ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorul institutional polonez CVI are un buget de 200 mil. € pentru investiții în sectorul IMM din România

25 Aprilie 2019   |   BizLawyer

CVI a analizat 54 de oportunități de investiții în România în anul 2018

 
 
CVI, companie poloneză de investiții în obligațiuni private, lider în facilitarea de tranzacții de tip private debt din regiunea Europei Centrale și de Est, a analizat în 2018, 54 de oportunități de investiții în România și a realizat o investiție de 25 milioane de euro în AAylex Group, producător și procesator de carne de pui, deținătorul brandului CocoRico. Planul pe termen mediu al conducerii CVI este de a finaliza cel puțin 10 tranzacții de finanțare pe an, obiectiv pe care compania intenționează să îl atingă până în anul 2021. Compania are un buget dedicat de 200 milioane de euro pentru investiții în România în următorii doi ani – cifra poate fi dublată, în cazul în care suma este investită complet.

Piața românească continuă să joace un rol semnificativ în strategia de investiții a CVI și în 2019. Populația, precum și dimensiunea per ansamblu a pieței, a doua ca mărime din regiune după Polonia, asociate cu creșterea sectorului privat al economiei, reprezintă factorii principali de interes ai CVI în România. FMCG, industria și sectorul imobiliar rămân sectoarele cheie care se află în centrul atenției companiei, dar aceasta este deschisă pentru realizarea de investiții și în alte ramuri ale economiei care au un potențial de creștere ridicat și oferă randamente atractive, precum sectorul auto, de sănătate sau de construcții.

„Suntem optimiști cu privire la potențialul economic al României și credem că multe companii care în prezent sunt prea mici pentru a primi finanțarea noastră vor ajunge în câțiva ani la potențialul lor maxim și vor fi eligibile pentru finanțare. Din acest motiv, considerăm că prezența noastră pe piața românească are mai degrabă un obiectiv pe termen mediu și lung, iar în acest moment ne concentrăm pe informarea pieței cu privire la soluția noastră de finanțare. Suntem încrezători că aceste relații pe care le construim astăzi vor aduce roade în viitor”, a declarat Ciprian Nicolae, Director la CVI.

Conducerea CVI estimează că în prezent există cel puțin 20.000 de companii românești care, în principiu, se califică pentru a primi finanțare din partea fondului, maxim 5% din companiile operaționale din România. Acestea sunt societăți care au o cifră de afaceri de cel puțin 4 milioane euro pe an și ar putea să obțină o finanțare de minim 2 milioane euro. Estimarea nu ia în considerare alte criterii, care sunt aplicate personalizat pentru fiecare caz în parte, precum rentabilitatea, transparența, atractivitatea sectorului și motivul pentru care doresc obținerea capitalului. În România, finanțarea oferită de CVI  pornește de la minim 3 milioane de euro și poate ajunge până la 25 milioane de euro. CVI gestionează în prezent 6 fonduri diferite de investiții ce oferă o gamă largă de instrumente de finanțare, printre care: junior debt, senior debt, distressed debt, unitranche, mezzanine și convertibile debt. Fiecare instrument oferă condiții și rate de dobândă diferite, care pornesc de la 6% -10% pentru tranzacțiile de tip senior debt, și ajung la 14%, ceea ce reprezintă rata minimă a dobânzii pentru distressed debt.

Doar în anul 2018, CVI a analizat peste 900 de oportunități de investiții din Europa și a finanțat 85 de tranzacții de private debt în regiunea Europei Centrale si de Est, dintre care 74 de tranzacții au fost realizate în Polonia și 11 în străinătate, în țările baltice, România, Bulgaria și Republica Cehă. Peste 80 din tranzacțiile inițiate în 2018 sunt încă în curs de analizare de către echipa de investiții a CVI, iar o parte dintre acestea sunt din România. Sectorul cu cele mai multe oportunități de investiții din România a fost cel imobiliar, unde CVI a efectuat 2 finanțări semnificative, un împrumut de 12 milioane de euro către IMPACT SA și un altul de 20 milioane de euro către One United Properties în 2017. Sectorul imobiliar a fost urmat de sectorul de bunuri de larg consum, comerț și servicii, precum și de servicii financiare în funcție de numărul de oportunități de investiții primite de CVI din partea companiilor și IMM-urilor din  România.

În 2018, valoarea medie a investițiilor în obligațiuni corporative realizate de CVI a fost estimată la aproximativ 7 milioane de euro.

Oportunitățile de investiții supuse analizei CVI de către IMM-urile românești în 2018, per sector:

Sectorul imobiliar                        26%
Bunuri de larg consum                20%
Comerț și servicii                        17%
Servicii financiare                        15%
Mărfuri industriale și construcții            11%
Sănătate                                    4%
Chimie și materii prime                2%
Telecomunicații    si tehnologie (TMT)        2%

CVI este o companie de investiții în obligațiuni private, cu sediul în Varșovia, Polonia. CVI și-a început activitatea în 2011, fiind în prezent lider în finanțarea obligațiunilor private din regiunea Europei Centrale și de Est. Începând cu anul 2012, CVI a finalizat peste 500 de tranzacții de tip private debt în 9 țări europene, cu o valoare aproximativă de 8,4 miliarde de euro. CVI are în prezent active de peste 1,2 miliarde de euro în administrare (AUM), dintre care 1 miliard de euro este investit în private debt în regiune. Compania intenționează să dubleze această sumă până cel târziu în 2024.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8303 / 8785
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...