ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY: Liderii de companii caută noi oportunități de fuziuni și achiziții globale

30 Octombrie 2019   |   BizLawyer

→ Apetitul pentru fuziuni și achiziții (M&A) se menține, peste jumătate din companiile globale intenționează să facă o achiziție în următoarele 12 luni. → În căutarea talentelor și adoptarea tehnologiei, majoritatea companiilor plănuiesc fuziuni și achiziții și investiții de capital semnificative în aceste direcții → SUA și Regatul Unit sunt principalele destinații M&A; majoritatea directorilor executivi nu întrevăd o recesiune în viitorul apropiat

Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România

 
 
Liderii organizațiilor continuă să remodeleze portofoliile companiilor lor, în pofida unui mediu geopolitic dificil, 52% dintre corporațiile globale plănuind să realizeze achiziții în anul următor, potrivit celei de-a 21-a ediții a studiului EY Global Capital Confidence Barometer (CCB).

Adoptarea tehnologiei și atragerea talentelor impulsionează tranzacțiile: două treimi (66%) dintre respondenți intenționează să aloce peste 25% din capitalul total dedicat investițiilor în tehnologie, vizând în mod special soluții care să le alimenteze creșterea. Mai mult de jumătate dintre directorii executivi (56%) vor să realizeze aceste investiții prin intermediul achizițiilor, al asocierilor de tip joint ventures sau al fondurilor externe cu capital de risc. În același timp, aproape două treimi dintre respondenți (61%) întâmpină dificultăți în atragerea talentelor cu abilitățile necesare, iar acest procent este și mai mare în Regatul Unit (66%) și Germania (72%).


„Urmând tendințele globale, apetitul pentru fuziuni și achiziții se menține și pe piața locală. România rămâne o piață atractivă pentru investitori, interesul acestora fiind susținut de creșterea constantă economică din ultimii ani și de situația geopolitică favorabilă. În anul următor, estimăm că piața de fuziuni și achiziții va rămâne dinamică, neexistând în acest moment semnale majore cu privire la o posibilă recesiune. Interesul antreprenorilor locali rămâne în zona creșterii cotei de piață, a diversificării portofoliilor, vizând inclusiv extinderea la nivel regional, în timp ce fondurile de investiții continuă consolidarea - mai ales noile fonduri care au investit în România.
Sectoarele unde vom vedea mișcări în perioada următoare sunt serviciile medicale, bunurile de consum, sectorul energetic, imobiliar și de tehnologie. Digitalizarea și impactul noilor tehnologii asupra afacerilor au devenit o preocupare constantă pentru companiile locale. Tendința globală de creștere a investițiilor în tehnologie se manifestă și în România, iar așteptarea este ca în următoarea perioadă companiile românești să se orienteze într-o măsură mai mare spre achiziția sau dezvoltarea de tehnologii inovatoare. Se remarcă, de asemenea, o creștere a activității fondurilor ce vizează start-up-uri în zona de tehnologie și pe piața locală”, spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Mulți executivi nu întrevăd o recesiune economică

Probabilitatea unei recesiuni pe termen scurt și mediu nu este considerată o amenințare semnificativă, majoritatea respondenților (54%) nu se așteaptă la o recesiune economică. Dar, în timp ce mare parte dintre directorii executivi din cele mai multe economii importante rămân încrezători în perspectivele lor economice, 80% dintre respondenții din Germania și 62% dintre cei din Regatul Unit se așteaptă la o recesiune. În pofida acestor preocupări, piața tranzacțiilor din Germania și Regatul Unit a rămas activă în 2019. Directorii executivi din SUA sunt cei mai optimiști, 78% dintre aceștia nu iau în calcul posibilitatea unei recesiuni economice semnificative pe termen scurt și mediu.

Companiile reușesc să gestioneze problemele comerciale și tarifare, care ar putea fi percepute drept factori de subminare a încrederii economice. Aproape două treimi dintre companii (64%) planifică să-și diminueze impactul problemelor comerciale și tarifare prin reconfigurarea lanțurilor de aprovizionare și relocarea unităților de producție. Iar 22% dintre companii își reevaluează opțiunile de răspuns la această situație în rapidă schimbare.

Se preconizează o varietate de tranzacții competitive și ostile

În contextul acestor perspective economice optimiste, se estimează o piață a tranzacțiilor extrem de competitivă în 2020. Opt din zece respondenți se așteaptă la o intensificare a ofertelor ostile și competitive în anul următor, iar 75% dintre respondenți preconizează că investitorii privați vor juca un rol important în ceea ce privește achizițiile.

De asemenea, directorii executivi consideră că vor asista la o intensificare a activității din zona megatranzacțiilor (de peste 10 miliarde de USD), mai mult de jumătate dintre aceștia estimând o creștere a numărului de tranzacții care depășesc pragul de 10 miliarde de USD. Aproape trei sferturi dintre respondenți (72%) nu anticipează nicio scădere a activității de fuziuni și achiziții în general, iar un procentaj similar (71%) dintre directorii executivi preconizează o creștere a tranzacțiilor transfrontaliere.

SUA recâștigă primul loc, iar Regatul Unit rămâne atractiv pentru investitori

Conform raportului EY, SUA ocupă primul loc în topul destinațiilor pentru investiții. Deși persistă incertitudinile legate de Brexit, studiul constată că atractivitatea Regatului Unit se menține, investitorii considerându-l a doua destinație preferată pentru investiții de la nivel global. SUA și Regatul Unit au devansat Germania (locul al treilea), China (locul al patrulea) și Canada (locul al cincilea).

Definirea misiunii și crearea de valoare pe termen lung

Misiunea și impactul social avansează printre prioritățile conducerilor companiilor și remodelează în mod fundamental modul în care acestea își măsoară succesul. Aproximativ 84% dintre companii și-au definit deja sau plănuiesc să-și stabilească în anul următor parametrii de raportare a impactului social.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16331 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...