ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fritz: Timişoara CCE merge mai departe, cu implicarea comunităţii şi a sectorului privat

22 Aprilie 2021   |   Agerpres

Întâlnirea a fost una programată, în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.

 
 
Primarul Dominic Fritz a declarat, joi, că proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană (CCE) 2023 va merge mai departe, cu implicarea comunităţii şi a sectorului privat şi că în ultimele luni s-a lucrat la o strategie care va duce la redeschiderea Asociaţiei Timişoara 2023 spre comunitate şi spre sectorul cultural.
 
Dominic Fritz a participat, joi, la o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei Europene (CE) pe tema proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii, alături de secretarul de stat din cadrul Ministerului Culturii, Demeter Andras, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi de directorul Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023, Simona Neumann.
 
Întâlnirea a fost una programată, în pregătirea vizitei de monitorizare care va avea loc în iunie.
 
Primarul Timişoarei a prezentat un set de măsuri pe care municipalitatea le-a luat şi le va lua în perioada imediat următoare pentru a debloca activitatea Asociaţiei Timişoara CCE şi pentru recâştigarea încrederii în acest proiect. El spune că primăria are o strategie clară în ceea ce priveşte proiectul Timişoara 2023, care este în curs de implementare. La elaborarea ei colaborează grupul de experţi de la Insula 42 şi Helianthus Research, format din Corina Şuteu (fost ministru al Culturii), Oana Radu şi Raluca Iacob. Prima acţiune asumată este o schimbare radicală în organizarea şi funcţionarea Asociaţiei Timişoara CCE, care va duce la relansarea programului cultural aflat în dificultate, inclusiv în contextul pandemiei COVID, arată un comunicat al Primăriei Timişoara, remis AGERPRES.
 
"În 2016, desemnarea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii a creat multe emoţii şi energii creative. Din păcate, în timp, aceste energii s-au estompat şi este nevoie de un restart. Stagnarea în care se află asociaţia azi este cauzată de disfuncţionalităţi majore: valul de demisii ale unor oameni valoroşi, prevederi şi proceduri statutare invalidate de instanţă, lipsa unor proceduri transparente, precum şi lipsa unui director artistic care să asigure implementarea viziunii artistice a programului cultural", a declarat Dominic Fritz.
 
Primarul spune că doar prin modificarea radicală a organizării şi a modului în care funcţionează asociaţia, aceasta poate să recâştige încrederea timişorenilor, iar primăria va acorda tot sprijinul, dar condiţionează acest suport de implementarea unor proceduri clare şi transparente în cadrul asociaţiei, alegerea unui director artistic şi schimbări la nivel executiv.
 
Printre paşii planificaţi se numără completarea Consiliului Director al asociaţiei prin nominalizarea unor noi membri şi aprobarea lor într-o şedinţă AGA (în luna mai); implementarea unor mecanisme clare şi transparente de finanţare a asociaţiei (iunie); deschiderea AGA pentru primirea de noi membri din rândul comunităţii timişorene (iunie-iulie); constituirea unei platforme colaborative pentru armonizarea finanţărilor publice şi private în sprijinul TM2023 (iunie); formularea unui desfăşurător probabil de proiecte pentru perioada 2022-2024 (septembrie).
 
Primăria Timişoara îşi reafirmă angajamentul pentru finalizarea infrastructurii culturale în contextul anului 2023, în acest sens accelerând atât procesele privind finalizarea documentaţiilor tehnice necesare, cât şi lucrările deja demarate la obiectivele asumate prin dosarul de candidatură, cum ar fi: Centrul Multicultural Mărăşeşti, fostele cinematografe "Dacia", "Victoria" şi "Studio", Turnul de Apă, precum şi MultipleXity.
 
"Proiectul Timişoara 2023 este un catalizator al vieţii culturale timişorene, parte dintr-o reformă amplă a ecosistemului cultural local, demarată prin înfiinţarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timişoara şi iniţierea unui nou regulament privind finanţările nerambursabile pentru cultură", a mai transmis primarul.
 
Totodată, Dominic Fritz a clarificat cu reprezentanţii CE aspectul referitor la posibilitatea pierderii titlului de CCE, apărut în spaţiul public. Conform sursei citate, reprezentanţii CE au afirmat că un astfel de demers nu s-a întâmplat în istoria Capitalelor Culturale Europene şi nu poate fi făcută de către CE, ci doar de către Ministerul Culturii din România care a desemnat oraşul câştigător, iar o astfel de decizie este extrem de improbabilă.
 
Primăria Timişoara salută şi reasumarea reală de către Ministerul Culturii a proiectului Timişoara 2023 şi a rolului său important în program.
 
Concluzia întâlnirii a fost că toate forţele responsabile au datoria să coopereze şi să salveze proiectul care a stagnat cinci ani. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6066 / 8663
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
Arbitrajul ICSID cerut de Nova Group Investments a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la 345 mil. E. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
D&B David şi Baias o cooptează în echipă pe Adina Guțiu, care va coordona departamentul de Energie și Resurse Naturale
Provocarile legislative actuale ale companiilor într-un mediu de afaceri dinamic și inovator | De vorbă cu cu Alexandra Pădurariu, Head of Legal, Compliance and Public Affairs – Samsung Electronics România & Bulgaria, despre cum reușește compania să implementeze practicile și politicile care sprijină guvernanța corporativă responsabilă și adaptarea la tendințele ESG
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...