€    USD    
Home Login
Mihai Busuioc - numit judecător CCR

24 Iunie 2025   |   Agerpres

Mihai Busuioc îl înlocuiește la CCR pe Marian Enache.

Senatul l-a numit marți, în plen, pe Mihai Busuioc ca judecător al Curții Constituționale, pentru un mandat de nouă ani.

Pentru Mihai Busuioc, propus de grupul senatorial PSD, s-au înregistrat 79 voturi 'pentru' și 36 'împotrivă'.

Contracandidații lui Mihai Busuioc au obținut: senatorul PNL Cristian Niculescu Țâgârlaș (candidatură independentă) - 2 voturi 'pentru' și 113 'împotrivă', Rodica Cușnir (din partea grupului senatorial SOS România) - 10 voturi 'pentru' și 114 'împotrivă' și Adina Petrescu (din partea grupului senatorial AUR) - 24 'pentru' și 91 'împotrivă'.

Mihai Busuioc îl înlocuiește la CCR pe Marian Enache.

***
Mandatul lui Marian Enache de judecător al CCR, președinte interimar al Curții începând din 11 iunie, expiră pe 12 iulie.

Potrivit Constituției României, Curtea Constituțională se compune din 9 judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de președintele României (art. 142 din Constituție).

Judecătorii Curții Constituționale aleg, prin vot secret, președintele acesteia pentru o perioadă de 3 ani. Curtea Constituțională se înnoiește cu o treime din judecătorii ei, din trei în trei ani, în condițiile prevăzute de legea organică a Curții, mai arată Constituția României (art. 142).

Fiecare Cameră a Parlamentului numește, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți. Candidaturile se pot depune la Comisia juridică de grupurile parlamentare, deputați și senatori. Fiecare candidat va depune un 'curriculum vitae' și actele doveditoare că îndeplinește condițiile prevăzute de Constituție. Candidații vor fi audiați de comisie. Raportul Comisiei juridice se va referi, motivat, la toți candidații.

Judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. Funcția de judecător al Curții Constituționale este incompatibilă cu oricare altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul juridic superior (art. 143 și 144 din Constituție).
Contacteaza-ne!
Trimite un email