€ 4.9764   USD 0.1175   
Home Login
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Conferința de administrare a cauzei (Powered by ZRVP)

31 Ianuarie 2022   |   Dispute-Resolution.Center

Urmărește explicația acestor termeni, oferită de unul dintre cei mai buni avocați români în practica de Dispte Resolution: Cosmin Vasile, coordonator Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

Conferinta de Administrare a Cauzei sau Case Management Conference, în limba engleză, tinde să devină o instituție acceptată ca atare și reprezintă primul moment în procedura arbitrală, imediat după constituirea Tribunalului arbitral, scopul ei definit fiind acela de a pregăti derularea procedurii arbitrale până la capăt.

”Când începe, procedura nu funcționează pe principiul ”văzând și făcând”, sau ”vedem ce iese, mai depune unul un memoriu azi, altul mâine, apoi ne întâlnim și vedem ce se întâmplă”. Nu! Trebuie stabilit un calendar al procedurii, care are în spate foarte multe întrebări: ”vrei să mai depui? câte memorenadum-uri vrei să mai depui? Memorandurm-urile sunt simultane, sau succesive? Ce probe vrei să administrezi? Când? Cum?” De aici apar mai multe variante și un calendar”,  a spus Dr. Cosmin Vasile, coordonator Zamfirescu Racoți Vasile & Partners, în această pastilă a Dicționarului de Arbitraj.

Calendarul procedurii, maniera concretă de administrare a probelor, eventual Document Production, dacă și când se poate prefigura hearing-ul, termenul final sau alte termene intermediare, toate acestea trebuie discutate și clarificate la Case Management Conference.

”Case Management Conference este momentul la care Tribunalul internațional pune în discuție și regulile procedurale, incluzând regulile de administrare a probelor, care vin ”la pachet” cu regulile arbitrale și oferă un răspuns adecvat pentru toate problemele ce se pot ivi în legatură cu acel arbitraj”,  a explicat Dr. Cosmin Vasile.

Urmărește explicația acestor termeni, oferită de una dintre cele mai bune echipe de avocați români în practica de Dispute Resolution. Azi, Pastila de Arbitraj este susținută Dr. Cosmin Vasile, coordonator Zamfirescu Racoți Vasile & Partners.

Urmărește episoadele anterioare:


Ep 1. - Dictionar de arbitraj - Alternative Dispute Resolution
Ep. 2 - Dictionar de arbitraj - Ad Hoc Arbitration
Ep 6 - Dicționar de arbitraj: Arbitration Rules
                    Ep. 7 - Dicționar de arbitraj: Document Production
                    Ep. 8 - Dicționar de arbitraj: Locul arbitrajului și organizarea audierilor
 
Reamintim că BizLawyer a realizat cu sprijinul firmei Zamfirescu Racoți Vasile & Partners un tutorial cu mai multe episoade, referitor la arbitrajele internaționale și activitatea firmelor românești pe acest segment de practică.

În prima parte a acestui Ghid de arbitraj – Arbitration Step by StepDr. Cosmin Vasile a vorbit despre poziționarea firmelor românești pe harta arbitrajului internațional și a explicat de ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. El s-a referit și la aportul echipelor locale în aceste consorții, amintind și despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate.

În al doilea episod,  coordonatorul ZRVP a aprofundat modul în care se construiește echipa de avocați ce poate gestiona un arbitraj internațional și a creionat profilul unui bun avocat de arbitraje. El a explicat, de asemenea, când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia.

Ulterior, Dr Cosmin Vasile s-a referit la relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional, modul în care se aleg arbitrii, sincronizarea între client și echipa de avocați precum și administrarea probelor.

In ultimul episod al acestei serii, Dr. Cosmin Vasile a analizat aspecte precum: Momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj I Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat I Cum se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj I  Durata unei proceduri arbitrale.
 


Dispute-Resolution.Center este o platformă din grupul BizLawyer ce se adresează deopotrivă profesioniștilor implicați în rezolvarea disputelor și clienților care au nevoie de asistență în astfel de cazuri.
Disputele sunt adesea complexe, costisitoare și consumatoare de timp, putând afecta indivizi, comunități, organizații, guverne sau chiar economia în anasamblu.
Prevenirea și soluționarea timpurie a conflictelor este benefică, iar portalul Dispute-Resolution.Center grupează experiențele celor mai buni profesioniști ai domeniului și aduce laolaltă resurse, oameni și know-how.



 



Urmărește secțiunea Arbitration Step-by-Step, susținută de Zamfirescu Racoți Vasile & Partners:


→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP | Firmele românești pe harta arbitrajului internațional ̸ De ce sunt necesare consorțiile de avocați în arbitrajele internaționale. Cum se formează și care este aportul echipelor locale ̸ Despre avocații români care practică arbitrajul internațional în străinătate (Ep. 1)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Cum se construiește echipa de avocați care gestionează un arbitraj internațional | Care ar fi profilul unui bun avocat de arbitraje? Ce trebuie să știe? | Când se apelează la experți externi și ce rol au aceștia (Ep. 2)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP: Despre relația echipei de avocați cu clientul într-un arbitraj internațional | Cum se aleg arbitrii. Sincronizare între client și echipa de avocați | Administrarea probelor. Despre ședințele de arbitraj (Ep. 3)

→   Dispute Resolution Center - Powered by ZRVP - Despre momentele dificile pentru echipa de avocați într-un arbitraj | Reclamat sau reclamant? Pașii de urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4) urmat | Durata unei proceduri și modul în care se calculează onorariile avocaților într-un arbitraj (Ep. 4)

Contacteaza-ne!
Trimite un email