€ 4.9714   USD 0.1183   
Home Login
Gorghiu anunţă un act normativ care va ajuta la ocuparea posturilor vacante din Serviciul de investigare a magistraţilor

13 Februarie 2024   |   AGERPRES

Ministerul Justiţiei va promova un proiect de lege care să ajute la ocuparea unor posturi vacante.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, luni seară, că va fi în transparenţă decizională un proiect de act normativ care va ajuta la ocuparea posturilor vacante la Serviciul de urmărire penală a infracţiunilor săvârşite de magistraţi din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Gorghiu a fost întrebată, la Digi24 ce va face după ce procurorul general, Alex Florenţa, ar fi afirmat că numirile în cadrul Serviciului de urmărire penală a infracţiunilor săvârşite de magistraţi (fostul SIIJ) - sunt blocate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Am discutat cu tot sistemul (...), dar da, este un blocaj. E o propunere venită din partea procurorului general care să îmbunătăţească ocuparea acelei scheme. Sunt trei din 14 la Parchetul General, dar, per total, schema de procuror care anchetează dosarele cu magistraţi este de 59, din care sunt ocupate 40. Adică o treime sunt vacante", a răspuns ministrul Alina Gorghiu.

Ea a adăugat că Ministerul Justiţiei va promova un proiect de lege care să ajute la ocuparea acestor posturi vacante.

"Sunt situaţii şi situaţii. Da, sunt multe propuneri care au fost respinse, nu aş putea spune despre un blocaj, dar aş putea spune că mâine (marţi - n.r.) o să pun în transparenţă decizională la minister un proiect care ajută la ocuparea acestor posturi. Procurorul general, din oficiu, va desemna anumiţi colegi, cu consultarea Secţiilor, CSM îi va numi. Fac asta pentru că este un punct de analiză foarte important, de întărire a capacităţii instituţionale post SIIJ în monitorizarea pe justiţie pe care Comisia Europeană o face", a mai afirmat Alina Gorghiu.
Contacteaza-ne!
Trimite un email