ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Investitorul institutional polonez CVI are un buget de 200 mil. € pentru investiții în sectorul IMM din România

25 Aprilie 2019   |   BizLawyer

CVI a analizat 54 de oportunități de investiții în România în anul 2018

 
 
CVI, companie poloneză de investiții în obligațiuni private, lider în facilitarea de tranzacții de tip private debt din regiunea Europei Centrale și de Est, a analizat în 2018, 54 de oportunități de investiții în România și a realizat o investiție de 25 milioane de euro în AAylex Group, producător și procesator de carne de pui, deținătorul brandului CocoRico. Planul pe termen mediu al conducerii CVI este de a finaliza cel puțin 10 tranzacții de finanțare pe an, obiectiv pe care compania intenționează să îl atingă până în anul 2021. Compania are un buget dedicat de 200 milioane de euro pentru investiții în România în următorii doi ani – cifra poate fi dublată, în cazul în care suma este investită complet.

Piața românească continuă să joace un rol semnificativ în strategia de investiții a CVI și în 2019. Populația, precum și dimensiunea per ansamblu a pieței, a doua ca mărime din regiune după Polonia, asociate cu creșterea sectorului privat al economiei, reprezintă factorii principali de interes ai CVI în România. FMCG, industria și sectorul imobiliar rămân sectoarele cheie care se află în centrul atenției companiei, dar aceasta este deschisă pentru realizarea de investiții și în alte ramuri ale economiei care au un potențial de creștere ridicat și oferă randamente atractive, precum sectorul auto, de sănătate sau de construcții.

„Suntem optimiști cu privire la potențialul economic al României și credem că multe companii care în prezent sunt prea mici pentru a primi finanțarea noastră vor ajunge în câțiva ani la potențialul lor maxim și vor fi eligibile pentru finanțare. Din acest motiv, considerăm că prezența noastră pe piața românească are mai degrabă un obiectiv pe termen mediu și lung, iar în acest moment ne concentrăm pe informarea pieței cu privire la soluția noastră de finanțare. Suntem încrezători că aceste relații pe care le construim astăzi vor aduce roade în viitor”, a declarat Ciprian Nicolae, Director la CVI.

Conducerea CVI estimează că în prezent există cel puțin 20.000 de companii românești care, în principiu, se califică pentru a primi finanțare din partea fondului, maxim 5% din companiile operaționale din România. Acestea sunt societăți care au o cifră de afaceri de cel puțin 4 milioane euro pe an și ar putea să obțină o finanțare de minim 2 milioane euro. Estimarea nu ia în considerare alte criterii, care sunt aplicate personalizat pentru fiecare caz în parte, precum rentabilitatea, transparența, atractivitatea sectorului și motivul pentru care doresc obținerea capitalului. În România, finanțarea oferită de CVI  pornește de la minim 3 milioane de euro și poate ajunge până la 25 milioane de euro. CVI gestionează în prezent 6 fonduri diferite de investiții ce oferă o gamă largă de instrumente de finanțare, printre care: junior debt, senior debt, distressed debt, unitranche, mezzanine și convertibile debt. Fiecare instrument oferă condiții și rate de dobândă diferite, care pornesc de la 6% -10% pentru tranzacțiile de tip senior debt, și ajung la 14%, ceea ce reprezintă rata minimă a dobânzii pentru distressed debt.

Doar în anul 2018, CVI a analizat peste 900 de oportunități de investiții din Europa și a finanțat 85 de tranzacții de private debt în regiunea Europei Centrale si de Est, dintre care 74 de tranzacții au fost realizate în Polonia și 11 în străinătate, în țările baltice, România, Bulgaria și Republica Cehă. Peste 80 din tranzacțiile inițiate în 2018 sunt încă în curs de analizare de către echipa de investiții a CVI, iar o parte dintre acestea sunt din România. Sectorul cu cele mai multe oportunități de investiții din România a fost cel imobiliar, unde CVI a efectuat 2 finanțări semnificative, un împrumut de 12 milioane de euro către IMPACT SA și un altul de 20 milioane de euro către One United Properties în 2017. Sectorul imobiliar a fost urmat de sectorul de bunuri de larg consum, comerț și servicii, precum și de servicii financiare în funcție de numărul de oportunități de investiții primite de CVI din partea companiilor și IMM-urilor din  România.

În 2018, valoarea medie a investițiilor în obligațiuni corporative realizate de CVI a fost estimată la aproximativ 7 milioane de euro.

Oportunitățile de investiții supuse analizei CVI de către IMM-urile românești în 2018, per sector:

Sectorul imobiliar                        26%
Bunuri de larg consum                20%
Comerț și servicii                        17%
Servicii financiare                        15%
Mărfuri industriale și construcții            11%
Sănătate                                    4%
Chimie și materii prime                2%
Telecomunicații    si tehnologie (TMT)        2%

CVI este o companie de investiții în obligațiuni private, cu sediul în Varșovia, Polonia. CVI și-a început activitatea în 2011, fiind în prezent lider în finanțarea obligațiunilor private din regiunea Europei Centrale și de Est. Începând cu anul 2012, CVI a finalizat peste 500 de tranzacții de tip private debt în 9 țări europene, cu o valoare aproximativă de 8,4 miliarde de euro. CVI are în prezent active de peste 1,2 miliarde de euro în administrare (AUM), dintre care 1 miliard de euro este investit în private debt în regiune. Compania intenționează să dubleze această sumă până cel târziu în 2024.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7768 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...