ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

International Investment Bank a atras 500 mil. lei, prin emisiunea de obligaţiuni. Proiect asistat de Filip & Company

07 Noiembrie 2019   |   BizLawyer

. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 500 milioane lei (105 milioane euro).

 
 
International Investment Bank a atras 500 milioane lei, printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate de 3 ani, la o dobândă de 3,98% pe an, cel mai mic cost obţinut vreodată de către IIB aferent unei emisiuni de obligaţiuni în monedă locală, a anunţat joi Adrian Tănase, CEO al BVB.

'Ne bucurăm că a devenit deja o tradiţie ca International Investment Bank să atragă finanţare de pe piaţa de capital din România şi că ei văd în BVB un partener pentru finanţare. Sumele atrase de instituţia financiară, alături de alte runde de finanţare derulate de alte companii româneşti în acest an, demonstrează că piaţa de capital din România este un mecanism solid şi îşi îndeplineşte rolul de finanţare al emitenţilor care dovedesc seriozitate şi câştigă încrederea investitorilor', a declarat Adrian Tănase.


Obligaţiunile, cu o maturitate de 3 ani şi o dobândă fixă de 3,98% pe an plătibilă anual, au fost listate, joi, 7 noiembrie, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu simbolul bursier IIB22. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, ceea ce înseamnă o valoare totală de 500 milioane lei (105 milioane euro).

Casa de avocatură Filip & Company a asistat Banca Internațională de Investiții (IIB) în legătură cu această emisiune de obligațiuni. Echipa Filip & Company a fost coordonată de Alexandru Bîrsan, partener, alți membri-cheie ai echipei fiind Olga Niță (counsel) și Roxana Diaconu (associate).

'S-a creat deja o relaţie puternică de încredere cu baza investiţională din România. Suntem prezenţi pe această piaţă deja de 5 ani şi acest lucru se reflectă în rezultatul de astăzi. Am reuşit să stabilim puncte de referinţă în piaţa obligaţiunilor din România. IIB a fost primul emitent care a listat şi a tranzacţionat obligaţiuni denominate în euro la BVB în anul 2017, am repetat acest lucru în 2018 şi acum am realizat cea mai mare emisiune de obligaţiuni corporative sau emise de o instituţie financiară internaţională pe piaţa locală de capital şi am reuşit să obţinem cel mai mic cost înregistrat vreodată de IIB pentru astfel de instrumente. Recentele decizii strategice ale acţionarilor, cum ar fi relocarea sediului IIB la Budapesta şi aprobarea unei noi runde de capitalizare au condus la îmbunătăţirea ratingului şi a performanţei financiare. Acum suntem martorii efectului pozitiv al acestor decizii: cel mai mic cost obţinut vreodată de către IIB aferent unei emisiuni de obligaţiuni în monedă locală. În cele din urmă, percepţia pieţei şi testul pieţei reprezintă cel mai bun barometru', a subliniat Jozef Kollar, First Deputy Chairperson of the IIB Management Board.

Prima rundă de finanţare derulată de IIB pe piaţa de capital din România a fost în anul 2015, când instituţia financiară a atras 111 milioane lei, iar de atunci banca a emis în fiecare an obligaţiuni, atât în lei, cât şi în euro, pe bursa de la Bucureşti ajungând la un total de aproape 2,2 miliarde lei (467 milioane euro). Primele două emisiuni au fost deja rambursate de IIB.

'Încrederea şi transparenţa sunt două valori extrem de importante pe piaţa de capital. Noi, la BT Capital Partners, ne mândrim cu abilitatea de a crea relaţii durabile şi de a le amplifica rezultatele prin perseverenţă şi dedicaţie. Rezultatele extraordinare ale celei de-a cincea emisiuni a International Investment Bank pe piaţa din România sunt rezultatul muncii începute în 2015. Apreciem deosebit parteneriatul care a trecut testul timpului şi suntem onoraţi că putem fi parte a acestei poveşti de succes', a declarat Daniela Secară, CEO al BT Capital Partners.

Obligaţiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituţionali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători şi fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat aproximativ 12% din emisiune. În urma acestei tranzacţii, piaţa de capital din România este în prezent cea mai mare piaţă de pe care IIB a atras finanţare (44% din totalul finanţării pe termen lung), iar datoria în lei are cea mai mare pondere (27%) defalcate pe moneda în care au fost emise obligaţiunile.

Emisiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking şi pieţe de capital a Grupului Financiar Banca Transilvania (TLV), alături de ING Bank România.

Fondurile obţinute de către IIB vor avea ca destinaţie finanţarea portofoliului de credite existent şi a noilor împrumuturi acordate statelor membre Uniunii Europene şi, respective, pentru refinanţarea datoriilor.

IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6574 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...