ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Laserul de la Măgurele va fi operaţional la finele anului viitor

10 Decembrie 2019   |   AGERPRES

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnaţi banii europeni.

 
 
Laserul de mare putere de la Măgurele va fi operaţional la sfârşitul anul viitor, a declarat marţi premierul Ludovic Orban.

"Scopul principal al prezenţei noastre aici este acela de a identifica cele mai bune căi prin care Guvernul poate să susţină activitatea institutului şi să contribuie la fructificarea prezenţei, practic, al laserului cu cea mai mare putere din lume în România şi la folosirea tuturor rezultatelor cercetării care vor fi efectuate aici. Am discutat despre stadiul realizării proiectului. M-a informat că la finele anului viitor laserul va fi operaţional şi că vor putea începe experimentele. (...) Interesant este ca în ce măsură parteneri privaţi sau publici din alte ţări să poată să efectueze experimente", a afirmat şeful guvernului, care a vizitat platforma de la Măgurele a proiectului Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics, dezvoltat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei".


Orban a subliniat că a fost interesat foarte mult care sunt domeniile care pot conduce la aplicarea cercetărilor efectuate.

"Sunt multiple domenii în care pot fi aplicate rezultatele cercetării. Am întrebat de posibilitatea accesului companiilor româneşti şi al entităţilor româneşti care vor să efectueze aici cercetări, experimente, pentru a putea să obţinem rezultate care să poată să fie aplicate, astfel încât să putem să sprijinim dezvoltarea aplicării rezultatelor cercetărilor şi prin intermediul companiilor şi entităţilor din România. La ora actuală, există o finanţare pentru activitatea centrului. În măsura în care este nevoie de susţinere de la Guvern pentru proiecte sau pentru rezolvarea unor probleme care pot apărea, Guvernul este practic gata să susţină orice fel de nevoie de resurse financiare. Dar din ceea ce am discutat cu domnul director, există o finanţare europeană pentru acest proiect, care asigură finanţarea pe o perioadă de timp, inclusiv după intrarea efectivă în operare, urmând ca ulterior să existe un plan de finanţare. (...) Sunt convins că nu vor exista probleme de finanţare", a menţionat premierul.

Potrivit acestuia, dezvoltarea României trebuie să se bazeze în primul rând pe cercetare-inovaţie.

Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele, a afirmat că nu există niciun risc să fie returnaţi banii europeni.

"Întregul centru va fi funcţional, operaţional anul viitor, laserul de mare putere, marele echipament, aranjamentele experimentale, exceptând acest echipament care se numeşte fascicul gama, care va fi gata de-abia la sfârşitul anului 2022. Ne afectează (întârzierea - n.r.) că experimentele care se vor face cu echipamentul gama vor începe în 2023. (...) În ianuarie 2020 vor începe experimentele cu fascicol laser gradual, laserul este deplin funcţional şi operaţional. Aranjamentele experimentale vor intra gradual", a precizat Nicolae Zamfir.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6443 / 7982
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...