ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă pentru terminalul LNG din Alexandroupoli

13 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită.

 
 
Producătorul român de gaze Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupoli, Grecia, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Volintiru, directorul general al companiei.

"Sigur, 100% vom participa", a arătat Volintiru.

Gastrade, companie de utilităţi din Grecia şi dezvoltator al terminalului LNG Alexandroupoli, a lansat pe 10 ianuarie 2020 a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea proiectului, care, pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, va furniza gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria, aflat în construcţie, şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie realizate în regiune.


Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni,proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită. Acest proiect va satisface cererea în creştere pentru gaze din regiune pe termen mediu şi lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul şi pătrunderea pe piaţa gazelor naturale.

Pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze natural prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este în construcţie şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie construite în regiune.

Companiile care şi-au exprimat deja interesul pentru prima fază a testului de piaţă sunt eligibile să depună oferte angajante către Gastrade. Liniile directoare stabilesc condiţiile prin care noi participanţi interesaţi pot lua parte la cea de-a două fază a testului de piaţă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 februarie, 2020.

În prima fază a testului de piaţă, 20 de companii au înaintat declaraţii de interes pentru un total de 12,2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare şi livrare către sistemul naţional grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS). Declaraţiile de interes pentru participarea la proiect au depăşit capacitatea tehnică a acestuia, proiectată la 5,5 bcm pe an.

Gastrade se aştepta să primească oferte angajante de la o gamă largă de participanţi, inclusiv de la companii de aprovizionare cu gaz natural, companii de furnizare a electricităţii, alţi utilizatori finali, companii de distribuţie a gazelor şi traderi. După o procedură de alocare a capacităţii supravegheată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (RAE), participanţii alocaţi vor trebui să semneze acorduri de rezervare a capacităţii în conformitate cu modelul relevant aprobat de RAE.

Proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare şi regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea şi regazificarea LNG, care va fi staţionată la 17,6 km faţă de ţărmul oraşului Alexandroupoli din nord-estul Greciei, şi o conductă de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat către NNGTS şi mai departe către utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, România, Turcia, apoi către Moldova, Ucraina şi Ungaria.

FSRU va avea o capacitate de regazificare şi furnizare de 5,5 bcm pe an şi o capacitate maximă tehnică de regazificare şi furnizare de 22,8 milioane de metri cubi pe zi.

Procesul de licitaţie pentru construcţia acestui proiect este în desfăşurare. Proiectul este planificat a deveni operaţional din punct de vedere comercial, în trimestrul trei al anului 2022. Proiectul este inclus în lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun şi are o autorizare completă.

În decembrie 2019, compania greacă de gaz DEPA şi Gastrade au semnat un acord final pentru achiziţia unei cote de 20% din Gastrade de către DEPA.

Pe 8 ianuarie 2020, Bulgartransgaz (BTG), compania bulgară de transport a gazelor naturale, şi Gastrade au semnat un acord pentru participarea cu 20% a BTG la Gastrade.

Şi Romgaz este interesată să preia 20% din compania de proiect care realizează acest terminal în Grecia, după cum declara, în august, directorul general al companiei, Adrian Volintiru.

"Acolo este o structură deja definită, cu cinci acţionari, iar noi am dori o participaţie de 20%, despre asta este vorba. Dar decizia logică aparţine acţionarului majoritar şi va fi luată la momentul respectiv. Deocamdată, suntem în procesul de evaluare de risc şi din punct de vedere economic al indicatorilor, aşa cum ne-au fost prezentaţi de partea greceasca", a precizat Volintiru.

Potrivit acestuia, grecii vor lua o decizie finală în prima parte a acestui an.

"Este o investiţie nouă. Ar putea fi avantajos pentru noi să cumpărăm LNG şi apoi vezi ce faci cu el, de la acel terminal, fie faci swap, fie îl aduci prin conductă. Conducta dintre Grecia şi Bulgaria are exact acest scop şi ne va ajuta", a adăugat oficialul Romgaz.

Volintiru a mai spus că investiţia iniţială pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus încă o valoare asemănătoare în cei doi ani de execuţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 54 / 32871
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații lansează ediția 2020 a compendiului legislativ „Better Business in Romania”
Reff & Asociații deschide un birou regional la Cluj-Napoca și o recrutează pe avocata Olguța Lazăr pentru a-l coordona
Ce firme de avocați au lucrat în cele mai mari tranzacții din 2019 | Reff & Asociații și Wolf Theiss au asistat cele mai multe fuziuni și achiziții din Top 10. Echipele care au gestionat juridic fiecare proiect
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează departamentul de litigii prin cooptarea Iuliei Stănciulescu-Ilie pe poziția de Partener. Firma estimează o creștere de cca 10% a ponderii litigiilor în venituri
Bondoc & Asociații a asistat McGuire Woods în procesul de transformare și de vanzare a entității din România
Europa emergentă rămâne un magnet pentru tranzacțiile internaționale. Gabriel Sidere, Managing Partner CMS România: Ne așteptăm ca în 2020 să asistăm la consolidarea piețelor de M&A din regiune și la menținerea trendului ascendent al investițiilor externe în tranzacții M&A cu o componentă transfrontalieră
Dentons își întărește practica de Banking & Finance la nivel regional
Noerr își întărește echipa corporate ̸ M&A, real estate și litigii. Iulian Sorescu devine Partener
RIL. Hotărârea ICCJ 1 ̸2020 | AVRAM LAW a asistat Asociația Română a Băncilor la redactarea memoriului în vederea soluționării chestiunii privind poprirea asupra conturilor instituțiilor publice
Cum lucrează și ce mandate primește echipa axată pe Fiscalitate ̸Taxe de la Țuca Zbârcea & Asociații. Alianța cu Andersen Global oferă acces la know-how și competențe globale, dar și la proiecte transfrontaliere și clienți internaționali
Anda Todor, fost coordonator al biroului Dentons, se alătură firmei Istocescu & Vintilă ca Managing Partner. Todor, Istocescu & Vintilă – TIV Legal vrea să imprime o nouă tendință pe piața locală de avocatură
Mitel & Asociații a asistat fondul ACCESSION II în vânzarea companiilor Lipomin SA şi Carpatina SA. Ce avocați a avut Prodal 94, firma lui Jabbar Kanani, în această achiziție
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...