ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Studiu RGDA: Aproape opt milioane de români sunt pasionaţi de jocuri video;utilizatorii se joacă pe 2-3 dispozitive

03 Noiembrie 2020   |   Agerpres

Rezultatele RGDA arată că un utilizator se joacă, în medie, pe 2 - 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt: telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) şi console (15,5%). În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceştia.

 
 
Aproape opt milioane de români joacă jocuri video pe smarphone-uri, PC-uri, console sau tablete, arată datele primului mare studiu de piaţă legat de consumul de jocuri video din România, lansat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), în cadrul conferinţei de specialitate Dev.Play 2020.
 
"Jocurile video nu mai sunt de mult timp un fenomen marginal, dovadă stau şi cifrele globale care arată că industria jocurilor video a depăşit ca valoare pe cele ale muzicii şi filmului la un loc. Popularitatea jocurilor este foarte mare şi în România, dar nu existau cifre concrete despre relaţia românilor cu acestea. RGDA vine, în premieră, cu date semnificative care arată cât de mulţi români dedică timp acestui mediu. Este un prim studiu care, cu siguranţă, în anii care vor urma va putea fi îmbunătăţit cu şi mai multe detalii statistice relevante", a declarat, în deschiderea evenimentului, Cătălin Butnariu, preşedinte RGDA.
 
Conform studiului, "Utilizatorii de jocuri video din România", dintre cei 7,9 milioane de români cu vârste între 15 şi 64 de ani, mai mult de jumătate (52%) sunt bărbaţi şi 48% sunt femei. Totodată, 39% dintre jucătorii adulţi au studii superioare (facultate sau studii postuniversitare), aproape jumătate (48%) dintre aceştia sunt căsătoriţi sau în uniune consensuală.
 
Rezultatele RGDA arată că un utilizator se joacă, în medie, pe 2 - 3 dispozitive, în timp ce platformele cele mai populare pe care românii le utilizează sunt: telefonul mobil (64%), PC/laptop (60%), tablete (20%) şi console (15,5%). În plus, jocurile online sunt preferate de 14,3% dintre jucători, iar jocurile din social media, 6,7% dintre aceştia.
 
Cât despre achiziţia de jocuri video, 45% dintre respondenţi au spus că plătesc pentru acestea, în timp ce 55% preferă să le descarce de pe torenţi. Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online, precum Steam, Epic Store (63%), le cumpără noi din magazine (53%) sau second hand (27%).
 
De asemenea, dintre cei care se joacă pe consolă, 48% utilizează Playstation 4, 18% Xbox One, 10% Playstation 3 şi 9% Nintendo Switch, topul preferinţelor rămânând similar. Peste două treimi (68%) din totalul jucătorilor de console plătesc lunar 46 de lei.
 
Printre jucătorii de jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), menţionat la o distanţă considerabilă de iOS (15%), iar suma cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de aproximativ 9 lei.
 
Potrivit sursei citate, pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%) şi suma pe care o cheltuie într-o lună aceştia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.
 
Studiul relevă atât motivaţiile, cât şi preferinţele legate de gaming ale românilor. Astfel, şapte din zece jucători au ca motiv principal pentru a se juca dorinţa de a se relaxa după o zi grea, în timp ce pentru cinci din zece jocuri sunt un hobby. În acelaşi timp, 40% dintre cei chestionaţi afirmă că se joacă pentru a scăpa de plictiseală, în timp ce 30% o fac pentru a învăţa ceva nou.
 
Aproape toţi respondenţii au ca loc preferat pentru a se juca intimitatea propriei case, 21% menţionând că se joacă şi la prieteni acasă, iar 15% în transportul în comun.
 
Studiul RGDA evidenţiază faptul că jocurile multiplayer sunt preferate de către 53% dintre respondenţi, urmate de cele single player (47%). În ceea ce priveşte tipul jocurilor, în topul preferinţelor se află jocurile de aventură (54%), jocurile de strategie (51%) sau jocurile de tip "first person shooter" (FPS) - cu 47% dintre preferinţe.
 
În urma cercetării de specialitate au reieşit şase tipologii de jucători: jucătorul ambiţios, jucătorul multitasking, jucătorul răbdător, jucătorul raţional, cel relaxat şi jucătorul grăbit.
 
Studiul, realizat de către iZi Data la comanda RGDA, a cuprins 1.005 chestionare CAWI, bărbaţi şi femei, cu vârsta între 15 şi 64 ani care se joacă pe cel puţin una dintre platformele PC/laptop, consolă, mobil/tabletă. În plus, studiul incidenţă a avut 1.020 chestionare CAWI, reprezentativ naţional, bărbaţi şi femei cu vârsta între 15 şi 64 ani, utilizatori de internet.
 
Asociaţia Romanian Game Developers Association (RGDA) este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din Romania. Obiectivele entităţii sunt acelea de a informa publicul larg asupra industriei, a se asigura că există suficiente surse de training şi educaţie pentru cei care îşi doresc o carieră în domeniu, a crea o comunitate strânsă a dezvoltatorilor şi de a reprezenta industria în faţa instituţiilor statului şi a actorilor internaţionali.
 
În perioada 3 - 4 noiembrie are loc, în mediul online, evenimentul Dev.Play, conferinţa dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România şi din regiune. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 13468 / 16816
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...