ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Contractul cu compania care va furniza soluţia tehnică şi consultanţa pentru Contrapartea Centrală, în procedură internă de aprobare

25 Iunie 2020   |   AGERPRES

Termenele prezentate acţionarilor BVB şi acţionarilor CCP vor fi respectate odată ce va fi iniţiată procedura de autorizare astfel încât la mijlocul anului 2022 să avem CCP autorizat şi să avem o piaţă de derivate atât pentru piaţa de capital cât şi piaţa de energie.

 
 
Contractul cu compania care va furniza soluţia tehnică şi consultanţa pentru Contrapartea Centrală se află în procedură de aprobare, dar va întârzia o săptămână sau două din cauză ca firma este dintr-o ţară puternic afectată de pandemia de Covid-19, a afirmat, joi, Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

"Aş vrea să încep cu proiectul cel mai tehnic, de Contraparte Centrală. Am înfiinţat compania. Suntem parteneri cu stakeholderi din piaţa de capital şi din piaţa energiei, inclusiv cu operatorul pieţei de energie, Opcom. Banii sunt strânşi, Avem 17 milioane de euro capital, strânşi de la parteneri în care Bursa a investit 10 milioane de euro. Acum suntem în ultima fază de a semna, pentru că în acest proiect avem un partener care o să ne furnizeze soluţia tehnologică şi advice pentru autorizarea CCP-ului. Partenerul este un CCP deja existent în Uniunea Europenă. Este o informaţie confidenţială. Trebuie să avem un contract de livrare a acestor servicii cu dânşii, contract care este agreat. Acum este în procedura de aprobare internă în cadrul partenerului cu care vom lucra, a acestui furnizor de tehnologie. Acest furnizor vine dintr-o ţară puternic afectată de Covid şi, din păcate, această criză a făcut ca procesul de semnare a acestui contract foarte important, fără de care nu putem iniţia proiectul, să întârzie un pic. E o problemă de o săptămână sau două să avem acest contract aprobat şi de către partenerul nostru şi să putem iniţia procesul", a spus Adrian Tănase, la conferinţa "Piaţa de capital în timpul pandemiei COVID-19 - Prejudicii şi oportunităţi".


El a menţionat că termenele prezentate acţionarilor BVB şi acţionarilor CCP vor fi respectate odată ce va fi iniţiată procedura de autorizare astfel încât la mijlocul anului 2022 să avem CCP autorizat şi să avem o piaţă de derivate atât pentru piaţa de capital cât şi piaţa de energie.

La finalul anului trecut, Bursa de Valori Bucureşti a anunţat că a înfiinţat, împreună cu alţi opt acţionari, compania pe structura căreia va funcţiona contrapartea centrală locală - CCP.RO Bucharest, entitate care a fost înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului luni, după ce acţionarii au aprobat participarea la capitalul social al acesteia, în sumă totală de 79,8 milioane lei (16,8 milioane euro).

Conform unui comunicat al BVB, CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor pentru pieţele operate de BVB şi OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. Primele tranzacţii ar urma să aibă loc în 16 luni de la înfiinţarea noii companii

BVB este acţionar majoritar cu 59,52% din acţiuni, în urma unei contribuţii de 47,5 milioane lei (10 milioane euro), cea mai mare investiţie realizată de BVB în cadrul unui singur proiect.

Operatorul Pieţei de Energie Electrica şi de Gaze Naturale OPCOM deţine 19,06% din capitalul social al CCP.RO. Alţi acţionari îîn cadrul CCP.RO sunt Enel România, Banca Transilvania, Tinmar Energy, Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana, Societatea de Investiţii Financiare Transilvania, Societatea de Investiţii Financiare Muntenia şi SSIF BRK Financial Group, fiecare având deţineri individuale sub 10%.

Primul Consiliu de Administraţie al CCP va fi format din 7 membri: Adrian Tănase, director general al BVB - preşedinte CA şi Otto Emil Nageli (membru CA în cadrul BVB), Victor Ionescu (director general al OPCOM), Cristian-Sorin Culea (director Energy Management - Enel Romania), Iulius-Grigore Postolache (managing partner al aVilicus Consulting), Gabriel-Andrei Techera (consilier in cadrul Cabinetului şefului Cancelariei prim-ministrului), Sinan Kircali (director general adjunct Garanti Bank). Durata mandatului primilor membri ai Consiliului de Administraţie este de doi ani.

CCP.RO va găzdui infrastructura care va permite relansarea şi dezvoltarea pieţei derivatelor în România şi va asigura mecanisme noi pentru diminuarea şi transferul riscurilor la nivelul pieţelor deservite, şi anume pieţele operate de BVB, respectiv de OPCOM, contribuind la creşterea încrederii şi activităţii pe aceste pieţe. CCP se va interpune între părţile tranzacţiei, devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, şi va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Pentru investitorii sau participanţii care activează pe piaţa de capital locală, existenţa CCP va permite introducerea şi dezvoltarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acţiuni, mărfuri, obligaţiuni, indici, curs de schimb etc.).
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5952 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...