ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Coface: Sectorul de activități de realizare a soft-ului la comandă – creștere de 2 cifre a veniturilor în 2018 față de anul precedent

16 Decembrie 2019   |   BizLawyer

Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON.

 
 

Puncte forte:
•    Mai mult de trei sferturi dintre companiile din sector au înregistrat profit net la finalul anului 2018
•    Aproximativ 70% dintre companiile din sector au efectuat investiții în 2018
•    Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de 2017

Vulnerabilități:
•    80% dintre companii au 100% datorii orientate pe termen scurt
•    Mai mult de o treime din companii (39%) au înregistrat o scădere a veniturilor, respectiv 34% au înregistrat o scădere a rezultatului net
•    În 2018 s-au plătit dividende de aproximativ 900 milioane RON, valoare reprezentând 55% din profitul consolidat la nivelul anului 2018 ~ 1,65 miliarde RON.


Un nou studiu realizat de Coface România privind sectorul de “Activități de realizare a soft-ului la comandă” (software orientat către client - CAEN 6201) indică o evoluție pozitivă a veniturilor în 2018 acestea crescând cu aproximativ 18% față de 2017, profitabilitatea aflându-se într-o ușoară creștere. Studiul a agregat datele a 8.608 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 14,89 miliarde RON. Ponderea cotei de piață cumulate deținute de cei mai importanți 10 jucători este de 27%, ceea ce relevă un grad scăzut de concentrare.

Companiile care activează în acest sector au înregistrat o lichiditate curentă pe parcursul anului 2018 de 1,71, capitalul de lucru fiind mai puțin expus unor șocuri negative, într-un context volatil (scăderea veniturilor sau neîncasarea creanțelor). Durata medie de colectare a creanțelor în sectorul analizat a scăzut ușor de la 99 de zile în 2017, la 96 zile în 2018, rămânând totuși peste nivelul înregistrat la nivel național.

Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2018 a fost de 9,7%, în ușoară creștere față de nivelul din 2017 (9,6%). Cu toate acestea, 22% dintre companii au înregistrat o pierdere netă la sfârșitul anului 2018, 14% dintre companii având o pierdere mai mare de -20% și 43% dintre aceastea generând un profit peste 20%. Gradul de îndatorare la nivelul sectorului de 47,9% este în scădere față de anii anteriori (49,3% în 2017, 52% în 2016). Este de menționat faptul că 16% dintre companii prezintă un grad de capitalizare negativ (echivalent cu o îndatorare mai mare de 100%), iar pentru 6% gradul de îndatorare depășește 80%, companiile din acest sector fiind mai puțin îndatorate decât cele din alte sectoare.

„La nivel de sector, ar trebui continuat procesul de îmbunătățire a duratei medii de colectare a creanțelor, ciclul operațional fiind destul de lung pentru tipul de activitate desfășurat (servicii). În schimb, sectorul este unul dinamic, cu investiții efectuate în fiecare din cei 5 ani incluși în analiză (între 30% și 50% din valoarea activelor corporale), fapt ce probabil a contribuit la creșterea veniturilor, respectiv la menținerea unei profitabilități nete ridicate (9,7% - peste nivelul național de 5%), în contextul unor provocări legate de creșterea cheltuielilor cu salariile”, a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface România.

„Spre deosebire de alte sectoare din România, industria de software IT se deosebește prin ponderea mult mai mare a cheltuielilor cu salarii în total cheltuieli (56%, de aproape 4 ori peste media națională) și o valoare adăugată foarte mare (profitul operațional din industrie este de 10% din venituri, dublu față de media națională deși salariile plătite sunt de două ori mai mari). De aceea, consider ca stimulentele fiscale actuale nu trebuie eliminate. O eventuală taxare cu 10% a venitului angajaților ar genera venituri publice la stat mult inferioare pierderilor cauzate de eventuala plecare a companiilor de IT din România, plecări posibile și probabile (deoarece se poate lucra pe contract tip freelancer),” a adăugat Iancu Guda, Services Director, Coface România.

Potrivit Eurostat, ponderea sectorului TIC în PIB, în România, era 3,53% raportat la datele din 2017. De asemenea, conform datelor INSEE, angajații care activează în domeniul informațiilor și comunicațiilor sunt remunerați, în prezent, în medie cu un salariu net lunar de 6.764 RON, dublu față de media salariului net la nivelul întregii economii, de 3.044 RON.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15249 / 16760
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...