ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Crina Baltag și Cosmin Vasile, editorii noului ghid practic multi-jurisdicțional dedicat soluționării disputelor în domeniul construcțiilor și publicat de Wolters Kluwer

10 Decembrie 2019   |   BizLawyer

Având în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei.

 
 
Ghidul Construction Arbitration in Central and Eastern Europe: Contemporary Issues, publicat de editura Wolters Kluwer sub coordonarea editorială a doi renumiți practicieni în arbitraj din România, Crina Baltag și Cosmin Vasile, abordează teme actuale din domeniul arbitrajului de construcții și al procedurilor conexe, cu accent pe Europa Centrală și de Est.

Proiectele complexe de construcții dau adeseori naștere la dispute care sunt, în mod uzual, deferite spre soluționare comisiilor de adjudecare a disputelor sau arbitrajului. Finalizarea cu succes a unui proiect de construcții este indisolubil legată de managementul riscurilor și soluționarea promptă a eventualelor litigii care ar putea apărea între părți. În acest sens, bogata experiență a practicienilor din Europa Centrală și de Est în chestiuni complexe asociate proiectelor de construcții este considerată a fi extrem de relevantă în domeniul arbitrajului internațional. Cartea tratează, din perspectivă multi-jurisdicțională, aspecte recurente în litigiile de construcții care transcend regiunile vizate de analiză. 


"Statisticile instituțiilor arbitrale din ultimii ani sunt dominate de diferende legate de proiecte de construcții. Până la această carte, puține lucrări au abordat tema arbitrajelor de construcții într-o manieră specifică, cu accent pe aspecte ce țin de specificul contractelor de construcții. Această particularitate a fost de curând semnalată de Camera de Comerț Internațională în Raportul cu privire la Arbitrajul în Construcții. Astfel încât, cu certitudine, această carte vine să raspunda unor întrebări pertinente, caracteristice arbitrajelor în domeniul construcțiilor. De asemenea, deși temele cărții sunt abordate din perspectiva practicii în Europa Centrală și de Est, acestea sunt universal valabile", a declarat av. dr. Crina Baltag.

Autorii, 27 de practicieni cu expertiză solidă în arbitraje domestice și internaționale în țările Europei Centrale și de Est, au abordat următoarele teme principale în cele 16 capitole cuprinse în ghid:

•    particularitățile probelor în disputele din domeniul construcțiilor;
•    valoarea probatorie a comisiilor de adjudecare a disputelor, precum și caracterul executoriu al acestora;
•    aspecte pluripartite determinate de participarea unor diverse părți interesate pe lângă beneficiar, contractant și subcontractanți;
•    măsuri provizorii;
•    arbitrabilitatea contractelor încheiate cu autorități publice;
•    aspecte legate de daunele-interese compensatorii;
•    modificarea în timp a legislației și a costurilor; 
•    aspecte legate de prescripție;
•    soluționarea litigiilor referitoare la proiectele de construcții pentru investiții.

Având în vedere creșterea numărului de litigii și resursele limitate disponibile, acest ghid reprezintă un instrument de referință și un compendiu practic în domeniul dreptului construcțiilor și al soluționării disputelor, dedicat deopotrivă practicienilor și teoreticienilor din Centrul și Estul Europei. 

“În ultimii ani, domeniul construcțiilor a generat cele mai multe arbitraje în zona Europei Centrale și de Est, România nefăcând excepție de la acest trend. În acest context, practicienii (avocați, arbitri, judecători, ingineri, adjudecatari și, nu în ultimul rând, constructorii și beneficiarii implicați în contracte de construcții) resimt o nevoie permanentă de acces la studii și jurisprudență relevantă pentru problemele cu care se confruntă. Totodată, în condițiile în care piața marilor proiecte de construcții (infrastructură și nu numai) este una cosmopolită, se manifestă și tendința inevitabilă de “exportare” a diverselor soluții pronunțate într-un caz dintr-o jurisdicție în alta, fenomen care ridică numeroase probleme de drept. Lucrarea își propune să ofere răspunsuri și soluții la aceste probleme: practicieni din peste 10 jurisdicții oferă răspunsuri punctuale, cu distincțiile ce se cuvin pentru jurisdicția/jurisdicțiile la care se referă, privind așa-zisele hot topics in international construction arbitration”, a adăugat av. dr. Cosmin Vasile.

Cartea este disponibilă pentru vânzare în librăria online a editurii Wolters Kluwer la următorul link.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 53 / 60
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...