ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digi Communications N.V. a depăşit pragul simbolic de 1 miliard de euro venituri consolidate în 2018

14 Februarie 2019   |   AGERPRES

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS & RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia.

 
 
Veniturile consolidate ale Digi Communications NV, compania mamă a RCS&RDS, au depăşit, în 2018, pragul de un miliard de euro, fiind cu 13,3% mai mari raportat la anul anterior, potrivit rezultatelor financiare anuale preliminare neauditate date joi publicităţii.

Compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,038 miliarde de euro, de la 916,5 milioane euro, în 2017. EBITDA ajustată a fost de 324,6 milioane euro, inclusiv rezultatele consolidate ale Invitel (Ungaria), în creştere cu 12,9% (287,5 milioane euro la 31 decembrie 2017).

Potrivit unui comunicat al companiei, în total, pe cele patru pieţe, grupul înregistrează o creştere a unităţilor generatoare de venituri (RGU - Revenue Generating Units - termen folosit pentru a desemna contul de abonat al unui client în legătură cu unul dintre serviciile companiei - n. r.) de peste 1,7 milioane, inclusiv unităţile generatoare de venit ale Invitel (Ungaria). Astfel, în 12 luni, compania a atins pragul de 14,9 milioane RGU (decembrie 2018), faţă de 13 milioane RGU, cât înregistra la 31 decembrie 2017.


Principalele segmente de activitate au înregistrat, la nivelul grupului, următoarele evoluţii: serviciile de pay-tv: + 9%, de la 4,4 milioane RGU la 4,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018; serviciile de internet fix: +17,8%, de la 2,8 milioane RGU la 3,3 milioane RGU; serviciile de telefonie fixă: +18,8% de la 1,6 milioane RGU la 1,9 milioane RGU şi serviciile de telefonie mobilă: +11,1% de la 4,5 milioane RGU la 5 milioane RGU.

În România, grupul a raportat creşteri pe segmentul serviciilor de cablu şi internet fix, cu un progres de 5,6% al RGU aferent serviciilor de pay-tv (3,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018, faţă de 3,6 milioane RGU, la 31 decembrie 2017) şi, respectiv, de 8,7% a RGU aferente serviciilor de internet fix (2,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018 faţă de 2,3 milioane RGU, pentru perioada similară a anului anterior).

"Creşterea constantă a cotei de piaţă pentru principalele linii de business a fost susţinută de investiţia constantă în dezvoltarea infrastructurii de fibră optică şi de grija faţă de relaţia cu clienţii", se menţionează în comunicat.

În Ungaria, unităţile generatoare de venituri pentru segmentul de servicii de televiziune prin cablu ale filialei Digi (inclusiv Invitel) s-au majorat până la 0,7 milioane unităţi. Pe segmentul serviciilor de internet fix, Digi înregistra 0,7 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, în timp ce pe segmentul serviciilor de telefonie fixă 0,7 milioane RGU. Şi în această ţară, Digi continuă procesul de extindere a reţelei sale de fibră optică. Pentru anul în curs, unul dintre proiectele importante pentru această piaţă o constituie lansarea cu succes a serviciilor de telefonie mobilă.

Spania şi Italia au înregistrat o creştere importantă, de 36%, a numărului de abonaţi, ajungând de la 1,1 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, la 1,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018. Digi Spania s-a poziţionat ca lider al pieţei MVNO (operator virtual de servicii de telefonie mobilă), pe parcursul anului trecut. Ultima lună a trimestrului III a marcat şi lansarea serviciilor fixe pe piaţa spaniolă.

"Evoluţia operatorului de comunicaţii pe piaţa spaniolă a fost remarcată inclusiv de presă spaniolă care urmăreşte, de câteva luni, progresele Digi Spania, atât la nivel de diversitate şi accesibilitate a ofertelor, cât şi sub raportul creşterii numărului de abonaţi (Cinco Dias/El Pais, El Expansion). Pe cele două pieţe europene mature, Digi Communications se adresează atât diasporei româneşti, cât şi clienţilor locali", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte politica de investiţii, compania a continuat să dezvolte noi proiecte şi să adopte tehnologii de ultimă oră, în special în domeniul infrastructurii, în România şi Ungaria, alocând, anul trecut, un CAPEX de 279,3 milioane euro. În acelaşi timp, compania a continuat să adopte o politică prudentă de îndatorare, cu un nivel al îndatorării raportat la EBITDA inferior celui al operatorilor de cablu din Europa.

"Digi Communications a afişat pe parcursul anului 2018 un multiplu de îndatorare de 2,8x, în timp ce competitorii europeni se situează în intervalul 3,5x - 5,5x. În industrie, gradul de îndatorare se calculează prin raportarea datoriilor financiare la EBITDA. Acesta este indicatorul relevant, urmărit de companiile din industrie şi de finanţatori. Principiul de bază a fost tot timpul satisfacerea nevoilor de creştere accelerată a companiei, prioritizând proiectele cu cea mai mare valoare adăugată şi respectând limitele de îndatorare asumate faţă de finanţatori", afirmă compania.

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS & RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia. Înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani, compania deţine aproape în integralitate cea mai modernă (state of the art) şi mai extinsă reţea de fibră optică din regiune.

În România, Grupul Digi este, în prezent, cel mai mare angajator privat din mediul antreprenorial local, cu aproximativ 13.000 de angajaţi (15.000 pe toate pieţele unde desfăşoară operaţiuni).

Digi Communications a intrat pe piaţa românească de capital, în data de 16 mai 2017, sub simbolul DIGI.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7783 / 7977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...