ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petrescu (MCSI): România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene

09 Octombrie 2019   |   AGERPRES

Un număr de 20 de ţări participă, în perioada 9 - 11 octombrie, la Palatul Parlamentului, la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din 10 tineri.

 
 
România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene, iar competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care are loc în aceste zile la Bucureşti, demonstrează că avem tineri foarte bine pregătiţi care au pasiune pentru securitatea cibernetică, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.

Oficialul a fost prezent la deschiderea oficială a competiţiei de la Palatul Parlamentului, alături de reprezentanţi ai organizatorilor, respectiv Serviciul Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).


"Avem astăzi la Bucureşti 20 de ţări participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică, plus alte două ţări în poziţia de arbitru. Peste 350 de vizitatori din acest ţări sunt la Bucureşti pentru acest concurs. Este foarte important pentru România această a şasea ediţie, după ce am fost foarte aproape să câştigăm această competiţie în 2016 şi 2017, clasându-ne pe locul II. Avem astăzi o echipă de zece tineri absolut minunaţi care au fost selectaţi pe parcursul lunilor trecute din peste 300 de potenţiali competitori. Sunt oameni foarte bine pregătiţi care clar că au pasiune pentru securitatea cibernetică. Este un domeniu care presupune să iubeşti ceea ce faci pentru a fi foarte bun şi, cu siguranţă, ei sunt îndrăgostiţi de securitate cibernetică şi se vede asta. Sunt foarte încrezător că în acest an vom şi câştiga. Vorbim despre un concurs dedicat tinerilor între 16 şi 25 de ani, organizat la nivelul Uniunii Europene şi România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene. Să nu uităm că la nivelul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care România a deţinut-o pentru primele şase luni ale acestui an am avut proiecte importante în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, am progresat cu ele, iar pe unele le-am şi finalizat", a spus Petrescu.

Acesta a menţionat, totodată, că România este singura ţară din Uniunea Europeană şi a doua din lume, după Israel, care a lansat un număr scurt, la care persoanele fizice sau juridice pot suna non-stop pentru a semnala incidente de securitate cibernetică.

"E clar că facem paşi importanţi pentru a fi relevanţi regional şi european în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. Nu vă mai spun că avem un bazin de talente absolut fantastic, după cum se vede şi astăzi aici, de oameni care iubesc securitatea cibernetică şi tot ce ţine de acest domeniu într-o creştere şi într-o dinamică fantastică. Oarecum, avem şi o recunoaştere a acestor copii şi a talentului pe care ei îl au pentru computing, coding şi securitate cibernetică. Important e să lăsăm nişte amintiri vii în mintea tuturor celor care astăzi ne vizitează şi să plece cu ideea că securitatea cibernetică înseamnă foarte mult în România şi că România înseamnă foarte mult în Europa din acest punct de vedere", a subliniat demnitarul.

Un număr de 20 de ţări participă, în perioada 9 - 11 octombrie, la Palatul Parlamentului, la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din 10 tineri.

Pe durata celor trei zile de concurs, echipele finaliste vor trebui să se transpună într-un scenariu care presupune dezvoltarea şi apărarea unei infrastructuri. Partea cea mai importantă va rămâne dezvoltarea şi apărarea propriei infrastructuri, dar atacarea celorlalte echipe aduce puncte. Competiţia va cuprinde trei nivele de dificultate a testelor: greu, mediu şi uşor.

Potrivit organizatorilor, testele vor fi domenii precum: securitate web, criptografie, inginerie inversă şi investigaţii, programare, atac şi apărare, securitate Linux / windows / macOS şi securitate telefoane mobile.

Pe lista ţărilor care vor lua startul competiţiei de la Bucureşti se află: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, sunt prezente două ţări pe post de observatori ai competiţiei, respectiv Finlanda şi Malta.

Participanţii care sunt eligibili pentru competiţie trebuie să îndeplinească următoarele criterii: vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, respectiv să fie cetăţeni ai ţării pentru care participă sau locuiesc şi urmează o formă de învăţământ în această ţară. Echipele participante sunt formate din 2 (maxim 3) antrenori şi cel mult 10 concurenţi din două categorii: 5 juniori (între 16 şi 20 ani) şi 5 seniori (între 21 şi 25 ani).

Naţionala României este formată din: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.

European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a European Union Agency for Network Internet Security (ENISA) şi a ajuns deja la cea de-a şasea ediţie, aceasta debutând în anul 2015 în conformitate cu Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).

România a obţinut în două rânduri (în 2016 şi 2017) titlul de vicecampioană europeană în securitate cibernetică. La prima ediţie a competiţiei, organizată în 2015 în Elveţia, echipa României a ocupat poziţia a cincea.

Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), CERT-RO şi ANSSI, în parteneriat cu Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, Microsoft, Palo Alto Networks, eMag, Clico şi Cybertas.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 12 / 12003
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior|middle level associates (Corporate M&A and Real Estate, Bucharest)
Investitorii se uită mai degrabă spre potențialul de creștere și la sinergiile pe care le pot atinge printr-o achiziție, decât pe cifrelele ”țintelor”. Despre tranzacții, industrii cu potențial și provocările din era inteligenței artificiale, într-o discuție cu Monica Stătescu, Counsel Filip & Company
Firma de avocați Suciu Popa a câștigat pentru Enel ultimul arbitraj cu statul român | Pretenții de 130 mil. €, respinse de ICC Paris. Luminița Popa a coordonat apărarea grupului italian
CMS se implică în susținerea dezvoltării start-up-urilor de tehnologie | Ce proiecte pot intra în programul equIP, premiat de Financial Times, care sunt criteriile de selecție și ce avantaje au, într-un interviu cu Horea Popescu, partener CMS România și coordonatorul programului în Europa Centrală și de Est
KPMG Legal România - dezvoltare strategică în aria serviciilor de consultanță în Tehnologie, IP și Protecția datelor prin preluarea casei de avocatură Fernbach & Partners
World Tax 2020 - Brandurile din avocatura locală cu o activitate notabilă în domeniul taxelor urcă în top. Trei firme de avocați s-au remarcat și în domeniul prețurilor de transfer
LegiTeam: Mareș & Mareş recrutează avocat definitiv drept penal
Avocații Mitel & Asociații specializați în Dreptul Muncii lucrează în cinci proiecte care implică restructurarea activității clienților, unul dintre aceștia fiind prezent în peste 10 jurisdicții | Madălina Paisa, Partener: În general, strategia și coordonarea generală a proiectelor de restructurare sunt realizate de avocații noștri
Clifford Chance, CMS și Schoenherr, pe lista scurtă a analiștilor Mergermarket pentru titlul de M&A Legal Adviser of the Year – 2019 în regiunea CEE. CMS, Clifford Chance, Allan & Overy și DLA Piper, pe lisa celor mai activi consultanți pe segmentul Mid-Market european
Mușat & Asociații obține o soluție favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
CMS a asistat CEE Equity Partners în preluarea unui grup românesc. RTPR Allen & Overy, alături de vânzători
Lect. univ. dr. Cristian Mareș: Cred că cel mai important rol al profesorului este acela de a reuși să ajute cât mai mulți viitori licențiați să își aleagă una dintre profesiile juridice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...