ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Necesarul de investiţii în cele 12 ţări ale Iniţiativei celor Trei Mări, aproape 600 de miliarde de euro

28 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Beata Daszynska-Muzyczka, care este şi director executiv al băncii poloneze BGK, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că statele membre ale Iniţiativei celor Trei Mări trebuie să vorbească pe o singură voce în faţa instituţiilor financiare europene pentru ca nevoile lor de finanţare să fie îndeplinite.

 
 
Nevoile de investiţii pentru modernizarea infrastructurii de transport, de energie şi digitală în cele 12 ţări ale Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) se ridică la aproape 600 de miliarde de euro, în timp ce bugetul UE pentru acest tip de investiţii în regiune este de 42 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

"Necesarul de investiţii (în energie, infrastructură şi digitalizare, n.r.) în ţările din această regiune e uriaş. E vorba de aproape 600 de miliarde de euro în ţările I3M, şi asta doar ca să le aducem la nivelul actual al ţărilor din vestul Europei. Iar totalul bugetului alocat de UE pentru această regiune în următorul exerciţiu bugetar este de 42 de miliarde de euro, sumă care pare foarte mare, dar când îi împarţi la cei 7 ani ai exerciţiului bugetar, îţi dă 6 miliarde pe an (pentru toate cele 12 ţări, n.r.). Deci dacă avem nevoie de finanţare de aproape 600 de miliarde de euro, ne-ar trebui 'doar' 100 de ani ca să ajungem din urmă avansul occidental", a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului din partea băncii poloneze BGK, citând o analiză a companiei de consultanţă SpotData.


Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Beata Daszynska-Muzyczka, care este şi director executiv al băncii poloneze BGK, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că statele membre ale Iniţiativei celor Trei Mări trebuie să vorbească pe o singură voce în faţa instituţiilor financiare europene pentru ca nevoile lor de finanţare să fie îndeplinite.

De asemenea, aceasta a arătat că UE va eşua dacă nu modernizează infrastructura energetică şi de transport a statelor I3M.

"(La nivelul Uniunii Europene, n.r.) există multe reglementări, există o abordare foarte bună, dar în acelaşi timp există diferenţe mari în ceea ce priveşte infrastructura (faţă de ţările din centrul şi estul Europei, n.r.). Noi, cele 12 ţări, trebuie să vorbim pe aceeaşi voce în ceea ce priveşte infrastructura, dar şi energia. Energia are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte securitatea energetică (a UE, n.r.). Cum putem noi să eliminăm aceste decalaje de infrastructură care există între ţările noastre, dar şi între ţările noastre şi vestul Europei? Cum putem să ajutăm ca această regiune a noastră să fie tratată în mod egal?", a afirmat Beata Daszynska-Muzyczka.

Aceasta a apreciat că statele membre ale I3M trebuie să abordeze Banca Europeană de Investiţii prin intermediul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

"Cred că putem să îi convingem pe colegii noştri de la Banca Europeană de Investiţii. Dar trebuie să ridicăm vocea (la nivelul Uniunii Europene, n.r.), e imposibil ca 12 ţări să fie ignorate. Dacă avem iniţiative individuale către Banca Europeană de Investiţii, cred că nu este bine. Dar aşa, 12 ţări care vorbesc pe o singură voce, unite, sunt mult mai puternice. Uitaţi-vă la această regiune, suntem parte a Uniunii Europene. Fără o infrastructură adecvată, această regiune va eşua şi Uniunea Europeană va eşua şi ea. Trebuie să ridicăm vocea şi să ne prezentăm interesele la nivel european", a declarat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului de Investiţii al I3M.

Acesta a declarat că fiecare dintre cele 12 ţări membre ale I3M trebuie să invite BEI să ia parte la iniţiativele Fondului de Investiţii.

"Noi trebuie să spunem răspicat care sunt nevoile pe care le avem, şi nu numai către instituţiile financiare, ci şi la nivelul ministerelor, către şefii de start. Vom semna o scrisoare către ministerele de Finanţelor din fiecare ţară, pentru a invita Banca de Investiţii să ia parte şi la investiţiile Iniţiativei Celei Trei Mări. Vrem să atragem mai multă atenţie din partea Uniunii Europene, să vadă care sunt provocările şi nevoile în această regiune. Fără această voce comună a tuturor ţărilor şi fără această cooperare fantastică, nu vom reuşi să avem o voce puternică şi să ne enunţăm nevoile pe care le avem, şi acest lucru în toate ţările noastre", a afirmat Beata Daszynska-Muzyczka.

Fondul de Investiţii al I3M va finanţa proiecte de energie, transport sau digitalizare din zona celor 12 state care vor conecta ce puţin două ţări, a arătat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului.

"Am vrut să încurajăm miniştrii din cele trei sectoare să coopereze şi să prioritizeze proiectele, astfel încât să putem să venim cu bani publici, cu bani europeni şi cu bani din acest fond de investiţii pentru a putea finanţa proiectele respective. Aceste proiecte trebuie să fie bine structurate şi trebuie să vedem care e cea mai bună structură financiară pentru proiectele din regiunea celor trei mări. Pentru a putea să creăm conectivitate, proiectul trebuie să conecteze cel puţin două ţări, deci trebuie să creăm proiecte transfrontaliere şi numai aşa vom putea să creştem economiile din regiunea noastră. Această regiune prezintă oportunităţi extraordinare de creare a infrastructurii, faţă de infrastructura care există în Europa Occidentală. Cred că fondul va creşte cu încă 1 miliard de euro în anul următor", a apreciat Beata Daszynska-Muzyczka.

De asemenea, Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului din partea băncii poloneze BGK, a explicat că scopul este ca proiectele finanţate să aibă impact asupra mai multor ţări din zonă.

"E vorba de proiecte care vor avea impact asupra mai multor ţări, nu doar asupra uneia singure. Ne putem gândi la o serie de proiecte care au aceeaşi natură, dar care se pot desfăşura în ţări diferite. (...) Acesta este un fond de investiţii clasic, tradiţional, nu este o organizaţie care va pune la dispoziţie granturi, nu este o organizaţie care va pune a dispoziţie bani în mod gratuit. Este o companie comercială, care doreşte să ajute economia, dar care se va asigura că investiţiile vor avea şi randament pentru investitorii săi. Motivul cel mai important pentru care dorim ca activitatea fondului să reuşească este că ne dorim să atragem ulterior şi mai mult capital. Nu dorim să concurăm cu fondurile europene pentru infrastructură, nici cu cele naţionale, scopul nostru este să aducem şi mai mulţi bani în regiune", a precizat Pawel Nierada.

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări este un fond iniţiat în luna mai 2019 de Guvernele Poloniei şi României, prin banca poloneză BGK şi prin banca românească EximBank, cele două instituţii aducând o contribuţie totală de peste 500 de milioane de euro. Fondul îşi propune să finanţeze proiecte din domeniile infrastructură, energie şi digitalizare în spaţiul format de I3M - România, Polonia, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului a explicat că acesta va funcţiona după regulile comerciale de piaţă.

"Acest fond de investiţii este un vehicul financiar, care va funcţiona conform regulilor comerciale de piaţă. Acest instrument financiar va aduce un randament investitorilor. (...) Este o cooperare între 12 ţări. După summitul de la Varşovia (al doilea summit al I3M, din 2017, n.r.) stăteam în cadrul unei discuţii cu preşedintele Donald Trump şi discutam despre această idee extraordinară, şi anume de a înfiinţa şi extinde cooperarea în regiune, regiune care are un istoric comun, cu o perioadă de 50 de ani de comunism care ne-a distrus societatea şi economia. Prin instrumentul financiar susţinem această cooperare, astfel încât să reuşim să creăm prin intermediul acestui fond legături de cooperare, să identificăm proiecte comerciale, să construim infrastructură pe această axă, iar acest tip de cooperare încurajează cooperarea la 3 dimensiuni: cooperarea prezidenţială, guvernamentală şi financiară. Această conectivitate de care avem nevoie este esenţială, fără conectivitate, fără o putere combinată nu vom putea să eliminăm decalajele care există în regiunea noastră", a încheiat Beata Daszynska-Muzyczka.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 865 / 33551
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
League Tables of Legal Advisors MergerMarket - S1 2020 I Pandemia a evaporat o treime din piața de fuziuni și achiziții. China s-a recuperat rapid, SUA – cel mai puternic declin. Ce firme de avocați cu prezență locală s-au evidențiat în Top 20 global, european și în regiunea CEE
Avocații Leroy și Asociații prevăd o creștere a numărului de litigii în comerț și asigurări, solicitările fiind legate de întreruperea activității comerciale. Edgar Jakab, Head of Litigation: Pe lângă mandatele curente, așteptăm o extindere substanțială în perioada următoare și în transporturi și asigurări
Avocații Radu și Asociații SPRL, în colaborare cu EY România, obțin o nouă decizie importantă pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene privind dreptul nerezidenților de a obține rambursarea TVA
Legea mărcilor a fost modificată | Care vor fi efectele aplicării noilor norme și cum se va asigura securitatea juridică și protecția drepturilor conferite titularilor de mărcile înregistrate. Cele mai importante prevederi, explicate de echipa Simion & Baciu
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Dr. Constantin BRÂNZAN, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu peste 40 de ani de experiență în magistratură, se alătură echipei POPESCU & ASOCIAȚII
Cum a trecut prin perioada de lockdown un creator de produse Legal-Tech și ce tendințe a observat în rândul clienților-avocați. George Bărcun, SoftVenture: Singura schimbare pentru noi a fost lipsa prânzului comun și a conversațiilor aferente. Firmele de avocatură au avut o abordare foarte matură și profesionistă. În ultima lună am observat o revitalizare generală și mai mult optimism
Avocații Wolf Theiss estimează o creștere de cca. 20% pe segmentul litigiilor, anul acesta. Ligia-Cecilia Popescu, Partener: Mandate noi s-au concretizat în mai multe domenii. O sursă importantă de litigii și, în special, arbitraje, vor continua să fie proiectele de infrastructură mare, minerit, fiscal și achizițiile publice în domeniul industrial
Echipa MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații se extinde. Cristina Crețu, in-house cu o vastă experiență, și Mihaela Nyerges, avocat specializat în Energie și M&A, s-au alăturat firmei
În ciuda situației „speciale” în care s-a lucrat, avocații Reff & Asociații au fost implicați în toate tipurile de dispute de business. Date fiind viteza cu care s-au adoptat actele normative, precum și lipsa de claritate a acestora, clienții au fost foarte interesați de perspectiva litigioasă a acțiunilor pe care urmau să le întreprindă sau a consecințelor în cazul unei lipse de reacție
Suciu Popa câștigă pentru Hidroelectrica un litigiu care consolidează o creanță de peste 22,2 mil. RON
Cu ce firme internaționale s-au aliat casele locale de avocați și ce onorarii au cerut pentru IPO-ul Hidroelectrica. Stratulat Albulescu a câștigat selecția și gestionează juridic proiectul achiziției activelor CEZ
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...