€    USD    
Home Login
Camera Deputaților: Evaluarea judecătorilor de la ICCJ - reintrodusă în legislație (proiect)

08 Mai 2025   |   Agerpres

Proiectul de lege este în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe data de 2 iunie.

Deputatul USR Oana Murariu a depus la Parlament un proiect de lege care are ca principală prevedere reintroducerea evaluării judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Oana Murariu precizează în expunerea de motive a proiectului că reintroducerea evaluării judecătorilor de la ÎCCJ este 'absolut firească', pentru că nu trebuie să existe nicio exceptare de la regula evaluării.

'Pentru evaluarea președintelui, a vicepreședintelui și a președintelui de secție a Înaltei Curți de Casație și Justiție comisia este formată din trei judecători membri aleși ai Secției pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de curte de apel, desemnați de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii. Pentru evaluarea celorlalți judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, comisia de evaluare este alcătuită din președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și doi judecători din Secția pentru judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel puțin de curte de apel, desemnați de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii', se arată în acest proiect.

O altă prevedere vizează includerea numărului de contestații privind tergiversarea procesului sau privind durata procesului penal admise în cadrul dosarului de evaluare a magistratului, pentru a da eficiență acestei proceduri în mod real.

'Comisia de evaluare, prin secretariatul acesteia, întocmește un dosar de evaluare pentru fiecare judecător sau procuror, dosar care va cuprinde datele statistice cu privire la volumul de activitate și la indicatorii de eficiență, depuse anual, numărul contestațiilor pentru tergiversarea procesului sau privind durata procesului penal admise, raportul de evaluare, observațiile și obiecțiunile celui evaluat, precum și orice alte acte, date sau informații pe baza cărora se realizează evaluarea. Dacă este cazul, la dosarul de evaluare se depune și planul individual de dezvoltare profesională. În procedura de evaluare, comisiile pot consulta și, după caz, pot solicita orice evidență sau document al instanțelor sau parchetelor, inclusiv actele de control și consultă baroul din circumscripția instanței sau parchetului în care activează judecătorul sau, după caz, procurorul evaluat', mai spune actul normativ.

De asemenea, o altă prevedere precizează că judecătorii și procurorii care primesc calificativul 'satisfăcător' sunt reevaluați în termen de un an de la data finalizării evaluării în care au obținut acest calificativ. Dacă și în urma celei de-a doua evaluări obțin calificativul 'satisfăcător', sunt obligați să urmeze, pentru o perioadă cuprinsă între 3 și 6 luni, cursuri organizate de Institutul Național al Magistraturii.

Proiectul de lege este în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe data de 2 iunie.
Contacteaza-ne!
Trimite un email