
Petrescu (MCSI): România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene
09 Octombrie 2019
AGERPRESUn număr de 20 de ţări participă, în perioada 9 - 11 octombrie, la Palatul Parlamentului, la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din 10 tineri.
România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene, iar competiţia European Cyber Security Challenge 2019, care are loc în aceste zile la Bucureşti, demonstrează că avem tineri foarte bine pregătiţi care au pasiune pentru securitatea cibernetică, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu.
Oficialul a fost prezent la deschiderea oficială a competiţiei de la Palatul Parlamentului, alături de reprezentanţi ai organizatorilor, respectiv Serviciul Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).
Oficialul a fost prezent la deschiderea oficială a competiţiei de la Palatul Parlamentului, alături de reprezentanţi ai organizatorilor, respectiv Serviciul Român de Informaţii (SRI), Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI).
"Avem astăzi la Bucureşti 20 de ţări participante la Campionatul European de Securitate Cibernetică, plus alte două ţări în poziţia de arbitru. Peste 350 de vizitatori din acest ţări sunt la Bucureşti pentru acest concurs. Este foarte important pentru România această a şasea ediţie, după ce am fost foarte aproape să câştigăm această competiţie în 2016 şi 2017, clasându-ne pe locul II. Avem astăzi o echipă de zece tineri absolut minunaţi care au fost selectaţi pe parcursul lunilor trecute din peste 300 de potenţiali competitori. Sunt oameni foarte bine pregătiţi care clar că au pasiune pentru securitatea cibernetică. Este un domeniu care presupune să iubeşti ceea ce faci pentru a fi foarte bun şi, cu siguranţă, ei sunt îndrăgostiţi de securitate cibernetică şi se vede asta. Sunt foarte încrezător că în acest an vom şi câştiga. Vorbim despre un concurs dedicat tinerilor între 16 şi 25 de ani, organizat la nivelul Uniunii Europene şi România continuă să facă eforturi pentru a fi pe harta ciberneticii europene. Să nu uităm că la nivelul Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care România a deţinut-o pentru primele şase luni ale acestui an am avut proiecte importante în ceea ce priveşte securitatea cibernetică, am progresat cu ele, iar pe unele le-am şi finalizat", a spus Petrescu.
Acesta a menţionat, totodată, că România este singura ţară din Uniunea Europeană şi a doua din lume, după Israel, care a lansat un număr scurt, la care persoanele fizice sau juridice pot suna non-stop pentru a semnala incidente de securitate cibernetică.
"E clar că facem paşi importanţi pentru a fi relevanţi regional şi european în ceea ce priveşte securitatea cibernetică. Nu vă mai spun că avem un bazin de talente absolut fantastic, după cum se vede şi astăzi aici, de oameni care iubesc securitatea cibernetică şi tot ce ţine de acest domeniu într-o creştere şi într-o dinamică fantastică. Oarecum, avem şi o recunoaştere a acestor copii şi a talentului pe care ei îl au pentru computing, coding şi securitate cibernetică. Important e să lăsăm nişte amintiri vii în mintea tuturor celor care astăzi ne vizitează şi să plece cu ideea că securitatea cibernetică înseamnă foarte mult în România şi că România înseamnă foarte mult în Europa din acest punct de vedere", a subliniat demnitarul.
Un număr de 20 de ţări participă, în perioada 9 - 11 octombrie, la Palatul Parlamentului, la ediţia 2019 a competiţiei European Cyber Security Challenge (ECSC), România fiind prezentă cu o echipă formată din 10 tineri.
Pe durata celor trei zile de concurs, echipele finaliste vor trebui să se transpună într-un scenariu care presupune dezvoltarea şi apărarea unei infrastructuri. Partea cea mai importantă va rămâne dezvoltarea şi apărarea propriei infrastructuri, dar atacarea celorlalte echipe aduce puncte. Competiţia va cuprinde trei nivele de dificultate a testelor: greu, mediu şi uşor.
Potrivit organizatorilor, testele vor fi domenii precum: securitate web, criptografie, inginerie inversă şi investigaţii, programare, atac şi apărare, securitate Linux / windows / macOS şi securitate telefoane mobile.
Pe lista ţărilor care vor lua startul competiţiei de la Bucureşti se află: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Spania, Portugalia şi Marea Britanie. În acelaşi timp, sunt prezente două ţări pe post de observatori ai competiţiei, respectiv Finlanda şi Malta.
Participanţii care sunt eligibili pentru competiţie trebuie să îndeplinească următoarele criterii: vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani, respectiv să fie cetăţeni ai ţării pentru care participă sau locuiesc şi urmează o formă de învăţământ în această ţară. Echipele participante sunt formate din 2 (maxim 3) antrenori şi cel mult 10 concurenţi din două categorii: 5 juniori (între 16 şi 20 ani) şi 5 seniori (între 21 şi 25 ani).
Naţionala României este formată din: Robert Vulpe (căpitan), Robert Dobre, Dragoş Albăstroiu, Ioan Dragomir, Mihai Dăncăescu, Cristian Done, Matei Bădănoiu, Alexandru Top, Tudor Moga şi Mihai Cioată.
European Cyber Security Challange (ECSC) este o iniţiativă a European Union Agency for Network Internet Security (ENISA) şi a ajuns deja la cea de-a şasea ediţie, aceasta debutând în anul 2015 în conformitate cu Planul de Acţiune pentru Implementarea Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene (UE).
România a obţinut în două rânduri (în 2016 şi 2017) titlul de vicecampioană europeană în securitate cibernetică. La prima ediţie a competiţiei, organizată în 2015 în Elveţia, echipa României a ocupat poziţia a cincea.
Evenimentul de la Bucureşti este organizat de Serviciul Român de Informaţii (SRI), CERT-RO şi ANSSI, în parteneriat cu Orange, Bit Sentinel, certSIGN, Cisco, Microsoft, Palo Alto Networks, eMag, Clico şi Cybertas.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9613 / 9751 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...