ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transgaz a oprit livrarea de gaze către combinatul Chemgaz Slobozia, deținut de Ioan Nicolae. O eroare a băncii prin care se livrează bani către Gazprom, susține proprietarul

08 Iulie 2020   |   AGERPRES

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

 
 
Transgaz a oprit marţi dimineaţa livrările de gaze către Chemgaz Slobozia, după ce furnizorul extern al combinatului, Gazprom, a transmis o notificare în acest sens, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

"Începând cu ora 7:00 a zilei de 7 iulie 2020, ca urmare a faptului că nominalizările de gaze pentru North Chemical, furnizorul combinatului Chemgas Slobozia, erau zero, iar combinatul Chemgas a refuzat oprirea consumului de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a sistat transportul de gaze natural către acesta. Reprezentanţii combinatului, precum şi furnizorul lor, respectiv North Chemical, care este Utilizator de Reţea în relaţia cu SNTGN Transgaz SA (cel care are contractul de transport) cunoşteau situaţia încă din cursul zilei de 6 iulie 2020, deoarece North Chemical nu obţinuse nominalizări de la furnizorul său extern pentru ziua de 07 iulie 2020", au arătat oficialii transportatorului de gaze.


Potrivit acestora, Transgaz a luat toate măsurile de informare a combinatului privind sistarea furnizării de gaze, pe mail şi telefonic, de mai multe ori, atât în seara zilei de 6 iulie, cât şi în dimineaţa zilei de 7 iulie.

"În data de 07.07.2020, în jurul orei 05:00, constatând faptul că Chemgas Slobozia nu a luat nicio măsură de reducere a consumului, dispecerul teritorial din ET Brăila a contactat din nou dispecerul combinatului chimic şi l-a informat că în situaţia în care nu va reduce consumul la zero, începând cu ora 06:00 va reduce presiunea de livrare, iar la ora 07:00 va proceda la sistarea acestuia", au mai precizat reprezentanţii Transgaz.

Contactat de AGERPRES, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, grup din care face parte combinatul, a susţinut că totul a pornit de la o eroare a băncii prin care livrează bani către Gazprom, însă, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive.

"Nu a fost o problemă legată de furnizor. Pentru că banii nu au intrat până la o anumită oră, furnizorul nu putea să vadă banii în bancă şi n-a mai nominalizat după ora 7:00. Ei (Transgaz - n.r.) au început să ne ameninţe de la 11-12 noaptea (noaptea anterioară - n.r.) că ne opresc. Au făcut un cod de reţea care este cel mai dărâmător cod de reţea pe care l-am văzut vreodată în România, deci o poziţie completă de monopol, trebuie să stai în poziţie de drepţi şi, dacă nu plăteşti totul în avans... Sunt trei tarife, unul de intrare în reţea, unul de ieşire şi tariful de transport, totul în avans. Aşa ceva nu există. Cum să plătesc eu transportul în avans când eu nu ştiu cât transport? Pot să am o problemă tehnică", a spus Niculae.

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

"Sunt cazane de mare presiune acolo, o sută şi ceva de atmosfere, la temperaturi înalte, amoniacul, care este foarte periculos pentru oameni. Toate contractele pe care le aveam până acum cu Transgaz permiteau o perioadă de 12-16 ore de oprire lentă, ca să nu putem fabricile în pericol. Ei au scos asta din contracte şi au făcut un tip de contract unde nu poţi să negociezi nimic, nicio virgulă", a precizat şeful InterAgro.

Potrivit acestuia, Gazprom a anunţat că poate relua livrările de gaze în aceeaşi dimineaţă la ora 8:30, când a văzut banii în cont, adică la o oră şi jumătate de la sistarea livrărilor, însă producţia efectivă a combinatului nu a putut reîncepe atât de repede.

"Oprirea fabricii ne-a provocat pierderi de un milion de dolari de ieri până azi. Transgaz şi ANRE au făcut mână în mână acest contract dărâmător pentru industria românească. Gazprom nu a făcut altceva decât să aplice contractul. Până în seara dinainte, la ora 10 seara, el nu a văzut toţi banii în cont, astfel încât să facă nominalizările de gaze pentru ziua următoare. Banii au venit dintr-o bancă şi când transferi în România dintr-o altă bancă după ora 15:30, banii se văd a doua zi. Banca a şi recunoscut că a fost vina ei. El (Gazprom - n.r.) a zis ca nu-i o problemă, dar mâine, când la ora 8 jumate trimit pe cineva la bancă, la prima oră, în momentul în care văd banii vă dau drumul la gaz. Deci era vorba de o oră jumate. De la 7:00 până la 8:30. Atât de nenorociţi a fost Transgazul că mi-au oprit combinatul, a pus în pericol un oraş întreg şi instalaţiilor de acolo şi mi-a produs o pagubă de un milion de dolari, pe care o justific în judecată", a afirmat el.

Niculae a adăugat că producţia combinatului va putea reîncepe abia în această seară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 17012 / 19518
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...