ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Şeful ANRM: Neregulile găsite de Corpul de control al premierului au blocat investiţii de sute de milioane de euro

09 Iulie 2020   |   AGERPRES

În perioada analizată de corpul de control al premierului, la conducerea instituţiei au fost Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.

 
 
Corpul de control al premierului a găsit multiple nereguli în activitatea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) în perioada 2017-2018, de la conflicte de interese şi neplata unor redevenţe, la blocarea a peste 450 de licenţe, ceea ce a dus la îngheţarea unor investiţii de sute de milioane de euro, a afirmat Nicolae Turdean, preşedintele instituţiei.

"Au fost identificate 456 de licenţe blocate, iar pentru intrarea lor în vigoare este necesară aprobarea prin hotărâre de Guvern. Cele mai vechi sunt din anul 2000, iar cele mai multe, din perioada 2005-2012. Practic, în toată această perioadă, foarte puţine dintre licenţele negociate au fost şi aprobate, marea majoritate fiind blocate", a precizat Turdean.


Potrivit acestuia, principalul motiv pentru care nu au fost aprobate este calitatea proastă a documentaţiei puse spre aprobare, cu ambiguităţi şi cu greşeli, precum şi faptul că, odată schimbată componenţa Guvernului, tot lanţul de avizare trebuie reluat de la început.

"În ultima perioadă am reuşit deja să introducem în circuitul de aprobare 21 dintre licenţele blocate. Din cele 21, două au fost deja aprobate. În săptămânile viitoare vor mai supuse aprobării încă două. Din analiza pe care am făcut-o în cazul a cinci dintre aceste licenţe, rezultă că au fost investiţii blocate de 80-100 de milioane de euro doar în cazul lor. Este vorba de investiţii în fabrici de îmbuteliere ape minerale, de apă terapeutică, staţii de măcinare cu încasare-sortare, fabrică de rigips. Investitorii au stat cu banii ani de zile, sperând să vor fi aprobate, iar fără licenţă nu îţi dă nimeni credit să investeşti", a arătat şeful ANRM, , într-o întâlnire cu presa.

O altă neregulă găsită a fost faptul că ANRM şi ANAF nu au colaborat deloc în această perioadă, astfel că nu a existat niciun schimb de informaţii în legătură cu plata redevenţelor.

"Am găsit multe cazuri când titularii de licenţe nu se înregistraseră plătitori de redevenţe. Din 2014, ANAF nu a mai făcut nicio verificare privind veridicitatea informărilor. Astfel că există inadvertenţe între datele privind redevenţele de la ANRM şi cele de la ANAF. Vom avea discuţii pentru a încheia cât mai repede un protocol cu ANAF în acest sens", a susţinut Turdean.

Potrivit acestuia, au fost identificaţi deja 230 de agenţi economici care au întârzieri la plata redevenţei.

"Totodată, s-au găsit conflicte de interese în cazul unor persoane care s-au aflat, în acelaşi timp, atât în funcţii cu putere de decizie la ANRM, cât şi în organismele de conducere ale unor companii care sunt în relaţii cu Agenţia", a mai spus Turdean, precizând că nu poate detalia despre ce companii este vorba.

Alte probleme găsite sunt legate de faptul că Legea minelor şi Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare nu mai sunt corelate, ca urmare a multiplelor modificări ale legii prin ordonanţe de urgenţă, astfel încât în HG există trimiteri la articole din lege care nu mai există sau se referă la altceva.

"Prin urmare au fost situaţii când transferul de licenţă a fost blocat, în special pentru firmele în insolvenţă sau faliment, adică exact cele care aveau cea mai mare nevoie. Prioritatea zero pentru noi în acest moment este armonizarea legislativă, întrucât efectele economice şi sociale sunt evidente: relansarea investiţiilor, creşterea numărului de locuri de muncă şi creşterea veniturilor la bugetul de stat", a completat responsabilul ANRM.

În perioada analizată de corpul de control al premierului, la conducerea instituţiei au fost Gheorghe Duţu, Aurel Gheorghe, Iulian Offenberg şi Gigi Dragomir.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5625 / 7977
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...