii care au depus datele financiare pentru 2017 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 41,65 MLD RON. Companiile din sectorul analizat (4941 Transporturi rutiere de marfuri) au înregistrat în 2017 o evoluție pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 14% față de 2016, reușind să mențină profitabilitatea la același nivel cu cea din 2016, însă, pentru mai mult de jumătate dintre companii rezultatul net a fost în scădere.


Puncte forte:
•    Au crescut cu 14% veniturile consolidate la nivel de sector
•    Peste o treime dintre companii (40%) au efectuat investiții în 2017
•    Indicatorii de profitabilitate s-au menținut la nivelul celor din anul anterior

Vulnerabilități:
•    Mai mult de jumătate dintre companiile din sector au un risc de insolvență peste medie
•    Parcul auto este învechit, 75% dintre vehiculele înmatriculate în circulație la sfârșitul anului fiind mai vechi de 10 ani, în acord cu evoluția modestă a infrastructurii
•    Peste o treime dintre companii (43%), au înregistrat o scădere a veniturilor


„Orizontul de finanțare rămâne cu precădere unul pe termen scurt, 65% din total datorii fiind curente, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre companiile din piață au un grad de îndatorare peste 80%.
În ceea ce privește comportamentul de plată, la nivelul sectorului de transporturi rutiere de mărfuri, există semnale de înrăutățire a acestuia. Numărul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR cu incidente bancare a crescut între 2017 - 2019, anul 2018 depășind, din punct de vedere al numărului de incidente, anul 2013, care deținea recordul la acest capitol. De asemenea, este deconcertant faptul că deși numărul de companii cu datorii la Bugetul de Stat a fost la un nivel scăzut și în 2018 în ciuda unei ușoare creșteri, valoarea datoriilor s-a menținut la un nivel ridicat, deși evoluția a fost negativă. În același timp, se constată o intensificare a acțiunilor în instanță împotriva firmelor din sector, care pe fondul unei structuri financiare fragile a acestora poate determina fluctuații ale numărului jucătorilor din acest sector. Investițiile realizate de mai mult de o treime dintre companiile din sector nu se transpun într-un parc auto reinoit - 75% din vehiculele înmatriculate în circulație la sfârșitul anului 2017 aveau peste 10 ani, companiile optând pentru vehicule la mâna a doua, strategie ce nu le crește competitivitatea”, a declarat Nicoleta Mărunțelu, Senior Financial Analyst, Coface România.

Din totalul de 34.619 companii active in 2017, Coface a analizat 3.453 de companii, adică aproximativ 10%, dar care au o pondere de 51% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii, 61%, sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare și mare de insolvență. La extreme se află 34% companii cu risc scăzut.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17020 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...