ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un angajat român din cinci pleacă în primele 100 de zile. Atmosfera de echipă şi managementul defectuos, printre principalele cauze

03 Iulie 2019   |   Mediafax

Analiza HPDI a avut o durată de trei săptămâni şi a inclus angajaţi din industriile bancară, IT, farmaceutică, medicală, de producţie, FMCG etc.

 
 
Conform unui studiu, 21% dintre angajaţi au părăsit un loc de muncă din cauza atmosferei din echipă şi a managementului defectuos, dar şi pentru că le-a lipsit motivaţia, nu au ştiut ce au de făcut şi nici cum să îşi ducă la îndeplinire sarcinile.

Alte motive, conform studiului legat de motivele pentru care angajaţii români părăsesc o companie în primele 100 de zile realizat de HPDI (Human Performance Development International), au fost lipsa unui training prealabil şi a unui proces temeinic de inducţie.

Analiza HPDI a avut o durată de trei săptămâni şi a inclus angajaţi din industriile bancară, IT, farmaceutică, medicală, de producţie, FMCG etc.

“Productivitatea nu ţine doar de cunoştinţe şi potenţial, ci şi de stimularea şi sprijinul de care beneficiezi din partea angajatorului. În momentul actual, piaţa românească se confruntă cu o criză a forţei de muncă şi cu o problemă de retenţie a angajaţilor. Am simţit nevoia acestui studiu, tocmai pentru a putea face o analiză aprofundată a motivelor pentru care oamenii pleacă rapid dintr-o companie. Din experienţa noastră am observat, printre altele, că există o discrepanţă între ceea ce cred mulţi manageri că este cauza demisiilor şi motivele reale ale acestora”, explică Petru Păcuraru, fondator şi Managing Partner al HPDI


Concluziile studiului au relevat că lipsa unui program de mentorat, a ghidajului necesar înţelegerii atribuţiilor la un nou loc de muncă este una dintre marile frustrări ale angajaţilor. O bună parte dintre persoanele care îşi dau demisia în primele 100 de zile, o fac din cauza unor carenţe de management. Potrivit rezultatelor cercetării, 19% dintre respondenţi au părăsit o companie pentru că au considerat că s-a ivit o oportunitate mai bună. Reprezentanţii HPDI cred că rolul managerului şi al specialistului în recrutare sunt primordiale în acest caz, pentru că ei trebuie să îl ajute pe viitorul angajat să înţeleagă ce are de făcut, care sunt plusurile şi eventualele minusuri din companie şi la ce se poate aştepta. Tot 19% dintre cei chestionaţi au declarat că au plecat pentru că nu ştiau ce şi cum au de făcut, iar doar 14% şi-au căutat alte locuri de muncă, din cauza salariului nesatisfăcător.

“Când am vorbit despre rezultatele preliminarii ale acestui studiu, mulţi manageri s-au declarat miraţi că salariul este trecut aproape de finalul listei cu motive pentru care oamenii pleacă repede dintr-o companie. Este o reacţie firească, până la un punct! Întotdeauna e mai uşor să cauţi motive în exterior, care nu ţin de tine, decât să-ţi asumi ca mai ai de învăţat în ceea ce priveşte gestionarea relaţiei cu angajaţii, îndrumarea şi sprijinirea lor corectă”, spune Petru Păcuraru.

Pe ultimele locuri printre motivaţiile plecării în primele 100 de zile se află lipsa perspectivelor de avansare sau de învăţare, precum şi un şef prea autoritar, după cum au declarat 7% dintre respondenţi, în ambele cazuri.

În ceea ce priveşte soluţiile prin care ar încerca să stopeze plecarea oamenilor şi să crească gradul de retenţie, 66% dintre managerii intervievaţi cred că existenţa unui plan de carieră bine pus la punct este foarte important pentru a convinge angajaţii să rămână în companie. O modalitate de a păstra oamenii este oferirea de programe de educare la locul de muncă, sub forma a diferite cursuri sau traininguri, consideră 59% dintre managerii care au răspuns întrebărilor HPDI, iar 47% au menţionat sesiunile de coaching ca metodă de creştere a retenţiei angajaţilor. Programul flexibil, în proporţie de 45%, şi mărirea salariilor - cu o pondere de 23% - au fost celelalte soluţii la care s-au gândit managerii care au luat parte la cercetarea derulată de HPDI.

HPDI (Human Performance Development International) este o companie de training, team building şi consultanţă de resurse umane. De-a lungul timpului, HPDI a colaborat cu peste 200 dintre cele mai mari companii active pe piaţa locală, printre care se numără: Raiffeisen, Legrand, BCR, Continental, Hutchinson, Dacia, GTS, Oracle, Oriflame, Honeywell, Hutchinson, BCR, Unicredit.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16102 / 16860
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...