ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul ProCredit anunță obținerea rezultatelor scontate, continuând să își întărească poziția pe piață

27 August 2019   |   BizLawyer

• Valoarea brută a portofoliului de credite a crescut cu 5,0% față de anul trecut (217 milioane EUR) • Veniturile nete din dobânzi și comisioane au crescut comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut • Rezultat consolidat de 22,9 milioane EUR (față de primul semestru din 2018: 26,7 milioane EUR) , conformându-se așteptărilor la nivel de grup • Semnarea unor noi acorduri cu instituții internaționale precum FEI și CFI pentru finanțarea investițiilor inovative și a celor cu tehnologii prietenoase cu mediul ale IMM-urilor de pe piețele emergente pe care activează ProCredit • Obiectivele pentru întregul an în curs au fost confirmate

 
 
Pentru ProCredit Holding AG & Co. KGaA (ProCredit Holding) și pentru băncile ProCredit, active în principal în Europa Centrală și de Est și poziționate pe piață ca Hausbank (bancă principală) pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM-uri), prima jumătate a anului financiar 2019 a corespuns așteptărilor companiei. Portofoliul brut de credite al Grupului a înregistrat o creștere solidă, anume 217 milioane EUR (+ 5%), ajungând la un total de 4,6 miliarde EUR de la începutul anului, se arată într-un comunicat remis redacției.

În materie de creditare, grupul se concentrează pe finanțarea sustenabilă a investițiilor IMM-urilor care dau dovadă de inovație, potențial de creștere și de o structură internă stabilă și formală. Se pune accent în mod special pe promovarea investițiilor verzi, pe promovarea producției locale și pe susținerea agriculturii, 93% din portofoliul total de credite ale grupului ProCredit fiind destinate IMM-urilor.


La finalul trimestrului 2 din 2019, volumul total al depozitelor la termen deținute de clienți au ajuns la 3,9 miliarde EUR. Această cifră arată o creștere de 63 milioane EUR (1,7%) comparativ cu anul trecut. Depozitele deținute de persoane fizice de asemenea au crescut, marcând o revenire după scăderea din 2018, reflectând un trend pozitiv odată cu introducerea strategiei ProCredit DIRECT. 

În condițiile creșterii portofoliului, veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creștere în primul semestru al lui 2019 până la 92,7 milioane EUR (față de semestrul 1 din 2018: 92,1 milioane EUR). Plasată la 3,1%, marja dobânzii nete de la finalul trimestrului doi din 2019 s-a stabilizat la același nivel cu trimestrul 1, punând baza creșterii venitului net din dobânzi cu perspective de creștere viitoare a portofoliului.

Costurile provizioanelor pentru credite a crescut de la an la an, ajungând la suma de 4,1 milioane EUR pentru prima jumătate a lui 2019 (în primul semestru al lui 2018 suma a fost de 0,1 milioane EUR). Totuși, în general, calitatea portofoliului s-a îmbunătățit de-a lungul primei jumătăți de an. La 2,9%, proporția creditelor neperformante din totalul portofoliului de credite din operațiuni a înregistrat o ușoară îmbunătățire într-o zonă destul de stabilă deja (31 decembrie 2018: 3,1%). Rata de acoperire a riscului de credit a crescut, de asemenea, în prima jumătate a anului 2019, de la 90, 8% (31 decembrie 2018) la 94,9% (30 iunie 2019). La nivelul 0,1%, valoarea netă a creditelor derecunoscute din bilanț din Semestrul 1 al lui 2019 a rămas la o cotă foarte scăzută.

Veniturile nete din dobânzi și comisioane au crescut cu 1,8 milioane EUR (7,4%), până la 25,8 milioane EUR (comparativ cu S1 2018: 24 milioane). Această creștere este, în primul rând, rezultatul implementării strategiei de direct banking.

Creșterea cheltuielilor operaționale cu 2,1 milioane EUR, până la 83,5 milioane EUR (față de S1 2018: 81,4 milioane EUR) este, în mare parte, datorată activităților de marketing legate de introducerea serviciului ProCredit DIRECT.

Rezultatele de minus 1,5 milioane de EUR din activități discontinue reprezintă, în mare măsură, pierderile anticipate din vânzarea ProCredit Bank Columbia, demers care așteaptă în prezent acceptul autorităților columbiene.

Rezultatul consolidat al grupului ProCredit pentru prima jumătate a anului 2019 însumează 22,9 milioane EUR, cu 3,8 milioane EUR sub anul precedent (S1 2018 cu 26,7 milioane EUR), ceea ce este - în linii mari - aliniat așteptărilor.

Cu o rată de 70.7%, rata costuri/venituri a grupului ProCredit pentru prima jumătate a anului 2019 din operațiuni continue a fost puțin peste nivelul de anul trecut (S1 2018: 70,2%). Rata fondurilor proprii de nivel 1, ce a înregistrat o valoare de 14,3% la 30 iunie 2019, a fost la același nivel ca la sfârșitul anului 2018.

Portofoliul de „credite verzi” a beneficiat de o creștere puternică în prima jumătate a lui 2019, crescând cu 34 milioane EUR până la totalul de 711 milioane EUR. În prezent, acesta reprezintă 15,6% din totalul portofoliului de credite. Acest aspect subliniază importanța pe care grupul o acordă finanțării investițiilor sustenabile și cu impact benefic asupra mediului.

Mulțumită poziționării avantajoase pe piața IMM-urilor din Sud-Estul și Estul Europei, pe parcursul anului 2019 grupul ProCredit a reușit să finalizeze noi parteneriate cu instituții internaționale a caror misiune este promovarea sustenabilă a IMM-urilor din aceste regiuni.

În iulie 2019, colaborarea cu Fondul de Investiții European (FEI) - pentru promovarea finanțării către IMM-uri inovative din Estul si Sud-Estul Europei prin programul de garantare InnovFin - a fost extinsă prin suplimentarea cu 800 milioane EUR, până la un total de 1,6 miliarde EUR. Această acțiune susține ceea ce își propune grupul ProCredit, anume o creștere a portofoliului de credite pentru IMM-uri într-un mod eficient, luând în calcul activele ponderate la risc, prin oferirea de garanții de calitate.

În mai 2019, un alt acord a fost semnat cu Corporația Financiară Internațională (CFI) a Băncii Mondiale, pentru plasarea a 90 milioane USD în obligațiuni verzi. Acest acord reprezintă o etapă importantă în procesul de finanțare a investițiilor verzi pentru IMM-uri din Europa de Est, în sectoarele de eficiență energetică, energie regenerabilă și măsuri cu impact pozitiv asupra mediului („credite verzi”).

Conducerea companiei reconfirmă previziunile de creștere de 10-13% a portofoliului brut de credite pentru întreg anul. De asemenea, grupul confirmă previziunile referitoare la rata costuri/venituri sub 70% și un rezultat consolidat între 48 milioane EUR și 55 milioane EUR. Se așteaptă ca rata fondurilor proprii de nivel 1 (CET 1, implementate integral) va continua să depășească 13%.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6977 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...