ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UNSAR:Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%

27 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES, analiza mai semnalează că, dacă în ţara noastră frecvenţa medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvenţa este şi mai mare, de 20,4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători de 18,9%.

 
 
Frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6% în România, faţă de circa 4% în Bulgaria sau 1,65% în Croaţia, ţara noastră aflându-se în top şi în ceea ce priveşte despăgubirile în baza poliţelor RCA, de circa 2.160 euro pentru fiecare accident, conform unei analize realizate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).
 
"Cel puţin 6 autovehicule din 100 înmatriculate în România produc anual accidente rutiere, soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese. Astfel, ţara noastră deţine trista "performanţă" de a fi "campioană" în Europa Centrală şi de Est la acest capitol, dacă nu chiar în întreaga Uniune Europeană. Practic, în România, frecvenţa accidentelor rutiere despăgubite în baza poliţelor RCA este, în medie, de peste 6%, faţă de circa 4% în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,8% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia. Cu alte cuvinte, mai puţin de 2 maşini din 100 înmatriculate în Croaţia produc accidente, de aproape patru ori mai puţin decât în ţara noastră", se arată în analiza realizată de UNSAR în rândul mai multor asociaţii naţionale ale asigurătorilor din Europa.
 
Potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES, analiza mai semnalează că, dacă în ţara noastră frecvenţa medie a accidentelor este de circa 6%, în cazul autovehiculelor de transport marfă frecvenţa este şi mai mare, de 20,4%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de călători de 18,9%.
 
"Nu în ultimul rând, menţionăm că frecvenţa atinge valori duble faţă de medie (12,7%) în cazul tinerilor de până în 30 de ani care conduc autovehicule cu motoare de peste 2.500 cmc, arată datele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară", subliniază reprezentanţii UNSAR, menţionând că toţi aceşti factori, şi nu numai, se regăsesc şi în nivelul primelor de asigurare RCA.
 
De asemenea, potrivit sursei citate, la fel de îngrijorător este şi faptul că, în ceea ce priveşte dauna medie, adică despăgubirile plătite în cazul fiecărui accident în baza poliţelor RCA, România se situează în top. Concret, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza poliţelor RCA despăgubiri de circa 2.160 euro, faţă de 1.690 euro în Polonia, 2.020 euro în Slovacia sau 2.060 euro în Cehia.
 
În plus, România înregistrează şi o severitate ridicată a accidentelor, cu o rată de două ori mai mare decât media europeană în ceea ce priveşte decesele provocate de accidentele în trafic. Astfel, conform Eurostat, datele statistice arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România este de 86 la un milion de locuitori, comparativ cu media UE de 46 la un milion de locuitori - deşi eforturile autorităţilor au dus la o scădere a acestui indicator. Toate acestea în contextul în care anul 2022 a fost considerat cel mai sigur an din punct de vedere rutier în România, se arată în comunicat.
 
Aceste statistici sumbre au inclusiv o dimensiune economică, frecvenţa şi severitatea ridicate ale accidentelor regăsindu-se în despăgubirile plătite de companiile de asigurări în baza poliţelor RCA şi, prin urmare, şi în nivelul primelor de asigurare RCA.
 
"Contextul descris, dublat şi de neajunsurile legislaţiei în domeniu - care nu permite asigurătorului un control al costurilor cu despăgubirile, conduc la dezechilibre în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate - şi pot fi considerate cauze pentru numărul scăzut de asigurători care activează pe zona RCA. Spre exemplu, în acest moment, în România sunt active 8 astfel de companii, în comparaţie cu 21 în Polonia, 16 în Bulgaria, 12 în Cehia şi Ungaria şi 11 în Croaţia. Asigurătorii din România îşi doresc să fie în continuare alături de şoferi şi de victimele accidentelor rutiere, investind pe o piaţă liberă şi competitivă, care să atragă în ţară şi alţi competitori", punctează reprezentanţii UNSAR.
 
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3572 / 16823
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...