ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cinci bănci internaţionale, amendate de acuzate de Consiliul concurenţei din Elveţia cu 90,53 mil. $ pentru manipularea pieţei de schimb valutar

06 Iunie 2019   |   AGERPRES

Amenzile au fost împărţite astfel: Barclays - 27 milioane de franci elveţieni, Citigroup - 28,5 milioane de franci elveţieni, JPMorgan - 9,5 milioane de franci elveţieni, MUFG Bank - 1,5 milioane de franci elveţieni şi RBS - 22,5 milioane de franci elveţieni.

 
 
Cinci bănci au primit o amendă totală de 90 de milioane de franci elveţieni (90,53 milioane de dolari) pentru manipularea pieţei de schimb valutar, a anunţat joi Consiliul concurenţei din Elveţia (WEKO), transmite Reuters.

"S-au descoperit aranjamente anti-concurenţiale între băncile MUFG Bank, Barclays, Citigroup, JP Morgan şi Royal Bank of Scotland (RBS) în tranzacţiile efectuate pe piaţa valutară spot", se arată în comunicatul WEKO.

Amenzile au fost împărţite astfel: Barclays - 27 milioane de franci elveţieni, Citigroup - 28,5 milioane de franci elveţieni, JPMorgan - 9,5 milioane de franci elveţieni, MUFG Bank - 1,5 milioane de franci elveţieni şi RBS - 22,5 milioane de franci elveţieni.

Grupul bancar elveţian UBS nu a fost pedepsit deoarece a denunţat cartelul autorităţilor.

De asemenea, este în curs de derulare o investigaţie asupra băncii Credit Suisse iar ancheta în cazul Julius Baer şi Zuercher Kantonalbank a fost închisă, a precizat Consiliul Concurenţei din Elveţia.

Anunţul autorităţilor elveţiene vine după ce Comisia Europeană a aplicat luna trecută două amenzi, în valoare totală de 1,07 miliarde de euro (1,2 miliarde de dolari), băncilor Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland (RBS), deoarece au manipulat piaţa valutară pentru 11 valute.

În schimb, banca elveţiană UBS nu a fost amendată deoarece a informat Executivul comunitar despre existenţa celor două carteluri înfiinţate de Barclays, Citigroup, MUFG, JPMorgan şi Royal Bank of Scotland.

Conform CE, cele cinci bănci au manipulat piaţa valutară pentru 11 valute: euro, lira sterlină, yenul japonez, francul elveţian, dolarul din SUA, Canada, Noua Zeelandă şi Australia, coroana daneză, norvegiană şi suedeză.

Investigaţia CE a arătat că traderii de la aceste bănci au schimbat informaţii sensibile şi uneori şi-au coordonat strategiile prin camere de chat online. În urma acestor schimburi, traderii au putut lua decizii în cunoştinţă de cauză privind vânzarea sau cumpărarea de valute şi momentul realizării acestor achiziţii.

Ancheta Comisiei Europene este o nouă lovitură pentru băncile globale, care au plătit deja amenzi în valoare de miliarde de euro pentru practicile lor incorecte după criza financiară mondială.

Şi în SUA Barclays, BNP Paribas, Citigroup, JPMorgan, Royal Bank of Scotland şi UBS au fost amendate cu peste 2,8 miliarde de dolari. Autorităţile SUA au dezvăluit că manipularea cursului de schimb valutar se realiza prin camere de chat cu nume ca: "The Cartel," "The Mafia" şi "The Bandits' Club".

Conform unei recente analize realizate de analiştii Bloomberg Intelligence, băncile europene au cheltuit în ultimul deceniu cel puţin 81 de miliarde de dolari pentru rezolvarea acuzaţiilor vizând manipularea pieţei şi încălcarea sancţiunilor şi vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7325 / 7981
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...