ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CITR: Reorganizarea Oncos Grup arată că managementul de criză nu exclude expansiunea. Restructurarea redă echilibrul în momentele de cumpănă

22 Iunie 2020   |   BizLawyer

În primul semestru al acestui an, Oncos Grup, cu ghidajul CITR, a înregistrat o creștere de 40% a cifrei de afaceri, deschizând peste 50 de noi locuri de muncă.

 
 
Ponderea companiilor a căror activitate s-a restrâns cu mai mult de 25% pe timp de pandemie a crescut de la 33% în martie, la 45% în aprilie 2020, iar rata închiderilor de activitate s-a majorat la 13,8% în aprilie, arată cel mai recent studiu INSSE privind impactul covid-19 asupra mediului economic.  Nu e și cazul Oncos Grup, care în procedura de reorganizare a insolvenței coordonată de CITR și BDO Business Restructuring, își continuă expansiunea lanțului de magazine într-un moment de mare instabilitate pentru economie și implicit pentru businessuri.


În primul semestru al acestui an, Oncos Grup, cu ghidajul CITR, a înregistrat o creștere de 40% a cifrei de afaceri, deschizând peste 50 de noi locuri de muncă. Reziliența Oncos în fața crizei nu înseamnă că businessul a fost imun la șocul pandemiei. Compania a fost nevoită să-și ajusteze activitatea din sectorul HoReCa, demers finalizat cu succes și consolidat prin dezvoltarea adiacentă de noi linii de produse destinate vânzării directe, atât pe zona preparatelor din carne de pui cât și pe panificație.

„Oncos Grup a avut una dintre cele mai spectaculoase evoluții pe parcursul procedurii de insolvență, dovedind curaj și determinare pentru depășirea dificultăților, dar și abilitatea de a gestiona obstacolele ridicate de criza economică pe care o traversăm. Sprijinul nostru pe parcursul procedurii s-a materializat într-o restructurare financiară și operațională care a pus noi baze în relația Oncos Grup cu partenerii. Ne bucurăm să facem echipă cu astfel de antreprenori dedicați pentru salvarea valorii din business, mai ales atunci când provocările cresc”, subliniază Mariana Boiciuc, Senior Partner CITR.

Susținerea și ghidajul oferit de aflarea sub protecția procedurii și prezența administratorului judiciar pe tot parcursul procesului de restructurare ajută compania să depășească lin obstacolele și crizele precum cea prin care trecem. Grupul Oncos își păstrează ambițiile de dezvoltare pentru 2020 și își propune, alături de CITR, ca până la finalul anului să ajungă la o rețea proprie de 75 de magazine în Transilvania, toate cu produse locale. Recent, compania a inaugurat magazinul cu numărul 56 și face demersuri pentru următorul.

Rezistența Oncos la criză arată că insolvența e până la urmă un mecanism de protecție pentru companiile în dificultate, care le pune o perioadă la adăpost de schimbările aduse de un mediu economic incert sau instabil, când acestea nu mai dispun de lichiditate pentru a-și plăti datoriile. Studiile CITR arată că odată accesată procedura, 92% dintre antreprenori îi înțeleg beneficiile, și 73% dintre antreprenori au arătat că au devenit manageri mai buni și mai adaptabili ca urmare a experienței insolvenței.

Redresarea pe baza unui plan strategic de restructurare rămâne cea mai viabilă opțiune pentru companiile românești afectate de pandemia de coronavirus. Alături de insolvență, concordatul preventiv și accesarea OG6 rămân două dintre variantele prin care businessurile se pot pune pe picioare. Recomandat la nivel european, concordatul preventiv încurajează continuarea activității companiei și rambursarea datoriilor prin intermediul negocierii cu creditorii și a implementării unui plan de restructurare. Adresată companiilor cu dificultăți financiare, cu datorii la bugetul de stat, OG 6/2019 permite restructurarea obligațiilor bugetare prin întocmirea unui plan de restructurare și a unui test ce analizează gradul de recuperare al creditorului bugetar.

Înființat în 1991 la Cluj și cu peste 800 de angajați astăzi, Grupul Oncos este recunoscut ca fiind cel de-al 43-lea angajator din România ca mărime și ca dinamică, al 10-lea în topul producătorilor români de carne de pasare, și prezent în top 100 companii cu capital integral romanesc. Grupul Oncos este format abator, fabrică de pâine, ferme de creștere a puilor, un depozit și rețea proprie de magazine, producând anual peste 7 milioane de pui în fermele proprii din Transilvania, zeci de mii de clienți calcându-le zilnic pragul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5974 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...