ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Finanţele vor să vândă eurobonduri de 100 milioane euro, ca să acopere lipsa cererii interne | Când va avea loc licitaţia

14 Ianuarie 2019   |   Mediafax

MFP a precizat, la finele lunii decembrie, că intenţionează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puţin decât suma vizată pentru luna precedentă şi cu 7,5% mai puţin decât s-a împrumutat în decembrie.

 
 
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va încerca să atragă finanţări internaţionale, în condiţiile în care a eşuat în atragerea unor finanţări interne, la sfârşitul anului trecut şi la începutul acestui an.

Finanţele au anunţat că vor organiza, miercuri, 16 ianuarie, o licitaţie pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% şi cu o maturitate de cinci ani.

Mai exact, data maturităţii va fi 13 decembrie 2023, reiese dintr-un anunţ făcut vineri de reprezentanţii Finanţelor, iar suma reprezintă o suplimentare cu 14% a sumei anunţate spre a fi atrasă în ianuarie.

MFP a precizat, la finele lunii decembrie, că intenţionează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puţin decât suma vizată pentru luna precedentă şi cu 7,5% mai puţin decât s-a împrumutat în decembrie.


Pentru a obţine suma vizată, MFP anunţa că va vinde, în ianuarie, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 17 ianuarie şi care va avea o maturitate de un an.

În plus, MFP plănuia şase sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, cu una mai puţin faţă de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă în ianuarie de 2,4 miliarde de lei, cu 25% mai puţin decât cea vizată în decembrie, pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 25% sub cel vizat în decembrie. Finanţele anunţau că vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 60 de milioane de lei.

În schimb, ultima licitaţie de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eşec. Finanţele nu au reuşit să obţină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei.

În plus, dacă în prima şedinţă din acest an, din 7 ianuarie, Finanţele au reuşit să obţină cei 460 de milioane de lei doriţi, în cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat doar 306 milioane de lei din cei 460 de milioane de lei doriţi.

Astfel, MFP poate să acopere o parte din cei 508 milioane de lei pe care n-au reuşit să îi atragă în ultimele două săptămâni cu licitaţia de eurobonduri anunţată pentru miercuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8221 / 8247
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...