ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transgaz a oprit livrarea de gaze către combinatul Chemgaz Slobozia, deținut de Ioan Nicolae. O eroare a băncii prin care se livrează bani către Gazprom, susține proprietarul

08 Iulie 2020   |   AGERPRES

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

 
 
Transgaz a oprit marţi dimineaţa livrările de gaze către Chemgaz Slobozia, după ce furnizorul extern al combinatului, Gazprom, a transmis o notificare în acest sens, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

"Începând cu ora 7:00 a zilei de 7 iulie 2020, ca urmare a faptului că nominalizările de gaze pentru North Chemical, furnizorul combinatului Chemgas Slobozia, erau zero, iar combinatul Chemgas a refuzat oprirea consumului de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a sistat transportul de gaze natural către acesta. Reprezentanţii combinatului, precum şi furnizorul lor, respectiv North Chemical, care este Utilizator de Reţea în relaţia cu SNTGN Transgaz SA (cel care are contractul de transport) cunoşteau situaţia încă din cursul zilei de 6 iulie 2020, deoarece North Chemical nu obţinuse nominalizări de la furnizorul său extern pentru ziua de 07 iulie 2020", au arătat oficialii transportatorului de gaze.


Potrivit acestora, Transgaz a luat toate măsurile de informare a combinatului privind sistarea furnizării de gaze, pe mail şi telefonic, de mai multe ori, atât în seara zilei de 6 iulie, cât şi în dimineaţa zilei de 7 iulie.

"În data de 07.07.2020, în jurul orei 05:00, constatând faptul că Chemgas Slobozia nu a luat nicio măsură de reducere a consumului, dispecerul teritorial din ET Brăila a contactat din nou dispecerul combinatului chimic şi l-a informat că în situaţia în care nu va reduce consumul la zero, începând cu ora 06:00 va reduce presiunea de livrare, iar la ora 07:00 va proceda la sistarea acestuia", au mai precizat reprezentanţii Transgaz.

Contactat de AGERPRES, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, grup din care face parte combinatul, a susţinut că totul a pornit de la o eroare a băncii prin care livrează bani către Gazprom, însă, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive.

"Nu a fost o problemă legată de furnizor. Pentru că banii nu au intrat până la o anumită oră, furnizorul nu putea să vadă banii în bancă şi n-a mai nominalizat după ora 7:00. Ei (Transgaz - n.r.) au început să ne ameninţe de la 11-12 noaptea (noaptea anterioară - n.r.) că ne opresc. Au făcut un cod de reţea care este cel mai dărâmător cod de reţea pe care l-am văzut vreodată în România, deci o poziţie completă de monopol, trebuie să stai în poziţie de drepţi şi, dacă nu plăteşti totul în avans... Sunt trei tarife, unul de intrare în reţea, unul de ieşire şi tariful de transport, totul în avans. Aşa ceva nu există. Cum să plătesc eu transportul în avans când eu nu ştiu cât transport? Pot să am o problemă tehnică", a spus Niculae.

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

"Sunt cazane de mare presiune acolo, o sută şi ceva de atmosfere, la temperaturi înalte, amoniacul, care este foarte periculos pentru oameni. Toate contractele pe care le aveam până acum cu Transgaz permiteau o perioadă de 12-16 ore de oprire lentă, ca să nu putem fabricile în pericol. Ei au scos asta din contracte şi au făcut un tip de contract unde nu poţi să negociezi nimic, nicio virgulă", a precizat şeful InterAgro.

Potrivit acestuia, Gazprom a anunţat că poate relua livrările de gaze în aceeaşi dimineaţă la ora 8:30, când a văzut banii în cont, adică la o oră şi jumătate de la sistarea livrărilor, însă producţia efectivă a combinatului nu a putut reîncepe atât de repede.

"Oprirea fabricii ne-a provocat pierderi de un milion de dolari de ieri până azi. Transgaz şi ANRE au făcut mână în mână acest contract dărâmător pentru industria românească. Gazprom nu a făcut altceva decât să aplice contractul. Până în seara dinainte, la ora 10 seara, el nu a văzut toţi banii în cont, astfel încât să facă nominalizările de gaze pentru ziua următoare. Banii au venit dintr-o bancă şi când transferi în România dintr-o altă bancă după ora 15:30, banii se văd a doua zi. Banca a şi recunoscut că a fost vina ei. El (Gazprom - n.r.) a zis ca nu-i o problemă, dar mâine, când la ora 8 jumate trimit pe cineva la bancă, la prima oră, în momentul în care văd banii vă dau drumul la gaz. Deci era vorba de o oră jumate. De la 7:00 până la 8:30. Atât de nenorociţi a fost Transgazul că mi-au oprit combinatul, a pus în pericol un oraş întreg şi instalaţiilor de acolo şi mi-a produs o pagubă de un milion de dolari, pe care o justific în judecată", a afirmat el.

Niculae a adăugat că producţia combinatului va putea reîncepe abia în această seară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14248 / 16754
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...