ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fater(OTP Bank): Dacă va apărea un vaccin pentru Covid, creşterea creditelor neperformante va fi relativ redusă

16 Septembrie 2020   |   Agerpres

Directorul general al OTP Bank România a precizat că banca a înfiinţat deja în acest an provizioane financiare pentru a echilibra o posibilă creştere serioasă a creditelor neperformante în anul viitor.

 
 
Numărul creditelor neperformante ale clienţilor băncii OTP va creşte în primele două trimestre ale anului viitor, dar creşterea acestora va fi redusă dacă va exista un tratament sau un vaccin împotriva Covid, a declarat, miercuri, directorul general al OTP Bank România, Gyula Fater, într-o conferinţă de presă.
 
"Cu siguranţă în primele două trimestre ale anului viitor, după ce moratoriul va expira, va exista o creştere totală a creditelor neperformante. De fapt noi credem că va exista, mai devreme sau mai târziu, o dezbatere despre oportunitatea sau neoportunitatea extinderii acestui moratoriu, dar acest lucru va depinde foarte mult de situaţia pandemiei. Astfel că, dacă va apărea un final pozitiv la criza covid, dacă va exista un tratament sau un vaccin, sunt destul de sigur că va exista o creştere relativ redusă a creditelor neperformante", a afirmat Gyula Fater.
 
Directorul general al OTP Bank România a precizat că banca a înfiinţat deja în acest an provizioane financiare pentru a echilibra o posibilă creştere serioasă a creditelor neperformante în anul viitor.
 
"Totuşi, noi deja am stabilit nişte provizioane în acest an pentru a fi pregătiţi în cazul în care creşterea aşteptată va avea loc. Dar chiar dacă vom fi pregătiţi pentru asta, cel mai important lucru este ca pandemia să fie adusă sub control. Credem că dacă situaţia pandemiei nu se va înrăutăţi, atunci recuperarea economică poate fi mai degrabă în V decât în L, ceea ce permite tuturor băncilor, deci şi nouă, să aibă pierderi limitate după expirarea moratoriului", a menţionat Gyula Fater.
 
Directorul general al OTP Bank România a explicat că aproximativ 27.500 de cereri de amânare a plăţii ratelor bazate pe moratoriul impus de Guvern au fost aprobate până în prezent de bancă.
 
"Numărul cererilor de amânare a ratelor bazate pe moratoriul emis de Guvern a fost de 30.000, iar dintre aceste aproximativ 27.500 au fost aprobate. În ceea ce priveşte oferta internă a băncii privind amânarea ratelor clienţilor, oricui a solicitat să nu plătească ratele pentru două luni şi jumătate noi i-am permis să o facă, am ales să nu impunem măsuri în cazul plăţilor întârziate în timpul acestei perioade, astfel că nu am numărat câţi clienţi au ales această opţiune, deci nu am cifre exacte privind numărul de clienţi care au făcut-o. Noi i-am sunat pe toţi clienţii care se presupune că doreau să aleagă soluţia internă a băncii privind amânarea plăţii ratelor şi le-am zis că dacă vor pot alege varianta moratoriului impus de Guvern. De aceea cred că cifra de 30.000 de cereri de amânare include atât clienţii care au ales opţiunea băncii cât şi pe cei care au ales varianta moratoriului adoptat de Guvern", a adăugat Gyula Fater.
 
Directorul general al OTP Bank România a susţinut că banca se aşteaptă în prezent să aibă un profit minim în acest an, sau profit zero, deşi înainte de pandemie prognoza un profit solid pentru acest an.
 
"Ţinta noastră pentru acest an este să avem măcar profit zero. Noi avem o strategie pe termen lung şi programul nostru ţinteşte profitabilitatea peste 2-3 ani. Deci nu ne concentrăm în prezent pe profit ci ne concentrăm pe investiţii şi pe randamentul pe termen lung al investiţiilor. Totuşi, iniţial aveam aşteptări să avem un profit solid în acest an, însă, ţinând cont de situaţia cu Covid, am făcut nişte provizioane serioase încă înainte să avem orice pierderi în portofoliu, deci e realist să avem în acest an fie un profit foarte mic, fie să avem profit zero", a declarat Gyula Fater.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7586 / 8668
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...