ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu: Administratorii pensiilor private au pierdut 34 milioane lei, în primele şase luni din 2019

13 Decembrie 2019   |   MEDIAFAX

Autorii analizei susţin că reducerea semnificativă a veniturilor din comisioane şi creşterea taxelor percepute de autorităţile publice (ASF, CNPP, FDGSPP) generează situaţia "absurdă" în care peste 70% din comisioanele plătite de români pentru administrarea pensiilor lor private se duc la Stat, deşi administratorii privaţi sunt cei care administrează efectiv fondurile de pensii Pilon 2.

 
 
În primele şase luni din acest an şi pentru prima dată în ultimii şapte ani, administratorii fondurilor private de pensii au înregistrat pierderi semnificative de 34 milioane lei, potrivit studiului CFA România „Viitorul sistemului de pensii din România", prezentat vineri, la o conferinţă de profil.

Raportul arată că, după doi ani de creşteri cu 10% şi 15% a punctului de pensie, în 2020 acesta ar urma să crească cu încă 40%, fapt care ar putea aduce riscuri în ceea ce priveşte stabilitatea financiară a ţării, punând presiune pe deficitul bugetar şi îngreunând finanţarea acestuia. În plus, alocarea unei părţi tot mai mari din resursele bugetare către pensii şi salarii, lasă foarte puţin spaţiu pentru finanţarea investiţiilor publice, a sistemului de sănătate, educaţie etc.


Conform specialiştilor CFA România, pe lângă încă o creştere anunţată pentru anul 2021, legislaţia în vigoare prevede şi o recalculare e pensiilor care vine cu o presiune şi mai adâncă asupra bugetului statului, în urma recalculării existând doar posibilitatea creşterii pensiilor.

"Presiunea la care este supus deja bugetul României face ca deficitul estimat să atingă 4,4% în 2019, mult peste nivelul de 3% impus de Pactul de Stabilitate şi Creştere, cu perspective de înrăutăţire pentru anii următori. Mai mult, ponderea cheltuielilor publice cu pensiile, va creşte cu peste 5% din PIB până în 2022, ceea ce va face dificilă sustenabilitatea bugetului de stat şi nu va lăsa loc pentru fonduri alocate investiţiilor publice pentru cel puţin un ciclu economic. Aceste constrângeri bugetare vor avea un impact negativ asupra creşterii economice viitoare", se notează în studiu.

Totodată, autorii analizei susţin că reducerea semnificativă a veniturilor din comisioane şi creşterea taxelor percepute de autorităţile publice (ASF, CNPP, FDGSPP) generează situaţia "absurdă" în care peste 70% din comisioanele plătite de români pentru administrarea pensiilor lor private se duc la Stat, deşi administratorii privaţi sunt cei care administrează efectiv fondurile de pensii Pilon 2.

Valoarea actualizată a drepturilor de pensie acumulate este estimată a fi 2.821 miliarde de lei, la finalul anului 2021 (aproximativ 590 miliarde de euro la cursul de schimb din prezent), reprezentând 250% din Produsul Intern Brut (PIB) nominal estimat pentru acest an, precizează sursa citată.

Rezultatele analizei CFA România arată că deficitul CNPP va exploda începând cu anul 2021. Totodată, ar putea dura aproape un deceniu ca deficitul să revină la valori "normale" de aproximativ 1% din PIB, iar trendurile demografice indică mai mulţi pensionari şi mai puţini salariaţi.

Potrivit prognozelor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), populaţia României va continua să se reducă şi va ajunge, în 2050, la aproximativ 15,7 milioane, INS susţinând că populaţia ţării noastre va ajunge, în 2030, la 18 milioane, iar în 2060 între 12 şi 14 milioane. În acest sens, estimarea Oficiului European pentru Statistică (Eurostat) este mai optimistă, ajungând, în anul 2030, la 18 milioane, în 2050 - 16,3 milioane -, în 2060 - 15,7 milioane -, iar în 2070 - 15 milioane.

"Nu numai că populaţia se va reduce, dar va şi îmbătrâni, cee ce va avea consecinţe negative asupra dezvoltării economice şi, de asemenea, va pune o presiune puternică asupra sistemului public de pensii. Probabil că aceasta va deveni nesustenabilă în lipsa majorării substanţiale a vârstei de pensionare", se mai scrie în studiul menţionat.

CFA România consideră că, pentru a asigura independenţa financiară a persoanelor vârstnice, este necesară stabilirea unui cadru unitar, care să prevadă rolul statului în asigurarea unui venit minim pentru fiecare cetăţean, dar şi flexibilitatea şi oferirea de facilităţi fiscale şi investiţionale, astfel încât participarea contribuabililor să fie stimulată în mod adecvat.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15251 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...