ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Necesarul de investiţii în cele 12 ţări ale Iniţiativei celor Trei Mări, aproape 600 de miliarde de euro

28 Noiembrie 2019   |   AGERPRES

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Beata Daszynska-Muzyczka, care este şi director executiv al băncii poloneze BGK, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că statele membre ale Iniţiativei celor Trei Mări trebuie să vorbească pe o singură voce în faţa instituţiilor financiare europene pentru ca nevoile lor de finanţare să fie îndeplinite.

 
 
Nevoile de investiţii pentru modernizarea infrastructurii de transport, de energie şi digitală în cele 12 ţări ale Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) se ridică la aproape 600 de miliarde de euro, în timp ce bugetul UE pentru acest tip de investiţii în regiune este de 42 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

"Necesarul de investiţii (în energie, infrastructură şi digitalizare, n.r.) în ţările din această regiune e uriaş. E vorba de aproape 600 de miliarde de euro în ţările I3M, şi asta doar ca să le aducem la nivelul actual al ţărilor din vestul Europei. Iar totalul bugetului alocat de UE pentru această regiune în următorul exerciţiu bugetar este de 42 de miliarde de euro, sumă care pare foarte mare, dar când îi împarţi la cei 7 ani ai exerciţiului bugetar, îţi dă 6 miliarde pe an (pentru toate cele 12 ţări, n.r.). Deci dacă avem nevoie de finanţare de aproape 600 de miliarde de euro, ne-ar trebui 'doar' 100 de ani ca să ajungem din urmă avansul occidental", a declarat Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului din partea băncii poloneze BGK, citând o analiză a companiei de consultanţă SpotData.


Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului, Beata Daszynska-Muzyczka, care este şi director executiv al băncii poloneze BGK, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că statele membre ale Iniţiativei celor Trei Mări trebuie să vorbească pe o singură voce în faţa instituţiilor financiare europene pentru ca nevoile lor de finanţare să fie îndeplinite.

De asemenea, aceasta a arătat că UE va eşua dacă nu modernizează infrastructura energetică şi de transport a statelor I3M.

"(La nivelul Uniunii Europene, n.r.) există multe reglementări, există o abordare foarte bună, dar în acelaşi timp există diferenţe mari în ceea ce priveşte infrastructura (faţă de ţările din centrul şi estul Europei, n.r.). Noi, cele 12 ţări, trebuie să vorbim pe aceeaşi voce în ceea ce priveşte infrastructura, dar şi energia. Energia are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte securitatea energetică (a UE, n.r.). Cum putem noi să eliminăm aceste decalaje de infrastructură care există între ţările noastre, dar şi între ţările noastre şi vestul Europei? Cum putem să ajutăm ca această regiune a noastră să fie tratată în mod egal?", a afirmat Beata Daszynska-Muzyczka.

Aceasta a apreciat că statele membre ale I3M trebuie să abordeze Banca Europeană de Investiţii prin intermediul Fondului de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări.

"Cred că putem să îi convingem pe colegii noştri de la Banca Europeană de Investiţii. Dar trebuie să ridicăm vocea (la nivelul Uniunii Europene, n.r.), e imposibil ca 12 ţări să fie ignorate. Dacă avem iniţiative individuale către Banca Europeană de Investiţii, cred că nu este bine. Dar aşa, 12 ţări care vorbesc pe o singură voce, unite, sunt mult mai puternice. Uitaţi-vă la această regiune, suntem parte a Uniunii Europene. Fără o infrastructură adecvată, această regiune va eşua şi Uniunea Europeană va eşua şi ea. Trebuie să ridicăm vocea şi să ne prezentăm interesele la nivel european", a declarat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului de Investiţii al I3M.

Acesta a declarat că fiecare dintre cele 12 ţări membre ale I3M trebuie să invite BEI să ia parte la iniţiativele Fondului de Investiţii.

"Noi trebuie să spunem răspicat care sunt nevoile pe care le avem, şi nu numai către instituţiile financiare, ci şi la nivelul ministerelor, către şefii de start. Vom semna o scrisoare către ministerele de Finanţelor din fiecare ţară, pentru a invita Banca de Investiţii să ia parte şi la investiţiile Iniţiativei Celei Trei Mări. Vrem să atragem mai multă atenţie din partea Uniunii Europene, să vadă care sunt provocările şi nevoile în această regiune. Fără această voce comună a tuturor ţărilor şi fără această cooperare fantastică, nu vom reuşi să avem o voce puternică şi să ne enunţăm nevoile pe care le avem, şi acest lucru în toate ţările noastre", a afirmat Beata Daszynska-Muzyczka.

Fondul de Investiţii al I3M va finanţa proiecte de energie, transport sau digitalizare din zona celor 12 state care vor conecta ce puţin două ţări, a arătat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului.

"Am vrut să încurajăm miniştrii din cele trei sectoare să coopereze şi să prioritizeze proiectele, astfel încât să putem să venim cu bani publici, cu bani europeni şi cu bani din acest fond de investiţii pentru a putea finanţa proiectele respective. Aceste proiecte trebuie să fie bine structurate şi trebuie să vedem care e cea mai bună structură financiară pentru proiectele din regiunea celor trei mări. Pentru a putea să creăm conectivitate, proiectul trebuie să conecteze cel puţin două ţări, deci trebuie să creăm proiecte transfrontaliere şi numai aşa vom putea să creştem economiile din regiunea noastră. Această regiune prezintă oportunităţi extraordinare de creare a infrastructurii, faţă de infrastructura care există în Europa Occidentală. Cred că fondul va creşte cu încă 1 miliard de euro în anul următor", a apreciat Beata Daszynska-Muzyczka.

De asemenea, Pawel Nierada, membru în Consiliul de Supraveghere al Fondului din partea băncii poloneze BGK, a explicat că scopul este ca proiectele finanţate să aibă impact asupra mai multor ţări din zonă.

"E vorba de proiecte care vor avea impact asupra mai multor ţări, nu doar asupra uneia singure. Ne putem gândi la o serie de proiecte care au aceeaşi natură, dar care se pot desfăşura în ţări diferite. (...) Acesta este un fond de investiţii clasic, tradiţional, nu este o organizaţie care va pune la dispoziţie granturi, nu este o organizaţie care va pune a dispoziţie bani în mod gratuit. Este o companie comercială, care doreşte să ajute economia, dar care se va asigura că investiţiile vor avea şi randament pentru investitorii săi. Motivul cel mai important pentru care dorim ca activitatea fondului să reuşească este că ne dorim să atragem ulterior şi mai mult capital. Nu dorim să concurăm cu fondurile europene pentru infrastructură, nici cu cele naţionale, scopul nostru este să aducem şi mai mulţi bani în regiune", a precizat Pawel Nierada.

Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări este un fond iniţiat în luna mai 2019 de Guvernele Poloniei şi României, prin banca poloneză BGK şi prin banca românească EximBank, cele două instituţii aducând o contribuţie totală de peste 500 de milioane de euro. Fondul îşi propune să finanţeze proiecte din domeniile infrastructură, energie şi digitalizare în spaţiul format de I3M - România, Polonia, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

Preşedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului a explicat că acesta va funcţiona după regulile comerciale de piaţă.

"Acest fond de investiţii este un vehicul financiar, care va funcţiona conform regulilor comerciale de piaţă. Acest instrument financiar va aduce un randament investitorilor. (...) Este o cooperare între 12 ţări. După summitul de la Varşovia (al doilea summit al I3M, din 2017, n.r.) stăteam în cadrul unei discuţii cu preşedintele Donald Trump şi discutam despre această idee extraordinară, şi anume de a înfiinţa şi extinde cooperarea în regiune, regiune care are un istoric comun, cu o perioadă de 50 de ani de comunism care ne-a distrus societatea şi economia. Prin instrumentul financiar susţinem această cooperare, astfel încât să reuşim să creăm prin intermediul acestui fond legături de cooperare, să identificăm proiecte comerciale, să construim infrastructură pe această axă, iar acest tip de cooperare încurajează cooperarea la 3 dimensiuni: cooperarea prezidenţială, guvernamentală şi financiară. Această conectivitate de care avem nevoie este esenţială, fără conectivitate, fără o putere combinată nu vom putea să eliminăm decalajele care există în regiunea noastră", a încheiat Beata Daszynska-Muzyczka.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6424 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...