ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă pentru terminalul LNG din Alexandroupoli

13 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită.

 
 
Producătorul român de gaze Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupoli, Grecia, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Volintiru, directorul general al companiei.

"Sigur, 100% vom participa", a arătat Volintiru.

Gastrade, companie de utilităţi din Grecia şi dezvoltator al terminalului LNG Alexandroupoli, a lansat pe 10 ianuarie 2020 a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea proiectului, care, pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, va furniza gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria, aflat în construcţie, şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie realizate în regiune.


Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni,proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită. Acest proiect va satisface cererea în creştere pentru gaze din regiune pe termen mediu şi lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul şi pătrunderea pe piaţa gazelor naturale.

Pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze natural prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este în construcţie şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie construite în regiune.

Companiile care şi-au exprimat deja interesul pentru prima fază a testului de piaţă sunt eligibile să depună oferte angajante către Gastrade. Liniile directoare stabilesc condiţiile prin care noi participanţi interesaţi pot lua parte la cea de-a două fază a testului de piaţă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 februarie, 2020.

În prima fază a testului de piaţă, 20 de companii au înaintat declaraţii de interes pentru un total de 12,2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare şi livrare către sistemul naţional grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS). Declaraţiile de interes pentru participarea la proiect au depăşit capacitatea tehnică a acestuia, proiectată la 5,5 bcm pe an.

Gastrade se aştepta să primească oferte angajante de la o gamă largă de participanţi, inclusiv de la companii de aprovizionare cu gaz natural, companii de furnizare a electricităţii, alţi utilizatori finali, companii de distribuţie a gazelor şi traderi. După o procedură de alocare a capacităţii supravegheată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (RAE), participanţii alocaţi vor trebui să semneze acorduri de rezervare a capacităţii în conformitate cu modelul relevant aprobat de RAE.

Proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare şi regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea şi regazificarea LNG, care va fi staţionată la 17,6 km faţă de ţărmul oraşului Alexandroupoli din nord-estul Greciei, şi o conductă de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat către NNGTS şi mai departe către utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, România, Turcia, apoi către Moldova, Ucraina şi Ungaria.

FSRU va avea o capacitate de regazificare şi furnizare de 5,5 bcm pe an şi o capacitate maximă tehnică de regazificare şi furnizare de 22,8 milioane de metri cubi pe zi.

Procesul de licitaţie pentru construcţia acestui proiect este în desfăşurare. Proiectul este planificat a deveni operaţional din punct de vedere comercial, în trimestrul trei al anului 2022. Proiectul este inclus în lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun şi are o autorizare completă.

În decembrie 2019, compania greacă de gaz DEPA şi Gastrade au semnat un acord final pentru achiziţia unei cote de 20% din Gastrade de către DEPA.

Pe 8 ianuarie 2020, Bulgartransgaz (BTG), compania bulgară de transport a gazelor naturale, şi Gastrade au semnat un acord pentru participarea cu 20% a BTG la Gastrade.

Şi Romgaz este interesată să preia 20% din compania de proiect care realizează acest terminal în Grecia, după cum declara, în august, directorul general al companiei, Adrian Volintiru.

"Acolo este o structură deja definită, cu cinci acţionari, iar noi am dori o participaţie de 20%, despre asta este vorba. Dar decizia logică aparţine acţionarului majoritar şi va fi luată la momentul respectiv. Deocamdată, suntem în procesul de evaluare de risc şi din punct de vedere economic al indicatorilor, aşa cum ne-au fost prezentaţi de partea greceasca", a precizat Volintiru.

Potrivit acestuia, grecii vor lua o decizie finală în prima parte a acestui an.

"Este o investiţie nouă. Ar putea fi avantajos pentru noi să cumpărăm LNG şi apoi vezi ce faci cu el, de la acel terminal, fie faci swap, fie îl aduci prin conductă. Conducta dintre Grecia şi Bulgaria are exact acest scop şi ne va ajuta", a adăugat oficialul Romgaz.

Volintiru a mai spus că investiţia iniţială pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus încă o valoare asemănătoare în cei doi ani de execuţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6333 / 7957
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului. Afaceri de 1,5 mil E, anul trecut
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...