ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă pentru terminalul LNG din Alexandroupoli

13 Ianuarie 2020   |   AGERPRES

Proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită.

 
 
Producătorul român de gaze Romgaz va participa la a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea terminalului de gaze naturale lichefiate (LNG) din Alexandroupoli, Grecia, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adrian Volintiru, directorul general al companiei.

"Sigur, 100% vom participa", a arătat Volintiru.

Gastrade, companie de utilităţi din Grecia şi dezvoltator al terminalului LNG Alexandroupoli, a lansat pe 10 ianuarie 2020 a doua etapă a testului de piaţă privind realizarea proiectului, care, pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, va furniza gaze naturale prin interconectorul Grecia-Bulgaria, aflat în construcţie, şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie realizate în regiune.


Aceasta este o etapă obligatorie pentru rezervările de capacitate în acest proiect.

Potrivit unui comunicat al companiei, remis, luni,proiectul îşi propune să ofere un sistem de furnizare a gazelor naturale către pieţele din sud-estul Europei, oferind regiunii siguranţa unei aprovizionări constante, diversificarea rutelor şi surselor de gaze naturale, flexibilitatea preţurilor şi concurenţă sporită. Acest proiect va satisface cererea în creştere pentru gaze din regiune pe termen mediu şi lung, oferind acces regional la LNG, sprijinind accesul şi pătrunderea pe piaţa gazelor naturale.

Pentru Bulgaria, România, Serbia şi alte pieţe din sud-estul Europei, proiectul va furniza gaze natural prin interconectorul Grecia-Bulgaria care este în construcţie şi prin celelalte conducte existente sau care urmează să fie construite în regiune.

Companiile care şi-au exprimat deja interesul pentru prima fază a testului de piaţă sunt eligibile să depună oferte angajante către Gastrade. Liniile directoare stabilesc condiţiile prin care noi participanţi interesaţi pot lua parte la cea de-a două fază a testului de piaţă. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 februarie, 2020.

În prima fază a testului de piaţă, 20 de companii au înaintat declaraţii de interes pentru un total de 12,2 miliarde de metri cubi (bcm) pe an privind capacitatea de regazificare şi livrare către sistemul naţional grecesc de furnizare a gazului natural (NNGTS). Declaraţiile de interes pentru participarea la proiect au depăşit capacitatea tehnică a acestuia, proiectată la 5,5 bcm pe an.

Gastrade se aştepta să primească oferte angajante de la o gamă largă de participanţi, inclusiv de la companii de aprovizionare cu gaz natural, companii de furnizare a electricităţii, alţi utilizatori finali, companii de distribuţie a gazelor şi traderi. După o procedură de alocare a capacităţii supravegheată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (RAE), participanţii alocaţi vor trebui să semneze acorduri de rezervare a capacităţii în conformitate cu modelul relevant aprobat de RAE.

Proiectul cuprinde o unitate de plutire, depozitare şi regazificare offshore (FSRU) pentru primirea, stocarea şi regazificarea LNG, care va fi staţionată la 17,6 km faţă de ţărmul oraşului Alexandroupoli din nord-estul Greciei, şi o conductă de transport a gazelor prin care gazul natural va fi livrat către NNGTS şi mai departe către utilizatorii finali din Grecia, Bulgaria, Serbia, Macedonia, România, Turcia, apoi către Moldova, Ucraina şi Ungaria.

FSRU va avea o capacitate de regazificare şi furnizare de 5,5 bcm pe an şi o capacitate maximă tehnică de regazificare şi furnizare de 22,8 milioane de metri cubi pe zi.

Procesul de licitaţie pentru construcţia acestui proiect este în desfăşurare. Proiectul este planificat a deveni operaţional din punct de vedere comercial, în trimestrul trei al anului 2022. Proiectul este inclus în lista Uniunii Europene a proiectelor de interes comun şi are o autorizare completă.

În decembrie 2019, compania greacă de gaz DEPA şi Gastrade au semnat un acord final pentru achiziţia unei cote de 20% din Gastrade de către DEPA.

Pe 8 ianuarie 2020, Bulgartransgaz (BTG), compania bulgară de transport a gazelor naturale, şi Gastrade au semnat un acord pentru participarea cu 20% a BTG la Gastrade.

Şi Romgaz este interesată să preia 20% din compania de proiect care realizează acest terminal în Grecia, după cum declara, în august, directorul general al companiei, Adrian Volintiru.

"Acolo este o structură deja definită, cu cinci acţionari, iar noi am dori o participaţie de 20%, despre asta este vorba. Dar decizia logică aparţine acţionarului majoritar şi va fi luată la momentul respectiv. Deocamdată, suntem în procesul de evaluare de risc şi din punct de vedere economic al indicatorilor, aşa cum ne-au fost prezentaţi de partea greceasca", a precizat Volintiru.

Potrivit acestuia, grecii vor lua o decizie finală în prima parte a acestui an.

"Este o investiţie nouă. Ar putea fi avantajos pentru noi să cumpărăm LNG şi apoi vezi ce faci cu el, de la acel terminal, fie faci swap, fie îl aduci prin conductă. Conducta dintre Grecia şi Bulgaria are exact acest scop şi ne va ajuta", a adăugat oficialul Romgaz.

Volintiru a mai spus că investiţia iniţială pentru Romgaz ar fi de 12,5 milioane de euro, plus încă o valoare asemănătoare în cei doi ani de execuţie.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1091 / 33907
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații își consolidează practica de drept societar ̸ M&A prin cooptarea Mădălinei Ivan
MPR Partners | Maravela, Popescu & Asociații implementează o platformă de inteligență artificială pentru sectorul juridic. Firma de avocați urmărește dezvoltarea în sfera digitală și accelerează pe zona de tehnologie
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAŢII is recruting ambitious graduates to join the firm’s consultancy and litigation practices
Înalta Curte repune inspecția fiscală în termenul legal. Avocații Radu și Asociații au contribuit la obținerea deciziei
Bondoc & Asociatii, alături de Eviva Energy într-un proiect complex de restructurare a unei datorii provenind dintr-o tranzacție anterioară
Ce proiecte i-au ținut ocupați pe avocații de Banking & Finance de la KPMG Legal. Laura Toncescu, Partener: Primele 8 luni ale acestui an au fost extrem de încărcate. Proiectele de tip NPLs au frânat, dar solicitările de asistență au fost dintre cele mai variate, de la regulatory, până la tranzacții, due diligence, AML și digitalizare
Proiecte de finanțare, inclusiv din fonduri europene, preluarea unei instituții financiare-nebancare și achiziția de NPL-uri, printre mandatele cheie ale echipei de Banking&Finance de la Bohâlțeanu & Asociații în S1 2020. Daniela Milculescu, Partener: Digitalizarea serviciilor devine principala preocupare a jucătorilor din piața în domeniul financiar
Echipa de Real Estate de la Wolf Theiss este implicată în mai multe finanţări imobiliare, una dintre acestea fiind printre cele mai mari proiecte ale acestui an, din punct de vedere al valorii. Implicați în numeroase procese de due diligence cu componente imobiliare semnificative, avocații spun că au constatat un interes sporit pentru reluarea unor tranzacţii de M&A şi un număr semnificativ de proiecte amânate au fost reiniţiate
Refinitiv | Cum s-au împărțit fuziunile mid-market, în primele 8 luni din 2020, pe firmele de avocatură active și la București. Tranzacții mai mici și mai puține în Europa Estică
Firma de avocatură Stratulat Albulescu își va muta birourile în clădirea One Herăstrău Office. Relocarea coincide cu o perioadă de creștere susținută, 13 avocați fiind recrutați de la începutul anului 2020
Echipa de Real-Estate de la Popescu & Asociații asistă unul dintre cei mai mari retaileri de FMGC în cadrul extinderii, în negocieri privind preluarea altor concurenți locali și în diverse achiziții imobiliare. Loredana Popescu, Partener: Am observat în ultima perioadă o creștere a solicitărilor de finanțare. Zona de achiziție ̸ arendă pentru terenuri agricole pare din ce în ce mai atrăgătoare pentru investitori
Noerr a asistat concernul sud-coreean Doosan în tranzacția de vânzare a platformei industriale IMGB. Avocații au oferit asistență coreenilor de-a lungul întregului proces de exit din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...