€    USD    
Home Login
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”

19 Mai 2025   |   Ștefania Enache

În opinia sa, principalele avantaje de a face parte din echipa cu care colaborează acum sunt lucrurile valoroase pe care le poate învăța de la colegii cu mai multă experiență, particularitățile interesante și antrenante pe care le poate descoperi în fiecare nou mandat încredințat, încrederea acordată pentru a se exprima și manifesta cu autonomie și responsabilitate, precum și oportunitatea de a deveni un profesionist desăvârșit prin fiecare sarcină pe care o îndeplinește cu implicare, seriozitate și prezență de spirit.

Avocatura este unul dintre domeniile care s-a scuturat de prejudecățile care au dominat foarte mult timp societatea, reușind să pună în prim-plan performanța ca fiind criteriul cel mai relevant atunci când se discută despre valoarea unui profesionist. Doamnele care activează astăzi în avocatura de business transpun în plan profesional, în beneficiul și sprijinul clienților, aceleași trăsături, aptitudini și valori cu care își îndeplinesc numeroasele roluri de sfătuitoare, susținătoare și partenere de încredere pe care le au în mod obișnuit și în plan personal.  „Femeile avocat se remarcă astăzi în această profesie prin grija cu care ascultă perspectiva clientului, preocuparea de a înțelege cât mai profund particularitățile situației și nevoilor lui, precum și prin tenacitatea și pragmatismul de care dau dovadă în rezolvarea problemelor juridice sau de afaceri ale acestuia”, apreciază Irina Picoș, Managing Associate Bohâlțeanu & Asociații (BSMP).

Pe parcursul traiectoriei sala profesionale, Irina Picoș s-a confruntat cu multe provocări și momente dificile. Astfel de episoade sunt inevitabile în viața fiecărei persoane, dar importantă este atitudinea celui care este pus într-o situație complicată și decizia pe care o ia. Iar interlocutoarea BizLawyer a plecat la drum hotărâtă să nu renunțe, indiferent de conjunctura în care este pusă, să ofere ceea ce are mai valoros din punct de vedere profesional celor care își doresc să primească sprijinul său. În același timp, a insistat în planul său de a identifica locul cel mai potrivit pentru ea, loc în care să se regăsească, iar proiectele sale să fie posibile. „Am ales această echipă datorită figurilor feminine (lady lawyers) ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”, mărturisește avocatul, făcând trimitere la echipa BSMP.

În opinia sa, principalele avantaje ale apartenenței la echipa cu care colaborează acum sunt lucrurile valoroase pe care le poate învăța de la colegii cu mai multă experiență, particularitățile interesante și antrenante pe care le poate descoperi în fiecare nou mandat încredințat, încrederea acordată pentru a se exprima și manifesta cu autonomie și responsabilitate, precum și oportunitatea de a deveni un profesionist desăvârșit prin fiecare sarcină pe care o îndeplinește cu implicare, seriozitate și prezență de spirit.

Admiră multe personalități din domenii diferite, dar femeia lider pe care a apreciază în mod deosebit este regina Elisabeta I a Angliei. „Este poate unul dintre cele mai elocvente exemple de personalitate feminină care, într-o epocă și un domeniu de activitate caracterizate în mod fundamental de dominație masculină, și-a asumat și a îndeplinit cu succes dificilele responsabilități specifice conducerii de stat și, de asemenea, a inițiat și realizat proiecte ambițioase (cum ar fi campaniile de explorare și colonizare sau importante victorii militare) ce au contribuit la sporirea puterii și reputației Angliei pe plan mondial”, susține avocatul.



Citește și

→   Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”



Etape cheie în cariera unui avocat

Pusă în situația de a face o analiză a principalelor momente din cariera sa, Irina Picoș subliniază că primul dintre ele a fost admiterea în profesie. A fost urmat de întreaga experiență a stagiaturii, cu inițierea în noțiunile și abilitățile de bază necesare avocaturii de consultanță, interacțiunea cu noi concepte și probleme juridice din diverse arii de practică, descoperirea domeniilor de activitate ale clienților cărora le acordă asistență și implicarea în proiecte complexe.

Momentele acestea au fost susținute de entuziasmul și curiozitatea specifice primilor ani de profesie, precum și de o responsabilă și atentă coordonare și îndrumare.

„Au urmat momentul definitivatului în profesia de avocat și o lungă perioadă de specializare în practica de dreptul muncii, marcată de aprofundarea cunoștințelor și rafinarea aptitudinilor deja dobândite, efortul constant de adaptare a propriului stil profesional într-un mediu social și de business din ce în ce mai dinamic și sensibil (în special în contextul pandemiei), implicarea în proiecte solicitante și de impact, cu cerințe sofisticate și așteptări ridicate din partea clienților, oportunitatea de a întâlni pe drumul meu profesional o paletă foarte diversă de idei, opinii, viziuni, persoane, abordări și perspective care au contribuit la dezvoltarea mea ca avocat”, completează interlocutoarea BizLawyer.



Citește și

→  Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”




Clientul este cel care măsoară valoarea unui profesionist

Irina Picoș
activează astăzi într-un domeniu care a eliminat multe dintre prejudecățile existente în trecut. Avocatura a ajuns în acest punct datorită așteptărilor și standardelor foarte înalte de competență, implicare și profesionalism pe care le impune atât domnilor, cât și doamnelor avocat.

Într-o perioadă în care se pune mare accent pe teme care țin de egalitatea de gen, în lumea avocaților, cel mai autentic și relevant criteriu de măsurare a valorii și succesului unui specialist ( bărbat sau femeie) este decizia clientului de a apela în mod constant și repetat la sprijinul său profesional, de a-l alege de fiecare dată cu aceeași încredere spre a-i fi alături în orice demers legal sau de business, atât pentru realizarea planurilor și obiectivelor clientului, cât și pentru depășirea eventualelor obstacole ce ar putea apărea pe parcurs. „Cred că o doamnă care practică avocatura de business este cu atât mai mult apreciată pentru curajul și puterea de a profesa într-un domeniu atât de solicitant, competitiv și, uneori, plin de provocări, în timp ce de la un domn poate că așteptarea ar fi ca acest lucru să se întâmple în mod natural”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

Ea este de părere că alegerea unei doamne avocat ar trebui să fie o opțiune firească pentru orice client care își dorește soluționarea speței sale alături de un bun ascultător, un consilier inspirat, rezonabil și prudent, un profesionist deschis să îi înțeleagă opiniile și să îi respecte deciziile. „Printre avantajele pe care o femeie avocat le poate aduce într-un proiect se numără spiritul de observație extrem de bine „ascuțit”, atenția la detalii și abilitatea de a inspira sau, după caz, creativitatea de a găsi soluții care să răspundă până și celor mai dificile probleme juridice sau de business”, argumentează avocatul BSMP.

Și în ceea ce privește tehnologia, Irina Picoș menționează că atât domnii, cât și doamnele au, în egală măsură, toate abilitățile necesare pentru a utiliza cu succes această resursă și pentru a profita cât mai mult de avantajele pe care ea le poate aduce în profesia pe care o practică. „În avocatură, tehnologia poate schimba munca unei doamne eliberând-o de povara sarcinilor repetitive și a celor administrative, permițându-i astfel să se concentreze pe acele laturi ale activității profesionale ce implică mai mult empatia și creativitatea”, mai spune interlocutoarea BizLawyer.

Pentru avocatul BSMP cel mai relevant criteriu de departajare profesională rămâne performanța. Irina Picoș a plecat la drum cu această idee și continuă să creadă în ea. Iar atunci când vorbește despre avocatură nu o face raportându-se la feminin și masculin, ci alege să analizeze rezultatele celui care activează în acest domeniu, indiferent de genul său.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”


--------------------------------------------------------------------------

Contacteaza-ne!
Trimite un email