
Şeful ANRM: Neregulile găsite de Corpul de control al premierului au blocat investiţii de sute de milioane de euro
09 Iulie 2020
AGERPRESÎn perioada analizată de corpul de control al premierului, la conducerea instituţiei au fost Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.
Corpul de control al premierului a găsit multiple nereguli în activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în perioada 2017-2018, de la conflicte de interese şi neplata unor redevenţe, la blocarea a peste 450 de licenţe, ceea ce a dus la îngheţarea unor investiţii de sute de milioane de euro, a afirmat Nicolae Turdean, preşedintele instituţiei.
"Au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012. Practic, în toată această perioadă, foarte puţine dintre licenţele negociate au fost şi aprobate, marea majoritate fiind blocate", a precizat Turdean.
"Au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012. Practic, în toată această perioadă, foarte puţine dintre licenţele negociate au fost şi aprobate, marea majoritate fiind blocate", a precizat Turdean.
Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu au fost aprobate este calitatea proastă a documentaţiei puse spre aprobare, cu ambiguităţi şi cu greşeli, precum şi faptul că, odată schimbată componenţa Guvernului, tot lanţul de avizare trebuie reluat de la început.
"În ultima perioadă am reuşit deja să introducem în circuitul de aprobare 21 dintre licenţele blocate. Din cele 21, două au fost deja aprobate. În săptămânile viitoare vor mai supuse aprobării încă două. Din analiza pe care am făcut-o în cazul a cinci dintre aceste licenţe, rezultă că au fost investiţii blocate de 80-100 de milioane de euro doar în cazul lor. Este vorba de investiţii în fabrici de îmbuteliere ape minerale, de apă terapeutică, staţii de măcinare cu încasare-sortare, fabrică de rigips. Investitorii au stat cu banii ani de zile, sperând să vor fi aprobate, iar fără licenţă nu îţi dă nimeni credit să investeşti", a arătat şeful ANRM, , într-o întâlnire cu presa.
O altă neregulă găsită a fost faptul că ANRM şi ANAF nu au colaborat deloc în această perioadă, astfel că nu a existat niciun schimb de informaţii în legătură cu plata redevenţelor.
"Am găsit multe cazuri când titularii de licenţe nu se înregistraseră plătitori de redevenţe. Din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF. Vom avea discuţii pentru a încheia cât mai repede un protocol cu ANAF în acest sens", a susţinut Turdean.
Potrivit acestuia, au fost identificaţi deja 230 de agenţi economici care au întârzieri la plata redevenţei.
"Totodată, s-au găsit conflicte de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia", a mai spus Turdean, precizând că nu poate detalia despre ce companii este vorba.
Alte probleme găsite sunt legate de faptul că Legea minelor şi Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare nu mai sunt corelate, ca urmare a multiplelor modificări ale legii prin ordonanţe de urgenţă, astfel încât în HG există trimiteri la articole din lege care nu mai există sau se referă la altceva.
"Prin urmare au fost situaţii când transferul de licenţă a fost blocat, în special pentru firmele în insolvenţă sau faliment, adică exact cele care aveau cea mai mare nevoie. Prioritatea zero pentru noi în acest moment este armonizarea legislativă, întrucât efectele economice şi sociale sunt evidente: relansarea investiţiilor, creşterea numărului de locuri de muncă şi creşterea veniturilor la bugetul de stat", a completat responsabilul ANRM.
În perioada analizată de corpul de control al premierului, la conducerea instituţiei au fost Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6421 / 8773 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...