
Ministrul Transporturilor acuză constructorul liniei ferate Curtici - Simeria că nu-şi plăteşte subcontractorii români
14 Iunie 2019
AGERPRESMinistrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asocierii de constructori care execută lucrările, aceştia din urmă susţinând că sunt în grafic şi că au mobilizat în şantiere peste 400 de oameni.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a verificat, vineri, stadiul lucrărilor de reabilitare a liniei de cale ferată Curtici - Simeria, acuzând constructorul că nu îşi plăteşte la timp subcontractorii români "nedeclaraţi", astfel că s-ar putea lua "măsuri drastice".
Ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asocierii de constructori care execută lucrările, aceştia din urmă susţinând că sunt în grafic şi că au mobilizat în şantiere peste 400 de oameni.
Ministrul a spus că nu contestă mobilizarea bună şi calitatea lucrărilor, însă este nemulţumit că subcontractorii români nu sunt plătiţi la timp.
"Am început inspecţia pe loturile 2A şi 2B din coridorul IV, de la kilometrul 614. Constructorul este mobilizat, lucrează (...) calitatea lucrărilor e bună, se lucrează cu materiale bune şi cu forţă de muncă destul de mare pe aceste sectoare, aşa cum este normal, dar ei au o foarte mare problemă, şi anume plata subcontractorilor români", a spus Răzvan Cuc.
Ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asocierii de constructori care execută lucrările, aceştia din urmă susţinând că sunt în grafic şi că au mobilizat în şantiere peste 400 de oameni.
Ministrul a spus că nu contestă mobilizarea bună şi calitatea lucrărilor, însă este nemulţumit că subcontractorii români nu sunt plătiţi la timp.
"Am început inspecţia pe loturile 2A şi 2B din coridorul IV, de la kilometrul 614. Constructorul este mobilizat, lucrează (...) calitatea lucrărilor e bună, se lucrează cu materiale bune şi cu forţă de muncă destul de mare pe aceste sectoare, aşa cum este normal, dar ei au o foarte mare problemă, şi anume plata subcontractorilor români", a spus Răzvan Cuc.
El a afirmat că a fost contactat de firme care nu şi-au încasat banii pentru lucrări, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei "a luat, în 2017, avansul de peste 100 de milioane de euro de la CFR".
"O să am întâlnire şi cu subcontractorii nedeclaraţi, pentru că se lucrează şi cu subcontractori nedeclaraţi, şi să văd şi eu care sunt motivele întârzierilor la plată a acestor facturi. Firmele care m-au contactat sunt disperate efectiv, fiindcă intră în incapacitate de plată. Deci cât timp lucrează şi au facturi de trei - patru milioane neplătite de mai bine de mai bine de 3 - 4 luni în condiţiile în care şi-au luat avansul, atunci vom avea o problemă", a declarat Cuc.
El a adăugat că dacă firmele româneşti subcontractante nu vor fi plătite la timp, atunci ministerul va considera că antreprenorul "nu-şi execută contractul la timp".
"Nu poţi să-ţi baţi joc de firmele româneşti, în condiţiile în care tu lucrezi în România. N-ai venit cu utilaje în România, apelezi la utilajele firmelor din România şi trec luni de zile în care să aibă o firmă facturi de patru milioane şi să fie plătită doar cu 500.000 în condiţiile în care are probleme şi nu îşi poate plăti contribuţiile la stat, angajaţii, leasing-urile la utilaje...", a afimat Răzvan Cuc.
Ministrul a spus că "firma Astaldi este o firmă care are foarte multe lucrări în România, dar dacă nu îşi va plăti subcontractorii, atunci vă spun că voi lua nişte măsuri foarte drastice".
El a afirmat că la licitaţii câştigă companii internaţionale cu "palmares foarte bogat", în condiţiile în care firmele româneşti "şi-au închis porţile".
"Dânşii vin, câştigă lucrările, după care subcontractează", a spus Cuc.
Ca soluţie la problema plăţilor, ministrul a afirmat că subcontractorii care nu au fost declaraţi şi nu sunt plătiţi ar putea fi plătiţi direct de către beneficiarul lucrărilor.
"Nu contest calitatea lucrărilor şi mobilizărilor, dar acestea sunt mulţumită firmelor subcontractante, care nu sunt plătite", a mai afirmat Răzvan Cuc.
Ministrul se va întâlni cu firmele subcontractante care lucrează la acest proiect, urmând să afle de la reprezentanţii acestora ce probleme au cu câştigătorul licitaţiei şi ce sume totale au de recuperat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8114 / 8812 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...