ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu EY: Scade activitatea de tranzacționare pe piața IPO globală în T3 2019, crește numărul ofertelor publice inițiale care își amână lansarea

23 Octombrie 2019   |   BizLawyer

♦ Tensiunile comerciale geopolitice continuă să afecteze activitatea IPO ♦ Tehnologia, sănătatea și industria au fost cele mai active sectoare în primele nouă luni ale anului 2019 ♦ Se așteaptă o intensificare a activității de tranzacționare în 2020

Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România

 
 
Numărul ofertelor publice inițiale (IPO-uri) atractive, care își amână lansarea, a continuat să crească în trimestrul al III-lea 2019, conform raportului trimestrial al EY -  Global IPO trends: Q3 2019. Emitenții așteaptă o îmbunătățire a condițiilor comerciale, iar activitatea de tranzacționare de pe multe piețe scade în trimestrul al III-lea (T3) 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut.

„În România, activitatea IPO din 2019 a stagnat, cu excepția unei mici tranzacții pe segmentul alternativ AeRO pentru platforma de vânzare a produselor IT iHunt în T2. Iar în T3 nu au existat noi IPO-uri. Tensiunile politice locale au determinat companiile să aștepte vremuri mai calme. Vestea bună este că furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, reclasificarea intrând în vigoare în 2020. Vedem astfel o nouă oportunitate pentru bursa locală de a asista la un volum mai mare de tranzacții ulterioare anului 2020", spune Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România.


Per total, au fost lansate 256 de IPO-uri în T3 2019, în valoare totală de 40,2 miliarde de USD, marcând o scădere de 24% ca volum și de 22% ca valoare față de T3 2018.

În primele nouă luni ale anului 2019 s-a înregistrat o reducere de 26% a numărului de tranzacții (768 de IPO-uri) și o scădere cu 25% a valorii capitalului atras (114,1 miliarde de USD) față de aceeași perioadă a anului 2018. Deși numărul de tranzacții s-a diminuat, randamentele în prima zi pe principalele piețe au crescut, în medie, cu 27%, iar performanța curentă post-listare a fost, în medie, de 32%.

Sectorul tehnologic, sectorul sănătății și cel industrial au înregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzacțiilor IPO în primele nouă luni ale anului 2019, cumulând 407 IPO-uri (53% din volumul tranzacțiilor IPO globale), în valoare totală de 69,4 miliarde de USD (61% din valoarea capitalului atras la nivel global).

Tehnologia a continuat să fie cel mai puternic sector în funcție de numărul de tranzacții și de valoarea capitalului atras în primele nouă luni ale acestui an, reprezentând 23% din volumul global al tranzacțiilor (179 de IPO-uri) și 36% din valoarea capitalului atras (41,5 miliarde de USD). Iar în T3 2019, a înregistrat cel mai mare număr de tranzacții - 59 de IPO-uri (23% din volumul de IPO-uri de la nivel global) și subscrieri în valoare de 11,4 miliarde de USD (28% din valoarea globală).

EMEIA continuă să se confrunte cu turbulențele geopolitice

În EMEIA, numărul și valoarea tranzacțiilor s-au redus față de primele nouă luni ale anului 2018, bursele din această regiune înregistrând 172 de IPO-uri (o scădere de 52%) și atrăgând capital în valoare totală de 21,1 miliarde de USD (o scădere de 41%).

Persistența tensiunilor comerciale dintre SUA, UE și China a diminuat atât entuziasmul pieței, cât și perspectivele economice în EMEIA. În același timp, în lipsa unei oferte concrete, Europa și Regatul Unit se pregătesc să se confrunte cu riscul unui Brexit fără acord în trimestrul al IV-lea al anului 2019.

În pofida acestor probleme, trei dintre principalele zece burse de valori din punctul de vedere al capitalurilor atrase în T3 2019 (Deutsche Börse, NASDAQ OMX și India’s National and Bombay Exchanges) provin din EMEIA. Iar activitatea IPO transfrontalieră a crescut ușor la 10% în primele nouă luni ale anului 2019, de la 9% în perioada similară a anului trecut. 

Având în vedere că regiunea încă se bucură de beneficiile unei perioade cu rate reduse ale dobânzilor și de o politică monetară favorabilă, atitudinea și apetitul investitorilor pentru IPO-uri s-ar putea îmbunătăți în T4 2019.

Activitatea de pe piețele IPO din America de Nord și de Sud s-a diminuat


Pe piețele de capital americane, s-au înregistrat 47 de tranzacții IPO, cu o valoare totală de 11,9 miliarde de USD, în T3 2019, marcând o scădere de 30% a volumului tranzacțiilor și de 10% a valorii tranzacțiilor față de T3 2018. La nivelul primelor nouă luni ale anului, a scăzut atât numărul de tranzacții, cât și valoarea capitalului atras de IPO-uri, față de perioada similară a anului trecut, înregistrându-se 160 de IPO-uri (o scădere de 22%) cu o valoare a capitalului atras de 46,9 miliarde de USD (o scădere de 9%).

Cu toate acestea, bursele din SUA au înregistrat majoritatea tranzacțiilor IPO din regiunea Americii de Nord și de Sud, adică 79% din numărul tranzacțiilor și 95% din valoarea tranzacțiilor în primele nouă luni ale lui 2019. Acest lucru s-a datorat listării publice a unor companii „unicorn” importante din sectorul tehnologic în acest an. Indicii NASDAQ și NYSE s-au clasat primul și, respectiv, al doilea loc în clasamentul global al valorii capitalului atras în primele nouă luni ale anului 2019.

Activitatea IPO din regiunea Asia-Pacific a fost însuflețită de piața STAR din Shanghai

În regiunea Asia-Pacific, volumul tranzacțiilor IPO în primele nouă luni ale anului 2019 a scăzut cu 9% (436 de IPO-uri), iar valoarea tranzacțiilor s-a redus cu 27% (46,1 miliarde de USD) comparativ cu perioada similară a anului 2018.

Lansarea pieței STAR din Shanghai a trezit din amorțeală activitatea de tranzacționare din Hong Kong, Japonia și Australia în T3 2019. Altfel, bursele din Asia-Pacific au înregistrat o scădere de 2% a volumului tranzacțiilor (173 de IPO-uri) și de 29% a valorii tranzacțiilor (23,7 miliarde de USD) în T3 2019 față de T3 2018. Iar tensiunile comerciale dintre China și SUA au continuat să afecteze activitatea IPO în multe părți ale regiunii.

Totuși, regiunea Asia-Pacific și-a menținut poziția dominantă în activitatea IPO globală în T3 2019, din această regiune provenind șapte dintre principalele zece burse ca număr de tranzacții și cinci dintre principalele zece burse ca valoare a tranzacțiilor.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 147 / 10781
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Ana Radnev preia conducerea echipei de Banking & Finance CMS România
Avocații de Employment de la Țuca Zbârcea & Asociații, implicați în două proiecte majore din industriile Food&Beverage și Telecom. Portofoliul de clienți, dominat de firme mari și foarte mari, cu prezență în mai multe jurisdicții
Cum lucrează avocații Radu și Asociații SPRL specializați în Dreptul Muncii | Volumul solicitărilor de asistență în fuziuni și transferuri de business a crescut, număr mai mic de proiecte care au implicat restructurări majore, urmate de concedieri. Expunere semnificativă în mandate complexe pentru multinaționale și societăți mari
Filip & Company a asistat Inform Lykos și pe omul de afaceri Octavian Radu în tranzacția ce a vizat grupul IT românesc Sistec. NNDKP a fost alături de Vicențiu Zorzolan
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru Litigii și Arbitraj
LegiTeam: ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță | Dreptul muncii
Avocații Stratulat Albulescu, în tranzacția prin care Atlas Copco preia grupul Scheugenpflug
LegiTeam: Mușat & Asociații is looking for Data Protection specialist lawyers
LegiTeam - Alătura-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Munca avocaților ZRVP axați pe practica de Dreptul muncii s-a rafinat. Cătălin Micu, Partener: Farmecul sau provocarea fiecărui proiect constă nu în urmărirea unei proceduri de lucru, ci în identificarea acelor procese de “redesenare” a business-ului clientului care să conducă la atingerea țintelor
Ciprian Timofte, Managing Associate la Țuca Zbârcea & Asociații, premiat de Euromoney cu distincția Rising Star Romania: Am simţit vibraţia şi energia noii generaţii de avocaţi, deja adevăraţi lideri ai profesiei şi, fără îndoială, “tomorrow makers” pe zona asistenței juridice
Cum lucrează avocații KPMG Legal specializați în Dreptul Muncii | Cele mai multe mandate vin de la companii multinaționale, iar proiectele acoperă o gamă largă de procese de reorganizare a structurilor interne ale clienților. Asistență într-un proces complex de restructurare, cu peste 1000 de concedieri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...