ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Un nou produs tradiţional a fost înregistrat oficial: Tocanul de oaie, preparat la o stână de pe Transalpina

23 Iulie 2019   |   MEDIAFAX

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

 
 
Tocanul de oaie preparat la o stână de pe Transalpina a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional, primul din judeţul Gorj, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Înmânarea oficială a atestatului va avea loc miercuri.

Mărioara Babu, proprietara stânei de pe Transalpina, încearcă din 2017 să înregistreze tocanul de oaie ca produs tradiţional românesc.

„Tocanul de oaie pregătit la Novaci, în judeţul Gorj, a fost înregistrat oficial ca produs tradiţional, cu numărul 742. E primul în Gorj. După ce s-au făcut demersurile la Ministerul Agriculturii, nu a mai durat mult, fiind toate normele îndeplinite. (...) Prima dată am încercat în 2017. S-a cerut societate, s-au cerut multe documente, care pentru noi, ciobanii autentici din zonă, erau mai greu de îndeplinit, nu imposibil. De multe ori te izbeşti de ceva care îţi ia şi timp şi nici nu poţi să te descurci”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Mărioara Babu.


Femeia de 59 de ani a spus că muntele şi tocanul de oaie o ţin în formă. Aceasta a povestit că trăieşte pe munte de 40 de ani şi că acesta este locul unde s-a căsătorit şi unde şi-a botezat copiii.

„Cu timpul, drumul a venit peste noi, nu noi ca şi comercianţi în marginea drumului. Şi atunci, intrând lumea în stână, cu asfaltarea drumului, cu îmbunătăţirea drumului, intrând lumea în stână, ne mânca din ceaune, treceau şi luau câteo bucăţică. Te amuza pe moment chestia asta. Şi atunci eu m-am gândit ce ar fi să fac un tocan, a avut succes din prima zi şi aşa am început, azi un miel, mâine doi, poimâine trei şi am ajuns acum să treacă poate mii de oameni pe zi, în weekend”, a mai spus Mărioara Babu.

Aceasta a dezvăluit, pentru MEDIAFAX, şi câteva secrete legate de reţetă.

„Se toacă grăsimea oii mărunt, mărunt, se pune înainte în ceaun, se pune carnea de oaie tocată, se pune o cană de apă, aproape la nivel cu carnea, să devină fragedă, oaia fiind bătrână, tocanul de oaie e bun din oaia bătrână, întotdeauna. Ca să nu se usuce, se pune apă la nivel cu carnea, să se fiarbă în seul ei, se fierbe până dispare toată apa. Când e trei sferturi fiert, se pune o mână de sare, după cantitatea cărnii, dar nu se amestecă, se lasă să-şi ia el singur sarea, pe urmă se drege două-trei ore aşa, se mestecă prin răsturnare cu paleta şi se pune în castroane, sunt înnebuniţi toţi după el. El se fierbe la foc domol. Cam o oră, o oră jumătate. Nu trebuie dat foc tare, să sară din ceaune”, a mărturisit femeia.

Printre cei care au degustat tocanul de oaie, dar şi alte produse preparate la stână, s-a aflat, în iunie, şi Simona Halep. „Spre uimirea noastră, Simona Halep a mâncat din toate preparatele noastre. Acum nu poţi să spui că este o gurmandă, a gustat şi i-au plăcut toate preparatele, inclusiv clătitele, a rămas foarte impresionată de ele. Mi-a povestit că părinţii ei sunt din zona în care se mănâncă oaia şi că nu e străină de asta, dar i-au plăcut foarte mult, încât a preferat să cumpere o bucată de brânză, că i s-a părut altfel, probabil şi zona de munte. A plecat cu promisiunea că va reveni şi noi o aşteptăm acum”, a mai spus femeia de 59 de ani.

Miercuri va avea loc, în prezenţa Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, înmânarea oficială a atestatului de produs tradiţional pentru tocanul de oaie, la stâna de pe Transaplina.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7384 / 8250
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...