ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Profitul net al BCR a scăzut cu 50,7% până la 593,2 milioane de lei, în 2019

28 Februarie 2020   |   AGERPRES

Venitul net din comisioane s-a majorat cu 10,4%, ajungând la 780,6 milioane de lei, în timp ce rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 21,1%, până la 352,4 milioane de lei.

 
 
Banca Comercială Română (BCR) a raportat, în 2019, un profit net de 593,2 milioane de lei (125 milioane de euro), în scădere cu 50,7% faţă de anul precedent, în timp ce numărul de clienţi a ajuns la 3,3 milioane, cu 200.000 mai mare de la an la an, arată rezultatele financiare ale băncii, publicate vineri.

Conform raportării, rezultatul operaţional al băncii a crescut cu 9,3%, la 1,786 miliarde de lei (376,5 milioane de euro), de la 1,635 miliarde de lei (351,4 milioane de euro), susţinut de veniturile operaţionale mai mari şi de un control strict al costurilor.

În acelaşi interval, venitul net din dobânzi a crescut cu 10,2%, până la 2,256 miliarde de lei, "pe fondul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât şi al creşterii creditelor şi depozitelor clienţilor, îmbunătăţirii structurii bilanţului contabil şi costurilor mai mici de finanţare ca urmare a rambursării anticipate a finanţării intragrup".


Venitul net din comisioane s-a majorat, la rândul său, cu 10,4%, ajungând la 780,6 milioane de lei, în timp ce rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 21,1%, până la 352,4 milioane de lei.

Rezultatele BCR relevă un venit operaţional în creştere cu 6,2%, în 2019, de 3,490 miliarde de lei, iar cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 1,703 miliarde de lei, mai mari cu 3,2% în comparaţie cu datele din 2018.

În ceea ce priveşte pierderea netă rezultată din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a consemnat o eliberare de provizion de 61,8 milioane de lei, faţă de o alocare de provizion de 121,2 milioane de lei, în 2018.

La 31 decembrie 2019, BCR avea o rată a creditelor neperformante de 4,1%, faţă de 5,8% cât era în aceeaşi perioadă din 2018. În acelaşi timp, gradul de acoperire al creditelor neperformante cu provizioane a ajuns la 116,3%, în ultima lună a anului trecut.

Portofoliul de clienţi al băncii a crescut până la 3,3 milioane, în 2019, de la 3,1 milioane, în 2018.

"Împrumuturile şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 10% până la 40.049 milioane de lei (8.373,2 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2019, de la 36.400,1 milioane de lei (7.805,3 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, susţinute atât de creditele din segmentul corporate (+13,4% faţă de decembrie 2018), cât şi de cele din retail (+8,7% faţă de decembrie 2018). Depozitele clienţilor au crescut uşor cu 4,9% până la 57.791,8 milioane de lei (12.082,8 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2019 faţă de 55.099 milioane de lei (11.814,9 milioane de euro) la data de 31 decembrie 2018, fiind determinate atât de creşterea depozitelor din retail, cât şi a celor corporate", se arată în raportarea financiară BCR.

Pe parcursul anului trecut, portofoliul total de credite acordate de BCR a crescut cu 10%, datorită atât segmentului de retail, cât şi celui corporate. De asemenea, au fost înregistrate credite nou acordate în valoare de peste 7,8 miliarde de lei în dreptul persoanelor fizice (credite ipotecare şi nevoi personale) şi microîntreprinderilor. De altfel, creditele noi pentru microîntreprinderi au crescut cu 31,5%, în 2019 faţă de anul anterior, datorită finanţărilor mai mari acordate în cadrul programului Start-Up Nation, precizează banca.

Pe de altă parte, în cazul companiilor, BCR a consemnat anul trecut finanţări noi (inclusiv subsidiara BCR Leasing) de peste 7,4 miliarde de lei, dintre care 40% credite de investiţii. În acest context, stocul de finanţare pentru segmentul IMM au fost în creştere cu 12,3%, faţă de anul 2018.

Totodată, segmentul de real estate a crescut cu 34,3% în comparaţie cu anul trecut, ca urmare a noilor proiecte de construcţii de birouri şi spaţii comerciale finanţate în ultimul an.

Potrivit sursei citate, în Start-Up Nation pentru microîntreprinderi, banca a finanţat 2.500 de start-up-uri, din totalul celor 7.000 de antreprenori care au apelat la instituţiile bancare prin acest program.

La capitolul digitalizare, numărul clienţilor digitali activi ai BCR a crescut cu 34% în 2019, comparativ cu anul anterior, prin lansarea primului credit negarantat complet digital şi a primei facilităţi online de refinanţare a creditelor.

Aplicaţia George a ajuns la 720.000 de utilizatori, înregistrând o creştere de 76% a vânzărilor de produse digitale. Anul trecut, pentru George au fost aduse 84 de noi funcţionalităţi integrate atât pe platforma mobile, cât şi cea pentru web. Anul trecut, BCR a lansat şi George Credit, primul împrumut de nevoi personale complet digital cu 3.800 de credite de nevoi personale acordate în primele trei luni şi prima facilitate online de refinanţare a creditelor.

Tot pe digitalizare, banca a lansat platforma online Casa Mea App, care gestionează fluxul de documente pentru creditele ipotecare, deja utilizată pentru unul din patru credite ipotecare nou acordate.

În 2019, profitul net al Grupului BCR a fost de 593,2 milioane lei (125 milioane de euro), "influenţat de constituirea unui provizion excepţional, obţinând totodată cel mai bun rezultat operaţional din ultimii cinci ani, susţinut de creşterea puternică a creditării".

În decembrie 2019, BCR a lansat prima emisiune de obligaţiuni nepreferenţiale de rang senior din România şi din Europa Centrală şi de Est, în valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 22 de centre de afaceri şi 18 birouri mobile dedicate companiilor şi 514 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o reţea naţională de peste 2.000 de bancomate şi 15.200 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 173 / 33214
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO - Litigii în timpul Stării de Urgență | Avocații ZRVP, invitații acestora și BizLawyer vin în sprijinul profesioniștilor și justițiabililor. Azi, primul episod: Valerian Cioclei (Partner of Counsel) și Doru Cosmin Ursu (Managing Associate) reevalueză impactul și analizează consecințele Decretului prezidențial privind instaurarea Stării de Urgență și actelor normative subsecvente
Primul proces simulat din România, realizat exclusiv prin intermediul unei platforme online. La derularea acestuia au participat magistrați din cadrul Tribunalului Timiș, precum și membrii fondatori ai grupului Digital Lawyers
Statul a acceptat oferta îmbunătățită a firmelor de avocați care îi reprezintă interesele în arbitrajul ICSID cerut de ALPIQ. Buget de 3,7 mil. lei în 2020
Gilescu Văleanu & Partenerii devine parte a bnt attorneys in CEE. Doi avocați sunt promovați pe poziția de parteneri
CNAIR plătește avocaților onorarii în plaja 100-300 Euro pe oră în litigiile arbitrale. Ce firme de avocați lucrează pentru compania responsabilă de infrastructura rutieră
”Sky is the limit”, sau norocul de a lucra într-o firmă de avocatură în care se oferă oportunități nelimitate | Mihail Boian, numit recent Partener D&B David și Baias: Încerc să ghidez și să provoc colegii spre o gândire originală și ”out of the box”, spre soluții deschise și îndrăznețe
Viața merge înainte | Practica de insolvență de la Mușat & Asociații a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultima perioadă. Mihai Popa, Partener: Ne așteptăm ca serviciile noastre de asistență și analiză pe perioada unui management de criză să fie la mare căutare
Viața merge înainte | Avocații Reff & Asociații explică efectul aplicării prevederilor legislative nou introduse în domeniul achizițiilor publice. Firma este partener strategic pentru unele dintre cele mai importante autorități publice și operatori economici, în acest domeniu
Victorie importantă pentru cea mai mare societate de transport public din România, obținută de echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
Avocatul gulerelor albe | Povestea de carieră a unui avocat de drept penal. Mihai Mareș: Avocatura este o profesie meritorie, în care nu contează vârsta sau anii de experienţă
Grupul de lucru Voicu Filipescu dedicat contextului Covid-19: Asistență telefonică de urgență
Viața merge înainte | Cei mai buni profesioniști în domeniul mărcilor industriale, evidențiați în clasamentul IP Stars 2020. NNDKP și ZRVP, lideri pe segmentele analizate, poziții fruntașe pentru Mușat & Asociații și TZA
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...