ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Săptămâna viitoare vor fi declanşate procedurile legale pentru accesarea ajutoarelor destinate TAROM şi Blue Air. Bode: Cel mai greu lucru de recuperat în industria de transport aerian este piaţa

29 Iulie 2020   |   AGERPRES

”Aplicând măsurile din planul de restructurare pe cei patru piloni pe care i-am indicat aici, noi estimăm că din 2024 compania TAROM va fi pe profit", a explicat ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

 
 
Planul de restructurare este obligatoriu de aplicat în cazul TAROM, iar dacă nu este dus la îndeplinire acum, este ultimul drum, este ultima şansă de a folosi ''această fereastră de oportunitate'' generată de criza de coronavirus pentru ''a curăţa această companie'', a declarat, marţi seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode.

Şeful de la Transporturi a precizat că în luna iulie, cel mai târziu săptămâna viitoare, vor fi declanşate procedurile legale pentru accesarea ajutoarelor destinate TAROM şi Blue Air, urmând să fie asigurate fondurile necesare pentru cele două companii pentru a depăşi această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus.

"Situaţia este foarte gravă în tot ce înseamnă industrie de transport aerian din Europa. Traficul a scăzut cu peste 90-95%, la fel şi pentru companiile româneşti şi, practic, acestea nu au încasări. Nu au zburat, nu au zburat nu din vina lor. Nu din vina TAROM nu pot zbura la Roma sau la Viena. Avem interdicţie să zburăm în aceste state. Am dat două exemple. Vorbim despre două companii - TAROM şi Blue Air - două companii în care la una statul este acţionar cu 97%, la cealaltă este acţionariat privat, companie românească 99,99%. Vorbim de o companie cu o cifră de afaceri pe anul trecut - TAROM, 1,5 miliarde de lei, Blue Air, 2,1 miliarde de lei. De ce spun aceste cifre? Au plătit taxe şi impozite la zi la stat. Vorbim de o companie - TAROM, 1.776 de angajaţi, cu 29 de aeronave, Blue Air, 926 de angajaţi, cu 20 de aeronave, deci companii importante. De exemplu, Blue Air asigura 25% din piaţa de low-cost din România. Cel mai greu lucru de recuperat în industria de transport aerian este piaţa. Odată ce ai pierdut piaţa, este aproape imposibil să poţi să recuperezi această piaţă. De aceea, eu cred că noi, Guvernul României, am făcut şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a salva aceste companii", a afirmat Bode, la Digi 24.

El a reamintit că statul român a acordat în februarie un ajutor de salvare companiei TAROM în valoare de 37 de milioane de euro.

"Acest ajutor de salvare se va transforma în ajutor de restructurare odată ce planul de restructurare va fi depus şi aprobat de către Comisia Europeană. Vom permite accesarea unui credit cu garanţii de stat pentru compania TAROM, vorbim de aproximativ 64 de milioane de euro, pentru a traversa această perioadă", a menţionat ministrul.

În ceea ce priveşte Blue Air, statul român i-a facilitat un împrumut în valoare de 30 de milioane de lei pentru a-şi plăti certificatele verzi, fără de care aeronavele sale nu mai puteau zbura.

"Pentru compania Blue Air, în aprilie am facilitat prin Eximbank un împrumut - vorbim de 30 de milioane de lei - prin care şi-au plătit acele certificate verzi obligatorii, altfel intrau într-o etapă foarte dificilă şi nu mai puteau zbura. Pentru ei, avem în discuţie în acest moment, tot aşa, un credit cu garanţii de stat. Vorbim de 60 de milioane de euro, dar, încă o dată, cu notificarea Comisiei Europene, notificarea Băncii Naţionale, pentru că Blue Air a demarat procedura de intrare în concordat preventiv şi trebuie să notificăm Banca Naţională pentru a acorda o derogare în baza reglementărilor internaţionale şi, bineînţeles, toată lumea întreabă: Vreţi să deveniţi acţionar la Blue Air? Păi, noi acordăm aceste garanţii pe baza unei ipoteci. Noi vom pune ipotecă de grant... noi ipotecăm o parte din acţiuni şi un bun aparţinând companiei Blue Air. Noi ne dorim ca în perioada în care acest credit este accesat să poată fi returnat şi să nu fim obligaţi să preluăm pachetul de acţiuni cu care Blue Air garantează acest ajutor de stat. De asemenea, să putem să ridicăm ipoteca de pe bunul pe care Blue Air îl are. Este vorba despre un teren pe care compania Blue Air îl deţine în valoare de aproximativ 40 de milioane de euro. Atât este evaluat. Cu aceste garanţii, că nu are cu ce să garanteze cu altceva, toate aeronavele, cele 20 de aeronave sunt în leasing, şi atunci garantează cu acţiunile, respectiv cu acest bun. În luna iulie vom notifica Comisia Europeană, cel mai târziu săptămâna viitoare, vom declanşa procedurile legale pentru accesarea acestor ajutoare şi vom asigura fondurile necesare atât pentru TAROM, cât şi pentru Blue Air pentru a trece această perioadă de criză", a explicat ministrul.

Lucian Bode a dat asigurări că cei doi operatori aerieni au luat măsuri în această perioadă pentru a reduce costurile şi, în consecinţă, presiunea pe buget.

"Atât Blue Air, cât şi TAROM au luat măsuri în această perioadă. De exemplu, din cei 926 de angajaţi, Blue Air a trimis peste 80% în şomaj tehnic, a redus programul de lucru de la 5 la 4 zile. TAROM, în acest moment, are peste 600 de angajaţi în şomaj tehnic, a redus programul de lucru de la 5 la 4 zile, asta înseamnă că a scăzut presiunea cu 20% pe buget. Planul de restructurare este obligatoriu şi acest plan de restructurare, din punctul meu de vedere, pentru compania TAROM, dacă nu este dus la îndeplinire acum, este ultimul drum. Şi vă spun: este ultima şansă să folosim această fereastră de oportunitate generată de criză pentru a curăţa această companie", a avertizat oficialul MTIC.

Ministrul Transporturilor a subliniat că planul de restructurare la TAROM nu presupune doar reducerea de personal, ci şi reînnoirea flotei, închiderea unor rute neprofitabile, precum şi reducerea numărului de agenţii, atât din România, cât şi din străinătate.

"Ce înţeleg prin plan de restructurare? Nu înţeleg doar reducerea de personal, pentru că într-adevăr noi avem aici - şi nu vorbesc că avem cu 600 de angajaţi mai mult sau cu 800. Noi avem în medie cu 25 de angajaţi/aeronavă mai mult decât media companiilor aeriene din lume. Avem un şef la 9 angajaţi, ceea ce nu este în regulă. 192 de şefi în compania TAROM. Ne propunem să reînnoim flota, pentru că astăzi avem 29 de aeronave: 13 ATR-uri, patru Airbus-uri, 12 Boeing-uri. Vindem cele nouă ATR-uri vechi, o să încasăm în jur de 30 de milioane de dolari, rămânem anul viitor cu nouă ATR-uri noi, patru Airbus-uri şi 10 Boeing-uri. Cu această flotă, cu cele 23 de aeronave, mai departe optimizarea comercială. Acum, noi am avut rute, mai exact şapte rute externe şi două rute interne, pe pierdere. Aceste rute vor fi închise. Vorbesc despre Cluj-Iaşi, respectiv despre Iaşi-Timişoara. Sunt două rute care erau pe pierderi pentru TAROM. În acest moment vorbim despre 3-4 rute profitabile. (...) De asemenea, reducerea numărului de agenţii, atât cele externe, cât şi cele interne. Noi avem 16 agenţii în ţară. Vor rămâne şase. Avem 14 agenţii externe, vor rămâne două: la Bruxelles şi la Chişinău", a explicat Bode.

De asemenea, TAROM îşi va reduce costurile cu combustibilul, deoarece îşi va renegocia contractul.

"Optimizarea costurilor, pentru că cel mai mare cost este cel legat de combustibil, preţul combustibilului. Avem un contract în derulare, îl vom renegocia şi vom reduce costurile cu combustibilul. De asemenea, odată ce vom avea în flotă aeronave noi, acestea vor avea un consum mai mic şi, pe cale de consecinţă, vom cheltui mai puţin cu combustibilul", a subliniat ministrul.

Întrebat care ar fi pericolul dacă TAROM nu va respecta planul de restructurare, Bode a răspuns: "Ar fi o ruşine pentru România să intre în galeria celor trei ţări - din câte îmi amintesc sunt trei ţări în Europa, Slovenia, Slovacia şi Lituania, care nu au companii naţionale. Nu vom ajunge aici, pentru că, aplicând măsurile din planul de restructurare pe cei patru piloni pe care i-am indicat aici, noi estimăm că din 2024 compania TAROM va fi pe profit".

"Nu luăm în calcul faptul că nu vom primi o aprobare din partea Comisiei Europene pentru acest plan de restructurare, pentru că noi am prenotificat. Imediat ce am acordat acel ajutor de salvare, noi am venit cu un memorandum în Guvern şi am aprobat planul prin Memorandum de acordare a acestui ajutor de stat pentru TAROM şi Blue Air. Am prenotificat Comisia Europeană şi am convingerea că vom primi aprobare şi vom face aceşti paşi înainte", a adăugat el.

În prezent, TAROM are în flotă 13 ATR-uri, patru fiind aeronave noi, primite în primele trei luni ale anului în curs, dintr-un total de nouă aeronave de tip ATR 72-600 care au fost închiriate în leasing operaţional. TAROM operează în prezent pe zborurile externe şi interne cu 29 de aeronave.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 53 / 33684
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt campionii pieței locale, evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2020 | Cei mai buni profesioniști în copyright, brevete și mărci industriale: ZRVP și Simion & Baciu au cele mai multe recomandări, Mușat & Asociații și NNDKP, pe podium
Trofin & Asociații a intrat în doilea arbitraj ICSID și are, alături de LDPP, cele mai multe mandate la Tribunalul arbitral din Washington. Ce firme locale asigură apărarea statului român în cele 8 dosare și ce onorarii primesc firmele angajate de stat
Finanțele restartează procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de 2.200 lei
Avocații Leroy și Asociații spun că se observă o revenire ușoară la „normal” | Dacă lunile trecute clienții cereau suport legal pentru desfășurarea activității în condiții de siguranță, acum sunt solicitări de tipul day-to-day business și se reiau proiectele amânate în ultimele luni
Încă o victorie pentru avocații ZRVP. Investitorii din parcurile industriale rămân scutiți de impozitul pe imobile, a confirmat Înalta Curte de Casație și Justiție
LegiTeam: Senior Associate | Reff & Associates is looking for experienced lawyers (Dispute Resolution)
LegiTeam: Associate | Reff & Associates is looking for Lawyers (Dispute Resolution)
Specialiștii în insolvență de la Popescu & Asociații sunt implicați în proceduri judiciare în care masa credală cumulată depășește un miliard de euro. Octavian Popescu, Managing Partner: În toamnă se vor putea măsura cu adevărat efectele pandemiei. Mă aștept să crească semnificativ nivelul încărcăturii nu numai în România, dar și la nivel european
Musliu & Asociații a asistat Trust Motors în preluarea afacerilor Opel din România. Mandat complet pentru echipa coordonată de Diana Musliu, Managing Partner
INTERVIU | Ionuț Bohâlțeanu, Managing Partner Bohâlțeanu & Asociații, firma de avocați care asistă Bursa de Valori la înființarea Contrapărții Centrale: Semnarea acordului cu CC&G era un element vital în demararea procesului de autorizare. Proiectul va căpăta viteză în perioada următoare
Avocații PNSA obțin o soluție importantă pentru ARACO și mai multe companii de construcții, legată de ajustarea prețului în contracte de achiziție publică. O instrucțiune a președintelui ANAP, anulată
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP și Norton Rose Fulbright în arbitrajul ICC cu statul român și a câștigat peste 300 mil. lei. Pretenții mai mari, la orizont
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...