ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu Deloitte: pesimismul directorilor financiari din Europa Centrală a atins un nivel record pe fondul incertitudinii cauzate de pandemia de COVID-19

11 August 2020   |   BizLawyer

Participanții din România și-au exprimat aversiune față de risc în cea mai mare proporție (96%), fiind urmați la mică distanță de estonieni (94%) și polonezi (92%).

Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România

 
 

Directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluția economiei și a întregului mediu de afaceri continuă să scadă pe fondul incertitudinii create de pandemia de COVID-19, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 300 de directori financiari din șase țări – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. Aproape trei sferturi dintre participanți (72%) au declarat că sunt mai puțin optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimiști (79%), urmați de români (75%). Totodată, studiul relevă schimbări semnificative față de ediția anterioară cu privire la percepția nivelului de incertitudine economică și financiară cu care se confruntă companiile reprezentate. Procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine a crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei.

În acest context, majoritatea directorilor financiari, indiferent de domeniul în care activează, consideră că, în 2020 și la începutul lui 2021, condițiile economice vor fi defavorabile asumării unor riscuri suplimentare privind deciziile financiare. Participanții din România și-au exprimat aversiune față de risc în cea mai mare proporție (96%), fiind urmați la mică distanță de estonieni (94%) și polonezi (92%).

Referitor la inflație, cei mai mulți directori financiari întrevăd o creștere a indicelui prețurilor de consum în țările în care activează. Cele mai ridicate rate ale inflației sunt estimate pentru Polonia (5,2%) și România (4,7%).

Potrivit studiului, cea mai mare amenințare la adresa activității companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În consecință, 62% dintre participanți se așteaptă la o scădere a veniturilor pentru compania pe care o reprezintă.

„Contextul actual a determinat companiile și, implicit, directorii financiari să își regândească prioritățile. Cei mai mulți se concentrează acum pe optimizarea costurilor, în timp ce deciziile de angajare a unor noi specialiști și dezvoltarea capitalului uman, prioritare în urmă cu doar câteva luni, sunt amânate, ca, de altfel, și creșterea investițiilor, extinderea prin achiziții, lansarea de produse și servicii noi sau extinderea pe alte piețe. Adaptarea la noua situație pare a fi, în prezent, singura urgență”, a explicat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Întrebați care este modalitatea de finanțare pe care o consideră potrivită în actualul context, directorii financiari au menționat finanțarea internă (51%) și împrumutul bancar (42%) ca fiind cele mai atractive surse de finanțare.

Aflat la cea de-a 12-a ediție, Deloitte CE CFO Survey indică percepția directorilor financiari din regiune cu privire la performanța viitoare a companiei pe care o reprezintă în economia globală post-criză. Studiul integral este disponibil aici.

Deloitte România este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță în management și consultanță financiară, servicii de managementul riscului, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesioniști.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13866 / 16558
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2024 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2024, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
De vorbă cu Monica Mihăilă, Head of Legal CEZ Romania, unul dintre cei mai experimentați consilieri juridici din domeniul energiei | ”Mi-am dorit crearea unui climat de încredere, în care fiecare membru al echipei să își poată exprima opinia și în acest fel mi-am creionat stilul de leadership. Trăim o perioadă plină de schimbări și comunitatea juriștilor va trebui să se adapteze”
NNDKP promovează 14 avocați în 2024 și consolidează șase arii de practică ale firmei
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2024 | Filip & Company, Wolf Theiss și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
De vorbă cu Ana Busuioc, Legal & Corporate Affairs Director Edenred, omul care își ghidează planurile de viitor după conceptul: „Nu judeca fiecare zi după recolta pe care ai adunat-o, ci după semințele pe care le-ai plantat” | ”Sunt recunoscătoare să pot lucra într-o echipă de profesioniști împreună cu care am convingerea că pot genera stabilitate în dinamica accelerată și volatilă care ne amprentează astăzi viețile profesionale, dar și sociale”, spune azi avocatul
Filip & Company a asistat ROCA Industry în procesul de majorare a capitalului social cu o valoare de 71,7 milioane RON și de transfer al acţiunilor pe Piaţa Principală a BVB
VF Insolvență finalizează transferul de afacere în reorganizarea judiciară a UCM Reșița către Hidroelectrica
Gabriel Resources a pierdut arbitrajul cu statul român pentru proiectul aurifer Roșia Montană, cu pretenții de cca. 6,7 mld. usd | Arbitrul Horacio A. Grigera Naón a opinat separat, în favoarea reclamanților care l-au nominalizat. România a plătit avocaților săi tarife orare cuprinse între 137 și 139 euro ̸ oră, iar Gabriel Resources a cuantificat costuri de 56,5 mil. $ cu avocații săi americani și români. Reclamanții ar ataca decizia, dar au, oare, bani pentru o nouă acțiune?
Reff & Asociații și Deloitte România au obținut sesizarea CJUE de către Curtea de Apel București într-un litigiu care vizează impunerea TVA pentru operațiuni care nu implică livrarea de bunuri sau prestarea unor servicii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...