ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Digi Communications N.V. a depăşit pragul simbolic de 1 miliard de euro venituri consolidate în 2018

14 Februarie 2019   |   AGERPRES

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS & RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia.

 
 
Veniturile consolidate ale Digi Communications NV, compania mamă a RCS&RDS, au depăşit, în 2018, pragul de un miliard de euro, fiind cu 13,3% mai mari raportat la anul anterior, potrivit rezultatelor financiare anuale preliminare neauditate date joi publicităţii.

Compania a înregistrat anul trecut venituri de 1,038 miliarde de euro, de la 916,5 milioane euro, în 2017. EBITDA ajustată a fost de 324,6 milioane euro, inclusiv rezultatele consolidate ale Invitel (Ungaria), în creştere cu 12,9% (287,5 milioane euro la 31 decembrie 2017).

Potrivit unui comunicat al companiei, în total, pe cele patru pieţe, grupul înregistrează o creştere a unităţilor generatoare de venituri (RGU - Revenue Generating Units - termen folosit pentru a desemna contul de abonat al unui client în legătură cu unul dintre serviciile companiei - n. r.) de peste 1,7 milioane, inclusiv unităţile generatoare de venit ale Invitel (Ungaria). Astfel, în 12 luni, compania a atins pragul de 14,9 milioane RGU (decembrie 2018), faţă de 13 milioane RGU, cât înregistra la 31 decembrie 2017.


Principalele segmente de activitate au înregistrat, la nivelul grupului, următoarele evoluţii: serviciile de pay-tv: + 9%, de la 4,4 milioane RGU la 4,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018; serviciile de internet fix: +17,8%, de la 2,8 milioane RGU la 3,3 milioane RGU; serviciile de telefonie fixă: +18,8% de la 1,6 milioane RGU la 1,9 milioane RGU şi serviciile de telefonie mobilă: +11,1% de la 4,5 milioane RGU la 5 milioane RGU.

În România, grupul a raportat creşteri pe segmentul serviciilor de cablu şi internet fix, cu un progres de 5,6% al RGU aferent serviciilor de pay-tv (3,8 milioane RGU, la 31 decembrie 2018, faţă de 3,6 milioane RGU, la 31 decembrie 2017) şi, respectiv, de 8,7% a RGU aferente serviciilor de internet fix (2,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018 faţă de 2,3 milioane RGU, pentru perioada similară a anului anterior).

"Creşterea constantă a cotei de piaţă pentru principalele linii de business a fost susţinută de investiţia constantă în dezvoltarea infrastructurii de fibră optică şi de grija faţă de relaţia cu clienţii", se menţionează în comunicat.

În Ungaria, unităţile generatoare de venituri pentru segmentul de servicii de televiziune prin cablu ale filialei Digi (inclusiv Invitel) s-au majorat până la 0,7 milioane unităţi. Pe segmentul serviciilor de internet fix, Digi înregistra 0,7 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, în timp ce pe segmentul serviciilor de telefonie fixă 0,7 milioane RGU. Şi în această ţară, Digi continuă procesul de extindere a reţelei sale de fibră optică. Pentru anul în curs, unul dintre proiectele importante pentru această piaţă o constituie lansarea cu succes a serviciilor de telefonie mobilă.

Spania şi Italia au înregistrat o creştere importantă, de 36%, a numărului de abonaţi, ajungând de la 1,1 milioane RGU, la 31 decembrie 2017, la 1,5 milioane RGU, la 31 decembrie 2018. Digi Spania s-a poziţionat ca lider al pieţei MVNO (operator virtual de servicii de telefonie mobilă), pe parcursul anului trecut. Ultima lună a trimestrului III a marcat şi lansarea serviciilor fixe pe piaţa spaniolă.

"Evoluţia operatorului de comunicaţii pe piaţa spaniolă a fost remarcată inclusiv de presă spaniolă care urmăreşte, de câteva luni, progresele Digi Spania, atât la nivel de diversitate şi accesibilitate a ofertelor, cât şi sub raportul creşterii numărului de abonaţi (Cinco Dias/El Pais, El Expansion). Pe cele două pieţe europene mature, Digi Communications se adresează atât diasporei româneşti, cât şi clienţilor locali", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte politica de investiţii, compania a continuat să dezvolte noi proiecte şi să adopte tehnologii de ultimă oră, în special în domeniul infrastructurii, în România şi Ungaria, alocând, anul trecut, un CAPEX de 279,3 milioane euro. În acelaşi timp, compania a continuat să adopte o politică prudentă de îndatorare, cu un nivel al îndatorării raportat la EBITDA inferior celui al operatorilor de cablu din Europa.

"Digi Communications a afişat pe parcursul anului 2018 un multiplu de îndatorare de 2,8x, în timp ce competitorii europeni se situează în intervalul 3,5x - 5,5x. În industrie, gradul de îndatorare se calculează prin raportarea datoriilor financiare la EBITDA. Acesta este indicatorul relevant, urmărit de companiile din industrie şi de finanţatori. Principiul de bază a fost tot timpul satisfacerea nevoilor de creştere accelerată a companiei, prioritizând proiectele cu cea mai mare valoare adăugată şi respectând limitele de îndatorare asumate faţă de finanţatori", afirmă compania.

Digi Communications NV este compania mamă a operatorului de comunicaţii electronice, RCS & RDS, liderul pieţei de internet, pay-tv şi servicii convergente, în România, cu operaţiuni şi în Ungaria, Spania şi Italia. Înfiinţată în urmă cu peste 25 de ani, compania deţine aproape în integralitate cea mai modernă (state of the art) şi mai extinsă reţea de fibră optică din regiune.

În România, Grupul Digi este, în prezent, cel mai mare angajator privat din mediul antreprenorial local, cu aproximativ 13.000 de angajaţi (15.000 pe toate pieţele unde desfăşoară operaţiuni).

Digi Communications a intrat pe piaţa românească de capital, în data de 16 mai 2017, sub simbolul DIGI.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8056 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...