€    USD    
Home Login
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Alin Grapă, proaspăt promovat Counsel în cadrul firmei Filip & Company, despre noul său rol, locul în care găsește inspirația, responsabilitate și confirmări: ”Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că ‘the sky is the limit’. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli”

21 Mai 2025   |   R. T.

”Provocarea, dar și obiectivul din anii următori, va fi ca echipa de litigii, în care sper să îmi pot pune amprenta, să fie cea mai bună”, spune Alin Grapă.

Avocatul Alin Grapă, recent promovat în poziția de Counsel în cadrul Filip & Company, reprezintă un exemplu de pasiune pentru profesie, dedicare continuă și dorință de perfecționare. El a parcurs toate etapele carierei, de la debutul său ca tânăr avocat pasionat de litigii, în urmă cu 8 ani, până la poziția actuală de lider recunoscut al echipei.  ”Am fost implicat în permanență în proiecte interesante la Filip & Company, asta fiind combustibilul pentru pasiunea și energia de care sunt atât de recunoscător că am parte la fiecare deschidere de dosar”, a declarat Alin Grapă într-un interviu acordat BizLawyer. El spune că, în evoluția profesională, a contat hotărâtor faptul că dorința sa de a lucra proiecte dintre cele mai sofisticate s-a întâlnit cu susținerea din partea celorlalți colegi care au crezut în el și i-au pregătit terenul pe care a putut să se afirme, încredințându-i mandate ale clienților lor din ce în ce mai dificile.  ”Cultura în care acest lucru se întâmplă la Filip & Company este ca un fertilizator pentru tinerele talente – ai independență și libertate în acțiune, dar mereu în raza de preocupare a celorlalți coordonatori, ceea ce responsabilizează și motivează”, a nunațat avocatul în discuția cu redactorii BizLawyer.

Promovarea în poziția de Counsel nu a fost o surpriză pentru Alin: „De la bun început am țintit sus și mi-am concentrat cam toată energia în acest scop”, spune avocatul. El subliniază că această realizare este rezultatul unui efort constant și al unei dorințe neclintite de a depăși obstacolele întâlnite de-a lungul timpului în parcursul său profesional. Cu toate acestea, noul Counsel din echipa Filip & Company recunoaște că succesul nu vine fără provocări și momente de incertitudine, care, odată depășite, întăresc motivația și cresc satisfacția reușitei.
În noul său rol, Alin își asumă responsabilități sporite, care sunt mai degrabă niveluri următoare sau „ridicări la pătrat” ale celor pe care  avocatul care ajunge în acest rol a demonstrat deja că le poate atinge. „Cele mai importante două obiective care au atenția mea în acest moment sunt clienții și echipa”, explică el, arătând că aceste două direcții sunt interdependente. Nu crede în ideea de „agendă proprie”, ci în contribuția colectivă la succesul firmei.

Citiți mai jos interviul acordat de Alin Grapă, în care noul Counsel al firmei Filip & Company oferă o perspectivă autentică asupra parcursului său profesional și a valorilor care îi ghidează activitatea. Promovarea sa în poziția de Counsel reprezintă nu doar o recunoaștere a meritelor personale, ci și o continuare firească a unui traseu profesional dedicat excelenței în avocatură.

*******************

BizLawyer: Din luna aprilie ați facut un pas înainte în carieră, devenind Counsel al firmei Filip & Company. Vă rog să faceți o scurtă descriere a parcursului profesional.

Alin Grapă: Într-adevăr, de curând ocup poziția de Counsel la Filip & Company, locul în care am crescut de la începuturile mele în avocatură și în care am trecut prin toate etapele profesionale. Încă din facultate aveam claritatea că îmi doresc să „fac litigii”, iar alegerea echipei de litigii de la Filip & Company a fost la rândul său o decizie către care m-am îndreptat cât se poate de convins. Privind în urmă, cred că a contat hotărâtor experiența inedită pe care am trăit-o la Concursul de Procese Simulate organizat de Filip & Company – mi-am dat seama imediat că vreau să fac parte din acea echipă. Se pare că a fost o potrivire din ambele sensuri, iată-mă aici, 8 ani mai târziu (ducând mai departe și tradiția Concursului de Procese Simulate).

Noul rol nu este neapărat o surpriză sau nu este pentru mine, asta pentru că de la bun început am țintit sus și mi-am concentrat cam toată energia în acest scop. Asta nu înseamnă că nu a fost dificil sau că nu au fost multe momente de incertitudine, altfel nu m-aș bucura de această realizare așa cum o fac acum. Uitându-mă la momentele importante în carieră, cred că au fost două salturi vizibile care mi-au confirmat că activitatea mea este pe traiectoria urmărită, cel de acum 4-5 ani când ajunsesem ca pe proiecte de complexitate medie să acționez independent și cel ce i-a urmat în anii următori când împreună cu echipa coordonată de mine repurtam constant atât victorii în instanță în mandate complexe, dar mai ales creșteam constant numărul clienților cu care legam relații.      

Ce atribuții are un Counsel la Filip & Company? Care sunt noile responsabilități aduse de acest rol și de pasul înainte în carieră?

Promovarea în poziția de Counsel la Filip & Company bineînțeles că presupune noi responsabilități și obiective, dar acestea sunt mai degrabă niveluri următoare sau „ridicări la pătrat” ale celor pe care pentru avocatul care ajunge în acest rol, a demonstrat deja că le poate atinge. Reducând la esență, cele mai importante două obiective care au atenția mea în acest moment sunt clienții și echipa, nefiind relevantă neapărat ordinea, ci interdependența.



     Citește și


→   Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”





Aveți o agendă proprie, propuneri de optimizare a activității? Promovarea dumneavoastră va aduce idei noi/schimbări în activitatea echipelor?

Nu cred în ideea de agendă proprie. Ce îmi propun este să contribui cu efortul, cunoștințele și ideile mele la ceea ce deja se întâmplă foarte bine în echipa noastră. Bineînțeles că totul este perfectibil și sunt convins că nu aș fi fost propus pentru acest rol dacă partenerii nu ar fi văzut în mine potențialul de a contribui cu idei originale, compatibile însă cu valorile companiei. De când am început să fac orice, întotdeauna mi-am dorit să fiu cel mai bun din acel ceva. Provocarea de această dată, dar și obiectivul din anii următori, va fi ca echipa de litigii în care sper să îmi pot pune amprenta să fie cea mai bună.

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, principalele avantaje ale apartenenței la firma Filip & Company? Vă rugăm să ne spuneți de ce ați ales această casă de avocați și cum ați caracteriza spiritul echipei și atmosfera din firmă?

Aici răspunsul chiar ar fi unul lung, dar voi încerca să construiesc un Top 3. Cel mai important, pentru mine Filip & Company este locul unde îmi găsesc inspirație și unde pot să văd și o viziune pe termen lung. Și nu are legătură cu renumele sau reputația, ci cu persoanele cu care rezonez intelectual, care mă provoacă zilnic să fiu versiunea mai bună, care mă inspiră „să fiu ca ei”. Și aici mă gândesc atât la colegii mai tineri, impresionanți prin cunoștințele și raționamentele lor, cât și la avocații pe care încă îi privesc ca pe niște mentori, care niciodată nu sunt suficient de obosiți sau aglomerați pentru a-mi oferi un sfat.

Apoi, Filip & Company este locul în care, fără nicio exagerare, simți că „the sky is the limit”. Aici am găsit autonomia, independența și susținerea pentru a-mi atinge potențialul. Cred că este foarte important să ai ambiții mari și să simți că nu îți irosești timpul în locul în care te afli.

Pentru mine au fost importante, desigur, și mandatele în care sunt implicat. Mi-am dorit mandate complexe, cu miză, cele mai importante din piață. Ne străduim constant să selectăm cei mai buni avocați, așa încât din ziua următoare să fim „umăr la umăr” în astfel de mandate. În același timp, renumele și reputația Filip & Company sunt ingredientele care îmi permit să contribui direct la construirea unei baze din ce în ce mai solide de clienți și proiecte.   

Cu ce avocați ați interacționat pe palierele de senioritate anterioare și cum ați fost tratat? Care a fost atitudinea acestora? Care au fost câștigurile profesionale pentru dumneavoastră din aceste interacțiuni?

Proiectele în care sunt implicat prezintă de cele mai multe ori un nivel de sofisticare și complexitate ridicat. Așa se face că, nu de puține ori, conlucrăm în echipe mixte avocați seniori din două sau mai multe departamente. Scopul este să avem o abordare holistică și să obținem cel mai bun rezultat. Am fost la cârma unor astfel de echipe ce implicau avocați cu o senioritate mai mare decât mine atunci când etapa în care se afla proiectul impunea ca lead-ul să fie asigurat de viziunea litigantului, momente în care m-am simțit cu atât mai responsabilizat, dar și asigurat de expertiza colegilor de lângă mine. M-am bucurat însă cel puțin egal atunci când am urmărit coordonarea echipei de proiect de către avocați cu experiență mai mare și expertiză mai bogată, în arii precum corporate sau piețe de capital, real estate, concurență sau banking. De fiecare dată senzația era că vreau să absorb „ca un burete” informația și abordarea diferite ale acelor colegi.   

V-ați implicat în proiecte interesante, de-a lungul evoluției profesionale în cadrul Filip & Company? Ați simtit că vă puteți descătușa energiile? Vi s-a dat credit din partea superiorilor?

Răspunsul la această întrebare îmi aduce aminte de una din ideile preferate din C.S. Lewis: „Plăcerea de a face ce trebuie făcut e o trăsătură cu valoare de supraviețuire”. Adică, este esențial să faci cu plăcere ceea ce trebuie să faci.
Am fost implicat în permanență în proiecte interesante la Filip & Company, asta fiind combustibilul pentru pasiunea și energia de care sunt atât de recunoscător că am parte la fiecare deschidere de dosar. Sunt recunoscător că fac cu pasiune ceea ce fac. Și asta vine (și) din plăcerea, constantă, pentru ceea ce fac. Și îmi place ce fac în primul rând pentru că la Filip & Company suntem implicați în cele mai importante proiecte din piață din momentul respectiv. Însă, este clar că a contat hotărâtor faptul că dorința mea de a lucra proiecte dintre cele mai sofisticate s-a întâlnit cu susținerea din partea celorlalți colegi care au crezut în mine și mi-au pregătit terenul pe care am putut să mă afirm, încredințându-mi la început mandate ale clienților lor din ce în ce mai dificile. Cultura în care acest lucru se întâmplă la Filip & Company este ca un fertilizator pentru tinerele talente – ai independență și libertate în acțiune, dar mereu în raza de preocupare a celorlalți coordonatori, ceea ce responsabilizează și motivează. Acum, toate acestea vin din partea clienților, satisfacția unei plaje cât mai variate de clienți este suma propriei satisfacții că reușești să schimbi ceva în jurul tău.  



        Citește și

→   Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Silviu Vasile, proaspăt promovat Partner în cadrul firmei Filip & Company, despre munca în echipă, talent, idealuri și confirmări: “Momentul intrării în profesie, primul ‘mulțumesc’ din partea unui client, închiderea cu succes a unor proiecte dificile sau chiar promovarea ca partener sunt repere despre care îmi voi aminti cu drag. Sunt încrezător că momentele de împlinire profesională nu au fost încă epuizate”




Cum vă alegeți oamenii cu care lucrați? Ce abilități „vânați” la aceștia? Cât de ușor găsiți oamenii potriviți?

Mi se pare important că în Filip & Company suntem multe temperamente și multe individualități, dar în final toți ne punem de acord pe elementele definitorii din activitatea noastră. Abilitățile viitorilor colegi este unul din aceste elemente unde avem o identitate în gândire, unde simt că există o cultură comună a organizației. Căutăm avocați bine pregătiți în domeniul lor de expertiză, cu baze solide pe aspectele tehnice, apreciem în mod particular curiozitatea și gândirea laterală și vrem să identificăm persoanele care, neimpus și nesolicitat, manifestă un respect pentru calitatea rezultatului muncii lor, o flacără internă de a livra un rezultat excelent. Cred că atât timp cât aceste trei calități pot fi identificate, toate celelalte particularități individuale ale fiecăruia, chiar dacă nu sunt capitole unde persoana în cauză excelează, contribuie în a ne face o echipă diversă și cool.   

Prin ce anume credeți că se diferențiază Filip & Company, care sunt abilitatile speciale ale firmei în materie de litigii? Care ar fi ingredientele reputației de care firma se bucură pe această arie de practică?

Plec de la remarca unui client extrem de sofisticat și pretențios, cu care am dezvoltat o relație de colaborare de doar câteva luni și pe care mi-a spus-o chiar zilele trecute la prânzul luat împreună, după o ședință maraton cu partea adversă: „căutăm de mult timp avocați ca voi și nu am găsit”. Mă gândesc acum la ce s-a întâmplat în aceste luni, pentru care acest client să simtă să ne împărtășească acest gând și care să aibă legătură cu elemente definitorii despre cum suntem noi, Filip & Company în general.

Cred că în mediul competitiv în care activăm sunt din ce în ce mai mulți avocați care au cunoștințe juridice solide, așa încât acest aspect, de altfel foarte important, îl consider drept o premisă. Consider astfel că elementele cu care noi facem diferența, care țin de calitățile noastre cu adevărat distinctive, pleacă de la întrebarea cum livrăm acele servicii juridice, prin definiție impecabile sau, mai concret, au legătură cu modul în care reușim să „ajungem” la fiecare client, indiferent de particularitățile lui, într-un mod autentic și care depășește ceea ce se așteaptă strict din partea unui avocat (cineva care înțelege situația, semnalează riscurile și acordă un sfat juridic). Clientul simte și alege să îți dezvăluie acea evaluare personală ca urmare a devotamentului tău și a credinței pe care o simte din partea avocatului în acel caz, avocatul fiind cel care creează spațiul în care clientul de simte protejat, ascultat, înțeles.    

Vă rog să descrieți câteva mandate care se disting prin importanță în care ați avut o contribuție relevantă pentru finalizarea cu succes a acestora și să ne spuneți care a fost contribuția dvs.

Am coordonat echipa de proiect care a obținut două soluții favorabile în cadrul celor două litigii de dreptul concurenței, unde BT Transilvania Leasing IFN S.A. și Țiriac Leasing IFN S.A. au obținut anularea în ceea ce le privește a Decizie Consiliului Concurenței nr. 68/2020, prin care au fost impuse celor două companii amenzi în cuantum de aproximativ 4,3 milioane lei, respectiv 2,9 milioane lei pentru presupuse fapte de realizare a unei înțelegeri și/sau practici concertate prin participarea la un schimb de informații sensibile pe piața leasing-ului financiar din România. Preluând input-ul extrem de valoros din partea colegilor mei cu expertiză în domeniul concurenței, am reușit să explic și să conving judecătorii de contencios administrativ despre justețea argumentelor noastre într-o materie extrem de tehnică, cu care foarte probabil respectivii magistrați nu se mai confruntaseră (fiind prima investigație de acest fel pe piața leasing-ului financiar), transpunând într-un mod accesibil și de succes un foarte mare volum de informație complexă.
Tot în acest caz, hotărâtor pentru atingerea obiectivului urmărit, am reușit să convingem instanța să dispună realizarea în cadrul dosarului a unei analize tehnice care să confrunte analiza realizată de Consiliul Concurenței cu ocazia emiterii Deciziei, situație care de asemenea este foarte rar întâlnită în cazuri de acest fel.

Un alt exemplu cu o importanță aparte pentru mine este dat de câștigarea în procent de 100% a mandatelor încredințate de un important jucător pe piața de energie din România, respectiv a unui număr de 5 litigii diferite (4 soluționate prin hotărâri rămase definitive), a căror valoare cumulată depășește 11 milioane EUR. Elementul care a asigurat succesul a constat în prezentarea de o manieră cât mai clară pentru instanțele civile a unor elemente extrem de tehnice care țin de derularea raporturilor între participanții la piața de energie, încadrate în conceptele de drept clasice, în marea majoritate a cazurilor fiind decisivă modalitatea în care am condus procesul în vederea realizării unor expertize tehnice judiciare.     

Considerați că există în avocatura de business – și în firma dumneavoastră – cicluri de vârstă corespunzătoare etapelor carierei? Pot fi „arse”anumite cicluri?

Categoric există cicluri de vârstă corespunzătoare etapelor din carieră și este normal să fie așa. Poți „alerga” mai repede, dar să nu sari peste niciun tur de pistă. Trebuie, și este firesc chiar, să parcurgi anumite cicluri, să atingi anumite borne pentru a trece mai departe. Explicația este oarecum simplă – doar prin bifarea unor milestone-uri, care într-o casă de avocatură de dimensiunea Filip & Company sunt cât se poate de definite și obiective, te asiguri că ajungând într-un anumită poziție superioară nu vei risca să nu îndeplinești cerințele specifice rolului, să nu fii o formă fără fond. Te interesează să ajungi acolo pregătit, pentru că se presupune că vrei să rămâi, nu doar să ajungi. „Arderea” etapelor este periculoasă.



    Citește și


→   O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei







Ce înseamnă talent și inovație în avocatură? Cât la sută e muncă și cât la sută e talent în evoluția unui avocat litigator?

O întrebare foarte bună. Chiar dacă nu voi putea oferi procente, pentru că nu ar putea fi un răspuns general valabil, explic cum percep eu. Sunt profesioniști în acest domeniu cu adevărat înzestrați cu multe sau toate calitățile care te pot califica drept un avocat excelent. Însă cine are impresia sau afirmă că inclusiv acolo nu este foarte multă muncă în spate, clar greșește sau nu spune adevărul. Iar la acest nivel este imediat sesizabilă pregătirea defectuoasă. Și cred că nu este ceva mai nescuzabil decât să nu fii suficient pregătit pentru ce ai de făcut a doua zi. Înzestrarea cu celelalte calități naturale, „flerul” și, cum spune întrebarea, talentul, ele sunt de obicei scuzabile dacă lipsesc. Nu voi omite însă să spun că tocmai aceste calități extra, dublate de o bună pregătire, te fac să fii acel avocat care se diferențiază.

Dar mai este o chestiune pe care doresc să o adresez, care face parte tot din scopul întrebării. Ce anume înțelegem prin talent. Și cât anume din acest „talent” ne putem lamenta că nu am fost înzestrați cu el prin naștere și care este partea pe care o putem educa, rafina. În ce mă privește, cred că sunt anumite calități individuale înnăscute, cu care am fost înzestrați de natură și care fac parte din genetica individuală. Consider însă că inclusiv aici putem interveni tot prin muncă, antrenament și dorința de perfecționare. Unii își pot depăși astfel condiția, ceilalți pot deveni cu adevărat remarcabili.  

Ați avut un mentor în carieră sau un model de la care v-ați inspirat? Cât a durat perioada de mentorat și care au fost benficiile? Sunteți mentor la rândul dumneavoastră?

De-a lungul timpului am avut cateva persoane importante care au jucat diverse roluri în formarea mea. În primii ani de avocatură am învățat ABC-ul litigiilor de la Răzvan Ionescu, căruia îi sunt recunoscător pentru tot ce mi-a oferit în acea perioadă, de care îmi aduc aminte și acum cu drag. Cred cu convingere că este o necesitate să ai o persoană care să aibă cunoștințele și disponibilitatea să îți ghideze primii ani din avocatură. Inspirația sau șansa în alegerea mentorului va cântări destul de mult în evoluția viitorului avocat.

Însă, aspectul extrem de valoros în formarea mea de care mi-am dat seama câțiva ani mai târziu este că formarea deplină ca avocat nu se încheie după primii ani de avocatură. Cred că e un proces mai lung și de durată, care curge și crește odată cu procesul de maturizare în general.

Ești ajuns la o vârstă și experiență la care, cu siguranță, poți trăi fără prezența unui mentor. În schimb, cred că dacă totuși ai șansa să ai alături în această perioadă a carierei o persoană pe care să o poți numi mentor, procesul de evoluție profesională (și nu numai) este nu doar mai rapid, ci mai ales mult mai bogat, mai calitativ. Mentorul din această perioadă îl văd mai degrabă ca pe o sursă de inspirație, ca pe un model profesional, ca pe un factor de încredere. Alexandru Bîrsan este pentru mine persoana care a jucat acest rol important, căruia îi sunt în mod real recunoscător pentru implicarea și timpul oferite.

Investesc cu pasiune la rândul meu timp consistent în formarea noilor generații de avocați, începând chiar de la implicarea directă în desfășurarea stagiului Summer School Filip & Company adresat studenților.

Un sfat pentru colegii mai tineri: Întrucât avocatura este o piață în care concurența este dură, ce trebuie să facă un profesionist pentru urca și a se menține în linia întâi?

Trebuie să fie cât se poate de bine pregătit, fie că vorbim despre cunoștințele de bază pentru proaspătul admis în Barou, fie că ne referim la specializările dobândite pe parcursul profesiei. Apoi, cred că pe termen lung este nevoie de dedicare și pasiune, pentru tot ceea ce înseamnă avocatura: activitățile lungi de investigație, perseverența în zonele aride, plăcerea de a interacționa cu clienții, inclusiv modul în care treci peste și gestionezi situațiile dificile. Este o profesie care solicită și consumă mult, iar rezistența în timp nu are cum să existe fără o combustie care se autogenerează din nou și din nou.

Contacteaza-ne!
Trimite un email