
Fater(OTP Bank): Dacă va apărea un vaccin pentru Covid, creşterea creditelor neperformante va fi relativ redusă
16 Septembrie 2020
AgerpresDirectorul general al OTP Bank România a precizat că banca a înfiinţat deja în acest an provizioane financiare pentru a echilibra o posibilă creştere serioasă a creditelor neperformante în anul viitor.
Numărul creditelor neperformante ale clienţilor băncii OTP va creşte în primele două trimestre ale anului viitor, dar creşterea acestora va fi redusă dacă va exista un tratament sau un vaccin împotriva Covid, a declarat, miercuri, directorul general al OTP Bank România, Gyula Fater, într-o conferinţă de presă.
"Cu siguranţă în primele două trimestre ale anului viitor, după ce moratoriul va expira, va exista o creştere totală a creditelor neperformante. De fapt noi credem că va exista, mai devreme sau mai târziu, o dezbatere despre oportunitatea sau neoportunitatea extinderii acestui moratoriu, dar acest lucru va depinde foarte mult de situaţia pandemiei. Astfel că, dacă va apărea un final pozitiv la criza covid, dacă va exista un tratament sau un vaccin, sunt destul de sigur că va exista o creştere relativ redusă a creditelor neperformante", a afirmat Gyula Fater.
Directorul general al OTP Bank România a precizat că banca a înfiinţat deja în acest an provizioane financiare pentru a echilibra o posibilă creştere serioasă a creditelor neperformante în anul viitor.
"Totuşi, noi deja am stabilit nişte provizioane în acest an pentru a fi pregătiţi în cazul în care creşterea aşteptată va avea loc. Dar chiar dacă vom fi pregătiţi pentru asta, cel mai important lucru este ca pandemia să fie adusă sub control. Credem că dacă situaţia pandemiei nu se va înrăutăţi, atunci recuperarea economică poate fi mai degrabă în V decât în L, ceea ce permite tuturor băncilor, deci şi nouă, să aibă pierderi limitate după expirarea moratoriului", a menţionat Gyula Fater.
Directorul general al OTP Bank România a explicat că aproximativ 27.500 de cereri de amânare a plăţii ratelor bazate pe moratoriul impus de Guvern au fost aprobate până în prezent de bancă.
"Numărul cererilor de amânare a ratelor bazate pe moratoriul emis de Guvern a fost de 30.000, iar dintre aceste aproximativ 27.500 au fost aprobate. În ceea ce priveşte oferta internă a băncii privind amânarea ratelor clienţilor, oricui a solicitat să nu plătească ratele pentru două luni şi jumătate noi i-am permis să o facă, am ales să nu impunem măsuri în cazul plăţilor întârziate în timpul acestei perioade, astfel că nu am numărat câţi clienţi au ales această opţiune, deci nu am cifre exacte privind numărul de clienţi care au făcut-o. Noi i-am sunat pe toţi clienţii care se presupune că doreau să aleagă soluţia internă a băncii privind amânarea plăţii ratelor şi le-am zis că dacă vor pot alege varianta moratoriului impus de Guvern. De aceea cred că cifra de 30.000 de cereri de amânare include atât clienţii care au ales opţiunea băncii cât şi pe cei care au ales varianta moratoriului adoptat de Guvern", a adăugat Gyula Fater.
Directorul general al OTP Bank România a susţinut că banca se aşteaptă în prezent să aibă un profit minim în acest an, sau profit zero, deşi înainte de pandemie prognoza un profit solid pentru acest an.
"Ţinta noastră pentru acest an este să avem măcar profit zero. Noi avem o strategie pe termen lung şi programul nostru ţinteşte profitabilitatea peste 2-3 ani. Deci nu ne concentrăm în prezent pe profit ci ne concentrăm pe investiţii şi pe randamentul pe termen lung al investiţiilor. Totuşi, iniţial aveam aşteptări să avem un profit solid în acest an, însă, ţinând cont de situaţia cu Covid, am făcut nişte provizioane serioase încă înainte să avem orice pierderi în portofoliu, deci e realist să avem în acest an fie un profit foarte mic, fie să avem profit zero", a declarat Gyula Fater.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8672 / 9754 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...