€ 5.0991   USD 1.1999   
Home Login
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”

08 Mai 2025   |   Ștefania Enache

Avocatura nu este doar despre legi și contracte, ci despre oameni, despre încredere, despre deciziile care schimbă destine.

Indiferent de gen, avocatura are nevoie de lideri și de minți inovatoare care să aducă succesul în această industrie extrem de activă. Doamnele din acest domeniu sunt de foarte mult timp în prim-planul profesiei, remarcându-se prin cariere strălucite. Zi de zi descoperim poveștile de succes ale unor femei care au ales un job greu, care necesită multă muncă, multă implicare, multe sacrificii și foarte mult talent.  Lumea afacerilor de astăzi se bazează pe calitățile femeii avocat și pe plusvaloarea pe care aceasta o generează în fiecare dintre proiectele în care se implică.  Adela NUȚĂ, Managing Associate BACIU PARTNERS, este unul dintre profesioniștii care și-a construit cariera etapă cu etapă, succesul său de astăzi sprijinindu-se pe foarte multă muncă și pe o pregătire continuă.  Drumul său nu a fost unul trasat cu o riglă, ci mai degrabă o succesiune de alegeri, provocări și momente în care instinctul a contat la fel de mult ca rațiunea.

Adela Nuță apreciază că femeia avocat este un cumul de identități, trăiri și forțe contradictorii, îmbinate într-un echilibru evident. „Este rigoare și intuiție, pragmatism și sensibilitate, putere de decizie și capacitate de ascultare, este un amestec de claritate, rezistență și adaptabilitate. Nu este definită de un singur rol, ci de o întreagă construcție care îi permite să fie, în același timp, strateg și diplomat, ascultător și decident, fermă și flexibilă acolo unde este nevoie”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Profesia de avocat este una complexă, iar o doamnă care a ales o astfel de carieră se poate simți, uneori, ca și cum ar fi prinsă într-un episod din Ally McBeal, doar că în loc de monologuri interioare și dansuri imaginare prin birou, jonglează cu termene limită și apeluri telefonice întrerupte de notificări pe e-mail.

Femeia avocat este remarcabilă datorită felului în care îmbină forța cu flexibilitatea, logica riguroasă cu intuiția, fermitatea cu empatia. „O femeie avocat știe să construiască argumente solide, să răspundă întrebărilor dificile, dar și să le pună pe cele care schimbă complet regulile jocului și, poate cel mai important, știe să facă toate astea fără să piardă din vedere esența: că avocatura nu este doar despre legi și contracte, ci despre oameni, despre încredere, despre deciziile care schimbă destine. Și, da, la finalul unei zile lungi are tot dreptul să își imagineze că pășește pe un coridor cu muzica din Ally McBeal în fundal, pentru că indiferent cât de complicată a fost ziua a făcut exact ceea ce trebuia făcut”, precizează Adela Nuță.

Din punctul său de vedere, toate femeile lider merită admirația sa, pentru că în fiecare doamnă care își trăiește profesia cu pasiune, responsabilitate și curaj există o formă autentică de leadership. „Modelele nu sunt doar cele vizibile, cele despre care se scriu articole sau se țin discursuri motivaționale. Modelele sunt peste tot, în femeile care își asumă zilnic decizii grele, care jonglează între roluri, care creează, care susțin, care schimbă lumea pas cu pas, fără să aștepte recunoaștere. De aceea, femeile pe care le admir sunt cele care nu doar excelează profesional, ci și inspiră prin felul în care își trăiesc profesia. Sunt femeile pe care le întâlnesc în fiecare zi în biroul meu, în profesia mea, în alte domenii, în locurile în care performanța nu vine cu trofee, ci cu impact real, cele care construiesc, inovează, care își urmează drumul din pura convingere că ceea ce fac merită fiecare efort”, declară Managing Associate-ul BACIU PARTNERS.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”


--------------------------------------------------------------------------

Prejudecățile nu iau întotdeauna forme evidente

În avocatura de astăzi, prejudecățile există, în egală măsură ca și în alte domenii, dar nu întotdeauna în forme evidente. Avocatul BACIU PARTNERS menționează că este vorba despre nuanțe subtile, nu despre bariere explicite. „Vorbim despre tonul unei conversații, despre felul în care este primită o opinie, despre așteptările tacite privind modul în care o femeie avocat ar trebui să se poarte sau să își exprime punctul de vedere. Există momente când ți se cere să fii mai fermă ca să fii luată în serios, dar fără să fii „prea dură”, sau când competența este analizată mai degrabă prin prisma stilului decât a conținutului”, explică interlocutoarea BizLawyer.

Prejudecățile sunt reflexii ale unor percepții vechi, dar nu mai au puterea de a defini parcursul femeilor din avocatură. În loc să le vadă ca pe niște obstacole, doamnele ar trebuie să le perceapă ca pe repere ale unei schimbări în desfășurare. „Fiecare reușită, fiecare decizie bine argumentată, fiecare act de profesionalism contribuie la transformarea acestei perspective. Timpul și rezultatele sunt cei mai buni aliați în acest proces, iar încrederea în propriile abilități este ceea ce dă direcție fiecărei acțiuni”, punctează Adela Nuță.

De altfel, avocatura este o profesie în care valoarea se construiește prin consistență și excelență, iar acestea sunt mai puternice decât orice idee preconcepută. Prin urmare, cu fiecare pas făcut înainte, spațiul pentru astfel de percepții se restrânge și face loc unei realități în care plusvaloarea adusă profesiei primează.



     Citește și

→   Fondul regional de private equity Booster Capital a ajuns la un acord pentru achiziția unei participații semnificative în compania românească Bisbag


→   Fondul de private equity Trinity Investments Management are în vizor pentru achiziții două companii poloneze și una românească din domeniul alimentar



→   MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți





Criterii care definesc parcursul profesional al unui avocat

Avocatul BACIU PARTNERS crede cu tărie că tot ceea ce definește cu adevărat parcursul profesional nu sunt așteptările sau etichetele altora, ci impactul real al muncii depuse, claritatea gândirii și capacitatea de a oferi soluții. Toate acestea contează și fac diferența.

În opinia sa, nici tehnologia nu are gen, la fel cum nici adaptabilitatea, inteligența sau strategia nu sunt definite de cine le folosește, ci de felul în care sunt integrate și valorificate. „Ideea că bărbații se descurcă mai bine în acest domeniu este mai degrabă o reflecție a unor clișee vechi decât a unei realități actuale. În prezent, diferențele nu țin de cine folosește tehnologia mai bine, ci de cine știe să o transforme într-un avantaj real”, argumentează avocatul.

Având în vedere că avocatura în sine, ca și profesie, este un exercițiu constant de adaptare, tehnologia a devenit parte din acest proces, o extensie a clarității, a viziunii, a capacității de a anticipa înainte ca ceilalți să reacționeze. „În final, diferența nu este cine se descurcă „mai bine” cu tehnologia, ci cine înțelege că viitorul avocaturii aparține celor care știu să îmbine mintea ascuțită cu instrumentele potrivite. Iar în acest sens, femeile avocat nu doar că țin pasul, ci de multe ori setează ritmul”, completează interlocutoarea BizLawyer.

Clienții care au nevoie de servicii juridice ar trebui să țină cont de faptul că alegerea unui avocat nu ar trebui să fie despre gen, ci despre competență. „Este în esență, o alegere despre încredere, claritate și capacitatea de a face față nu doar unei probleme juridice, ci și întregii încărcături emoționale și strategice pe care aceasta o implică. Nu este despre gen, despre vârstă sau despre stil, ci despre cine îți poate oferi cel mai bun parcurs și cea mai solidă soluție”, atrage atenția Adela Nuță.

Avocatul îi sfătuiește pe cei care au nevoie de consultanță să nu opteze pentru cineva care bifează criterii clasice, ci pentru persoana care poate duce cazul dincolo de ceea ce este previzibil. Alegerea unui client trebuie să se oprească la profesionistul care știe să construiască o strategie fără a forța lucrurile, care înțelege nu doar litera legii, ci și spațiile dintre rânduri. „Alegerea unui avocat nu este despre a confirma așteptări, ci despre a găsi pe cineva care te face să simți că ești exact acolo unde trebuie să fii, în mâinile potrivite, cu mintea potrivită, în direcția corectă”, susține interlocutoarea BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”

--------------------------------------------------------------------------

„Cunoașterea te duce departe, dar curajul te duce mai departe”


Pe parcursul drumului său profesional, Adela Nuță a învățat multe lecții importante, dar o rezumare a momentelor importante din cariera sa o face să afirme fără ezitare: „Cunoașterea te duce departe, dar curajul te duce mai departe”.

Avocatul subliniază faptul că o carieră nu se măsoară doar în rezultate, ci și în felul în care alegi să o trăiești, cu pasiune, curaj și convingerea că cele mai importante răspunsuri se descoperă pe măsură ce mergi înainte.

Cariera sa nu a fost una trasată cu o riglă, ci s-a bazat pe o succesiune de alegeri, provocări și momente în care instinctul a contat la fel de mult ca rațiunea. „Când privesc în urmă, îmi dau seama că cele mai importante decizii nu au fost neapărat cele „mari”, cele care păreau evidente pe hârtie, ci acele alegeri mai subtile, care la momentul respectiv păreau doar simple bifări de etapă”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.

Privind la tot ceea ce i s-a întâmplat până acum în profesie, Adela Nuță constată acum că unul dintre momentele care i-au schimbat parcursul, deși atunci nu a realizat lucrul acesta, a fost prima dată când a participat la o negociere complexă. La vremea respectivă a crezut că totul se rezumă la reguli, la litera contractului, la argumente impecabil construite dar a înțeles repede că adevărata putere nu stă doar în cunoștințele juridice, ci în citirea oamenilor, în gestionarea reacțiilor, în felul în care știi să îți calibrezi fiecare cuvânt și fiecare privire. „A fost prima lecție despre cum avocatura nu este doar despre ce spui, ci și despre ce alegi să nu spui”, indică juristul.

O altă decizie care i-a influențat cariera a fost să accepte provocări care, la prima vedere, păreau prea mari. Să se implice în proiecte care îi păreau copleșitoare, să preia responsabilități pe care poate nu se simțea complet pregătită să le ducă până la final. „Dar dacă aș fi așteptat să fiu „100% gata” pentru fiecare oportunitate, probabil că încă aș mai aștepta”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”

--------------------------------------------------------------------------

Alegerea unei echipe este și una personală

În cadrul BACIU PARTNERS, activitatea derulată de Adela Nuță se concentrează pe sprijinirea clienților în asigurarea conformității și optimizarea proceselor interne, astfel încât să poată funcționa eficient și în deplină securitate juridică, cu privire la diverse aspecte de reglementare.

Avocatul oferă asistență atât în domeniul protecției datelor, cât și al prevenirii spălării banilor (AML), prin servicii de audit, implementare și consultanță, adaptate cerințelor naționale și internaționale.

Pe parcursul ultimului an s-a implicat în proiecte de audit complexe, inclusiv în procese de due diligence aferente tranzacțiilor de vânzare și parteneriatelor de tip joint venture, pentru operatori din industria de entertainment & gambling acoperind aspecte legate de GDPR și AML.

În aria de practică a protecției datelor, proiectele de impact au fost cele realizate pentru companii multinaționale din industrii precum FMCG sau food & beverages. Acestea au vizat conformitatea GDPR în cadrul campaniilor de marketing, implicând gestionarea unor volume semnificative de date personale, optimizarea proceselor de prelucrare a datelor și măsuri de protecție în strategiile de marketing digital.

Succesul profesional al unui avocat este puternic influențat și de echipa din care acesta face parte. De altfel, Adela Nuță consideră că alegerea unei echipe nu este doar o decizie profesională, ci și una personală. „Ține, desigur, de proiecte, de expunere și de oportunitățile de creștere, dar mai ales de energia locului, de oamenii alături de care construiești și de felul în care munca își capătă un sens mai profund, dincolo de rezultate. La BACIU PARTNERS, întrebările bune sunt apreciate, ideile sunt valorificate, iar fiecare zi devine un exercițiu autentic de evoluție. Este un ritm intens, care cere implicare totală, dar care oferă, în schimb, certitudinea că ceea ce faci are greutate și că fiecare efort contribuie la ceva mai mare decât tine”, precizează interlocutoarea BizLawyer.

În opinia sa, un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”, încheie avocatul BACIU PARTNERS.

Contacteaza-ne!
Trimite un email