ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei demarează studiul de fezabilitate pentru centrala de 200 de MW de la Craiova pe gaze

21 Februarie 2019   |   AGERPRES

Proiectul implică trei elemente esenţiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Gherceşti şi energia regenerabilă.

 
 
Ministerul Energiei a demarat studiul de fezabilitate pentru centrala de 200 de MW pe gaze care va fi realizată la Craiova, alături de depozitul de gaze de la Gherceşti, în cadrul unui proiect în valoare de 180 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit comunicatului, ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat joi la Craiova, pentru pregătirea demersurilor de promovare în România a unui proiect inovativ în domeniul acumulării de gaze naturale.

Proiectul implică trei elemente esenţiale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Gherceşti şi energia regenerabilă.

'Aceste trei elemente trebuie gândite integrat, pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune, pe gaz natural. Însă inovaţia acestui proiect nu se referă atât la conversie, cât la faptul că vom folosi surplusul de energie eoliană pe care îl are România pentru înmagazinarea şi extracţia gazelor naturale din depozitul de la Gherceşti. Cu o astfel de soluţie, Gherceşti, situat foarte aproape de centrala de la Craiova, va deveni unul dintre cele mai mari depozite de gaze din ţară. Acesta este un proiect important, nu doar pentru Craiova, dar şi pentru întreaga ţară', a declarat ministrul Energiei, Anton Anton, citat în comunicat.


Proiectul este în faza de elaborare a studiului de fezabilitate şi este estimat la o valoare de 180 de milioane de euro, sumă care acoperă conversia unui grup nou de 200 MW pe gaz în cogenerare.

Finanţarea proiectului va fi asigurată în proporţie de 70% prin fonduri europene şi 30% prin bugetul Complexului Energetic Oltenia (mecanismul ETS 10C),

În cadrul discuţiilor tehnice cu conducerea CE Oltenia, au fost analizate şi noile investiţii la Electrocentrala Craiova II, respectiv montarea a două cazane cu abur de 50 t/h de ultima generaţie, pe gaz natural. Investiţia, care va fi finalizată în aprilie 2019, este în valoare de circa 4 milioane de euro, şi va asigura o parte din agentul termic necesar municipiului Craiova, respectiv rezervă pentru actualele capacităţi.

"Îmi doresc ca la Craiova să nu mai fie sincope în furnizarea agentului termic către populaţie. Cred că această investiţie va putea asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât şi industriali", a mai spus Anton.

În urmă cu o săptămână, Anton declara, în cadrul comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament, că Ministerul Energiei intenţionează să dezvolte un proiect de acumulare de energie electrică în depozitele de gaze, idee care nu a mai fost introdusă până acum în lume.

"Vrem să accesăm un program european prin care să introducem în România o idee care n-a mai fost introdusă în lumea asta - sau poate c-o fi fost făcută, dar nu ştiu eu - şi anume să acumulăm energie electrică în depozite de gaze. Adică, centrala de la Craiova o retehnologizăm, alături de centrala aia la 3 kilometri există un depozit, la Gherceşti, iar în depozitul respectiv introducem gaze atunci când avem exces de energie electrică de la eoliene, pentru că noi în România nu avem niciun fel de sistem de acumulare a energiei electrice. În Europa sunt 345 de sisteme de acumulare hidro, şi noi n-avem niciunul în România. Austria mai construieşte 5 acum", a afirmat ministrul Energiei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7755 / 7977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...